Aseară, în sala Horia Bernea, documentarul “Școala Noastră” al Monei Nicoară m-a transportat, timp de o oră jumătate, la Târgul Lăpuş. Alin, Beni şi Dana, sunt trei copii romi care trăiesc la 4 kilometri de oraş. Ei şi alţi copii din comunitate
participă la una din primele iniţiative de desegregare şcolară din România. Experienţele copiilor sunt urmărite timp de 4 ani, de la prima zi în care sunt primiţi în şcoala din centrul oraşului şi până în ziua în care filmului ne arată un final revoltător, inacceptabil. Povestea e simplă: întâi li se construiește “o școală a lor”, apoi școala rămâne închisă, pentru că segregarea etnică era inacceptabilă, copiii ajung la școala din centru și, într-un final, la școala pentru copii cu deficiențe. Poate că, de fapt, n-am urmărit doar experiențele lor, ci și un urât experiment.

Genericul curge şi cu un sentiment de ruşine mă întorc de la Târgul Lăpuş, la Bucureşti.

Cătălin Baba, Ministrul Educaţiei şi Mona Nicoară, regizoarea filmului împreună cu
reprezentanţi ai organizaţiilor care militează pentru drepturile omului pornesc
discuția despre segregarea şcolară. Sunt aduse în discuţie şi alte cazuri: din Sibiu, din Olt, din Oradea. Din public vin încercări de soluții, mai mult decât întrebări. La final, Ministrul declară că va facilita organizarea de proiecţii cu filmul ŞCOALA NOASTRĂ în şcoli. Acolo unde trebuie văzut acest film. Cu elevi și profesori laolaltă.

*Noul Cinematograf al Regizorului Român a găzduit prima proiecţie specială din cadrul festivalului de film documentar dedicat dreprurilor omului One Word Romania. FILMUL: ŞCOALA NOASTRĂ (Mona Nicoară, Miruna Coca Cozma / România, SUA, Elveția / 2011). SUBIECTUL DEZBATERII: Segregarea școlară, un fenomen generalizat sau izolat?

Informaţii despre filmul documentar ŞCOALA NOASTRĂ
Informaţii despre programul festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului ONE WORLD ROMANIA

This article has 1 comment

  1. Pingback: Our School (2011) – One World Romania 14 martie 2012 | Recenzii filme si carti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.