IMG_2294Jandarm: „Nu aveți voie, pentru că vi s-a interzis”. Atmosferă tensionată la protestul #FREE KHADIJA de astăzi din fața Ambasadei Azerbaijdanului în România, după ce mai mult de 20 de jandarmi i-au hărțuit și intimidat pe susținătorii jurnalistei azere Khadjira Ismayilova, condamnată abuziv în țara ei la 7 ani de închisoare, după ce a publicat mai multe investigații privind faptele de corupție ale familiei Președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și ale unor înalți demnitari.

Detalii despre jurnalista Khadjira Ismayilova puteți citi aici și aici. Despre afacerile familiei prezidențiale azere în România puteți citi aici.

Aproximativ 20 de persoane au manifestat pașnic în fața ambasadei azere din România și au purtat pancarte de susținere pentru jurnalista Khadija Ismayilova. Evenimentul a degenerat după intervenția a peste 20 de jandarmi veniți cu 3 dube, care i-au somat pe participanți să părăsească zona, pe motiv că protestul nu ar fi fost „autorizat”, i-au legitimat pe cei prezenți și le-au spus că vor fi sancționați.

Sursa documentului: Rise Project

Sursa foto: Rise Project

Săptămâna trecută, cu puțin timp înainte ca primarul Bucureștiului, Sorin Oprescu, să fie reținut sub suspiciunea de luare de mită, instituția condusă de el a transmis redacției de investigații jurnalistice RISE Project un document prin care încerca să interzică organizarea protestului din fața Ambasadei Azerbaidjanului în România.

La evenimentul de astăzi, o persoană a fost reținută și condusă la secție pe motiv că ar fi refuzat legitimarea, jurnalistul Sergiu Brega a fost bruscat de un jandarm, iar forțele de ordine au încercat să îi intimideze pe cei prezenți amenințându-i că vor fi legitimați și sancționați de mai multe ori, prin rotație, până părăsesc zona.

Participanții, majoritari jurnaliști și activiști, au refuzat să plece și au continuat să își exprime solidaritatea cu jurnalista supusă abuzurilor în Azerbaidjan. Cei prezenți au subliniat că își exercită dreptul democratic la libera exprimare și au condamnat atitudinea abuzivă a forțelor de ordine din România, prezente la eveniment.

Printre alții, la eveniment au participat jurnaliștii: Ana Poenariu, Paul Radu, Oleg Brega, Mihai Munteanu, Sorina Vasile, Ovidiu Vanghele, Laura Ranca, Vlad Ursulean, Sergiu Brega, Victor Ilie etc.

 

 

 

 

Vedeți și: Poliția Română a zădărnicit protestul FreeKhadija

 

 

 

 

______________________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – septembrie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.