Nicu se dă jos de pe scaunul din spate al mașinii cu care a ajuns la Piața Romană împreună cu un cameraman și o promoteriță. După el, trage din mașină și eticheta supradimensionată pe care se vede scris Cerșetor. În câteva minute și-o va fixa pe spate și o va păstra acolo câteva ore bune în aglomerația din zona Romană. Puțin mai încolo, îl așteaptă un echipaj TVR gata să-i ia un interviu.

Nicu e elev în clasa a XII-a la Dante Aligheri, la Uman, dar toata viața a vrut să dea la medicină. Și e rom. Și bursier al proiectului nostru, O generație de specialiști romi în domeniul medical. Trage tare să recupereze chimia pe care nu a făcut-o la liceu din cauza profilului și baga biologie la greu pentru examenul de admitere.

E rom și-l deranjează să poarte etichete. Nu eticheta din spate, ci cele pe care majoritarii, albii, “noi”, se grăbesc să le aplice celor de aceeași etnie ca Nicu. De asta s-a bucurat să ne ajute și a spus un “da” hotărât ideii de a purta pe spate, mari și obraznice, niște etichete pe care trecătorii să-și vadă, ca într-o oglindă, gândurile: romii sunt hoți / cerșetori / ciorditori.

Cu eticheta pe spate, Nicu trece în viteză pe lângă reporterii de la TVR. A văzut un stand cu cărți și acolo, un manual de care are nevoie. Se apucă să-l răsfoiască, în timp ce reporterii încep să vorbească cu echipa lui Nicu. Mulți dintre cei care trec pe lângă ieșirea din metrou întorc capul secunde bune. Ce-i cu baiatul simpatic care s-a prins la discuții cu vanzătorul de cărți și pe care scrie CERȘETOR?

O doamnă în vârstă care tocmai a aflat despre ce este vorba dă un interviu: “Ar trebui să țineți campania asta cu baieții ăștia vreo trei săptămâni, să înțeleagă tot românul că și romii sunt ca noi”.

Nicu se întoarce la reporteri și începe interviul. Cand vorbește despre discriminare, vorbește cu tot corpul: gesticulează larg, fața capătă o expresie specială, apasă pe cuvinte. În spatele lui, un tip se strâmbă la cameră și zice ceva despre țigani. N-aș vrea să fiu în pielea lui când văd ce privire îi aruncă Nicu.

În același timp, la Universitate, în fața TNB, se plimbă Cristi cu o etichetă pe care scrie CIORDITOR. Vrea să dea la medicină generală sau la criminalistică. Și el e rom, și el e bursier, și pe el îl deranjează stereotipurile.

Dar la Universitate sunt și participanții la protestul care a început în ianuarie. Câțiva dintre ei vin la Cristi. “Haide, dom’le, cei mai mari ciorditori sunt politicienii!” se aude de undeva, din spate. Când află că vrea să devină medic, îl încurajează. O doamnă și-a prins deja lîngă mărțișor flyerul pe care scrie “Nu-l eticheta”. Îl ia de mînă și-i zice că în tineri stă viitorul țării. Nici nu mai contează etnia.

Plec mai departe către Unirii. Acolo Robert, un alt bursier de-ai noștri, defilează cu eticheta HOȚ. Oamenii îi aruncă priviri curioase. Robert trece prin fața unui chioșc cu cărți și se întoarce nervos: “Era una cu Antonescu. An-to-nes-cu! Înțelegi!?“ Doi puști de liceu îl bat pe spate și-l încurajează. Câteva minute mai târziu, se întoarce spre noi, mândru: “Ai vazut cum se uita tipa aia la mine?”

Mă întorc la universitate și-l găsesc pe Cristi dând un interviu pentru un post de televiziune.  Și iată că, deși etichetat ca ciorditor, echipajul îl roagă să-I ajute cu echipamentul. Deduc că au înțeles mesajul. Nu apucă să-mi spună decât că e puțin obosit. Au fost mulți oameni care au intrat în vorbă cu el. Îl “fură” un regizor casă tragă niște duble cu el urcând scările de la metrou.

Fug la Romană unde-l găsesc pe Nicu, din nou. I s-a facut frig și intrăm cu toții la un ceai. Mă întreaba direct ce cred despre romi. Îi spun ca cel mai important mi se pare că suntem toți oameni. “Exact! Merită să îngheți puțin pentru ce facem acum!”

* “Eticheta” este o componentă a campaniei antidiscriminare derulată în cadrul proiectului “O generație de specialiști romi în domeniul medical” și concepută de agenția de publicitate Propaganda. Prin ea, am încercat să surprindem reacțiile trecătorilor pe străzile din București la vederea unor tineri romi care purtau etichete supradimensionate pe care erau scrise câteva din stereotipurile pe care populația majoritară le aplică acestei etnii. Trecătorilor le erau împărțite apoi flyere care descriau profilul real al purtătorilor etichetei, împreună cu mesajul “Nu-l eticheta”, și li se cerea acordul pentru a li se lua un scurt interviu.

This article has 2 comments

  1. De scrieti ca sunt romi?! Sunt țigani , asta e denumirea sub care sunt recunoscuti peste tot in lume! Cinste lor pentru ceea ce sunt, dacă e real ce scrieti.
    Oricum ei sunt exceptii de la regula …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.