Marți, 4 februarie 2014, Parlamentul European a aprobat, cu 394 de voturi pentru, 176 împotrivă și 72 de abțineri, Raportul Lunacek. Din cei 766 de europarlamentari prezenti, 124 nu și-au exprimat votul. Acest document mobilizează Statele Membre, Uniunea Europeană și structurile acesteia să conceapă strategii clare pentru respectarea drepturilor persoanelor LGBTI, strategii similare prin impactul așteptat cu cele care vizează nediscriminarea pe bază de gen, etnie sau dizabilitate.

Este interesant însă să ne uităm la modul în care au votat europarlamentarii români și să comparăm opțiunile lor cu cele ale altor reprezentanți ai Statelor Membre. Cifrele seci spun că din cei 33 de europarlamentari români, 14 nu au votat deloc (cel mai mare numar dintre toate Statele Membre, raportat la numărul de europarlamentari). Dintre cei 19 care au votat, 7 și-au exprimat susținerea pentru prevederile raportului, 11 s-au declarat împotriva lui și un europarlamentar s-a abținut.

Practic, la nivelul europarlamentarilor români, raportul Lunacek a căzut. Acest lucru s-a întâmplat în cazul a numai altor patru State Membre, anume Italia, Lituania, Polonia și Slovacia. Dintre acestea, doar în cazul Poloniei votul împotriva raportului a fost mai categoric decât cel al României. De remarcat că dintre cele cinci State Membre care au votat astfel, patru sunt foste țări comuniste și, interesant, în afară de cazul României, nu sunt creștin ortodoxe.

Din punct de vedere al grupurilor politice, o coeziune deosebită a votului a fost observată în cazul Social Democraților (100% dintre voturile exprimate au fost pentru), Verzilor (100% pentru) și Liberal Democraților (98% pentru), în timp ce în cadrul principalului grup parlamentar care a votat împotriva raportului, Partidul Popular European, 47% dintre membri s-au declarat împotrivă, 25% pentru, 9% s-au abținut și 18% nu au votat deloc.

Revenind la cazul României, Liberal Democrații (PNL) au votat favorabil raportul în proporție de 100% iar membrii Partidului Popular European (PDL și UDMR) au votat în masă împotriva acestuia (10 voturi împotrivă, unul pentru, o abținere și 2 europarlamentari care n-au votat deloc). Extrem de interesant este cazul Social Democraților români (PSD), care au bagat capul la cutie: niciunul nu și-a exprimat votul, deci niciunul nu a susținut activ raportul, așa cum a făcut grupul parlamentar european din care face parte. Astfel, România a fost singura țară ai cărei europarlamentari social democrați au refuzat în masă să voteze, cu excepția Letoniei, care are însă un singur europarlamentar social-democrat.

Mi-au atras atenția în mod neplăcut trei europarlamentari români care se doresc a fi cu vederi europene: Monica Macovei și Răzvan Ungureanu, care n-au votat, ca să nu supere pe nimeni și Cristian Preda, care a votat împotriva raportului, ca să-i fie bine.

Independentul C.V. Tudor n-a surprins pe nimeni.

This article has 1 comment

  1. pe mine m-a surprins cel mai mult pozitia UDMR, care tradeaza interesele maghiarilor pe toate drumurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.