În articolul „Sunt homosexual și nu pot să mă schimb”, ziarul Adevărul de Seară Baia Mare reduce homosexualitatea la exemplul unui cuplu format din parteneri care au fost abuzați sexual în copilărie și care pun orientarea lor sexuală pe seama acestei drame. Homosexualitatea este tratată de jurnaliștii ADS Baia Mare într-o manieră unidirecționată, periculoasă și jignitoare, care legitimează reacțiile homofobe și prejudecățile potrivit cărora homosexualitatea este rezultatul unui abuz.

Mai mult decât atât, publicația citează „unul dintre psihologii chestionați de ADS Baia Mare”, care se raportează sentențios și acuzator la relațiile dintre persoane de același sex. Psihologul Liana Rotaru se erijează într-o instanță atotștiutoare, abordează iresponsabil subiectul homosexualității și condamnă relațiile între persoanele de același sex, pe motiv că „relaţia cea mai frumoasă este aceea lăsată de Dumnezeu, adică între o femeie şi un bărbat”. Același psiholog citat susține că „Persoanele care aleg acest tip de relaţii sunt fie persoane frustrate, fie unele care fac asta pur şi simplu din curiozitate, sau persoane care înţeleg greşit relaţia de cuplu, formată dintr-un bărbat şi o femeie. Cu siguranţă că în copilărie au văzut la părinţii lor sau la cei din jur relaţii deteriorate, scandal, bătăi, consum de alcool”.

Declarațiile doamnei Liana Rotaru încalcă primul principiu al Codului Deontologic al Profesiei de Psiholog, potrivit căruia: „Psihologii vor avea permanent în atenție faptul că orice persoană are dreptul să-i fie apreciată valoarea înnăscută de ființă umană și că această valoare nu este sporită sau diminuată de cultură, naționalitate, etnie, culoare sau rasă, religie, sex sau orientare sexuală, statut marital, abilități fizice sau intelectuale, vârstă, statut socio-economic sau orice altă caracteristică personală, condiție sau statut”. Și, potrivit aceluiași cod deontologic, „Psihologii nu se angajează public în prejudicierea imaginii celorlalți și nu vor manifesta inechitate pe criterii de cultură, naționalitate, etnie, rasă, religie, sex, orientare sexuală și nici nu se angajează în remarci sau comportamente ce aduc prejudicii demnității celorlalți”.

Contactate de ActiveWatch, atât psihologul Liana Rotaru, cât și jurnalista Anca Miklos, autoarea articolului, au declarat că nu au intenționat să facă vreun rău cuiva.

Citiți aici și reacția organizației ACT-Q România cu privire la același articol. „Părerile specialiștilor și tratarea subiectului LGBT induc din rea voință sau din ignoranță ideea că persoanele gay sunt frustrate, abuzate, violate, cu copilării distruse, niște anormali, alungate de familie și vecini, oarecum în afara legii și oricând pasibile de închisoare”, a declarat, pentru ActiveWatch, Daniel Ionescu, vice-președintele ACT-Q România.

UPDATE: Între timp, declarațiile psihologului au fost retrase de pe site-ul Adevărul de Seară Baia Mare.

UPDATE 2: Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice (ECPI) a depus o sesizare la Colegiul Psihologilor din România. Găsiți aici conținutul acesteia.

 

„Părerile specialiștilor și tratarea subiectului LGBT induc din rea voință sau din ignoranță ideea că persoanele gay sunt frustrate, abuzate, violate, cu copilării distruse, niște anormali, alungate de familie și vecini, oarecum în afara legii și oricând pasibile de închisoare”, a declarat Daniel Ionescu, vice-președintele ACT-Q România.

This article has 3 comments

  1. Pingback: ECPI depune plângere la Colegiul Psihologilor din România împotriva afirmaţiilor discriminatoare din Adevarul de Seară Baia Mare | Euroregional Center for Public Initiatives

  2. Cu siguranţă sunteţi curioşi dacă există efecte secundare. Răspunsul este simplu: nu sunt efecte secundare după folosirea lui Titan Gel – părerile o confirmă. Intreagă compoziţie naturală a lui Titan Gel asigură siguranţă perfectă, fără griji asupra sănătăţii şi a efectelor secundare. Acest produs este alegerea ideală pentru fiecare bărbat care vrea să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii sexuale şi să îşi mărească penisul în mod natural. Gelul, uşor de aplicat, reprezintă o alternativă perfectă pentru pastile, capsule, extensori şi pompe. Formula sigură a aceste creme asigură rezultate magnifice prin efect local şi compoziţie naturală. Eficienţa suplimentului Titan Gel este confirmată de părerile de pe forumuri: http://recinziireale.com/titan-gel-romania-parerile-si-comentariile-celor-care-au-folosit-remediul.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.