Și acum elem

entele de autodenunț – nu am nimic cu vreun director editorial, cu vreo jurnalistă speriată de bombele propriului ei subiect și nici cu sensibilitățile publicului. Mă denunț însă pentru o gravă generalizare pe care o voi opera, care afectează directorii editoriali ce permit sau, mai grav, sugerează titluri de tipul “Schizofrenicii își măcelăresc familia…”.

Acum, ușurat de acest autodenunț, să trecem la lucruri serioase. Sînt convins că pot găsi cel puțin un director editorial cu probleme de ejaculare precoce. Cu penis mic. O directoare de redacție cu anorgasmie, cu obiceiuri pernicioase alimentare sau cu orice fel de deviație. Credeți-mă, patologia este democratic distribuită. Și în redacțiile de știri.

Dacă însă spun despre toți directorii editoriali că au probleme de potență, că nu se spală pe dinți sau că au diformități anatomice sau fiziologice, cad în păcatul suprageneralizării. Publicul atîta așteaptă. Și va chichoti pe la colțuri, pînă ce, după o

campanie bine susținută, marginalizarea (sexuală) a directorilor de redacție va fi un fapt, chiar dacă majoritatea dintre ei ar da dovada unor sclipiri de potență.

La fel și cu ideile lor despre schizofrenie. Să afirmi că “schizofrenicii își măcelăresc familiile” (vezi articolul din EVZ, luni 23 iulie) este echivalentul unei condamnări publice a unor persoane care, pentru a-mi cita colegul invocat în articol, “se luptă cu propria lor boală”. Iar majoritatea, adică 99,9 la sută, ajung să nu pună în act împulsuri de violență extremă, stau cuminți în casă, cu familiile lor, și citesc articole cu titlu inept, speriindu-se de ce fac “alți” schizofrenici.

În concluzie, un titlu face mai mult decît o mie de cuvinte. Un titlu lasă bășici sociale, ca o urzică pe care o plimbi peste pielea fină a copilului tău. Iar cât timp asemenea titluri inflamează spațiul editorial, mie îmi vine să mă duc la vreun crew de desenatori să-i pun să scrie adevărul despre redactorii de știri, pe lungimea a trei vagoane de metrou, despre toți redactorii de știri, cum că e totul mic la ei – sufletul, penisul, inteligența.

În rest, numai de bine. În afară de faptul că se vor întîmpla:

a) O citație la CNCD și

b) Solicitarea formulării de scuze față de vreo 250.000 de persoane cu probleme grave de sănătate mintală care, chiar dacă au din cînd în cînd halucinații, chiar dacă derapează de la norma socială, NU comit crime sau acte de violență și sînt victimele colaterale ale unor suprageneralizări viciate.

This article has 12 comments

 1. Felicitari domnule Mugur Ciomageanu. Ma bucur foarte mult ca ati luat atitudine fata de acest tip de prezentare a realitatii si sper ca din ce in ce mai multi specialisti sa reactioneze in fata unor astfel de prejudecati. Va multumesc!

 2. BRAVOOOOOOOOOOO! FELICITARI! Aceleasi lucruri le putem spune si despre cei de la unele posturi TV care dau si imagini, care folosesc interviurile dupa bunul lor plac pentru a-si satisface marea lor ‘nevoie’ de senzational, de ‘rating’.

  Daca Adrian spera ca din ce in mai multi specialisti sa reactioneze in situatii similare eu una sper ca in special persoanele diagnosticate cu schizofrenie sa ia atitudine, sa-si apere dreptul la “egalitate si nediscriminare” (art. 5, Conventia NU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, ratificata atat de Romania cat si de UE).

  Luarea de atitudine este demna de toata admiratia! Multumiri!

 3. Sunt atat de fericita ca exista si specialisti dispusi sa se implice si sa comunice un punct de vedere sanatos. Felicitari domnule Mugur pentru articol, pentru pozitia d-voastra si pentru maniera in care ati semnalat enormitatile scrise in ziare de tiraj mare de catre persoane neinformate. Va multumesc!

 4. O “ciomageala” binemeritata si foarte bine enuntata pe cocoasa celor care, vorba lui Mircea Badea, isi pot justifica imbecilitatea prin ceea ce scriu in propriile editoriale, dar nu pot justifica de unde se finanteaza pentru a continua cu articole de acest gen.

  Sunt destule de spus. Este nevoie de o informare corecta a populatiei, si nu legat doar de acest subiect. Eu m-am gandit chiar si la un sondaj cu intrebari simple. Asta ca sa stim cum stam cu ceea ce cred oamenii, de unde se informeaza etc…

  In articolul dvs. m-a bucurat foarte mult si mentiunea introducerii unei actiuni in justitie impotriva acestor oameni, pentru ca, sa nu se inteleaga eronat, ei prin asemenea articole afecteaza viata a mai mult de 1% din populatie (1% fiind numarul de diagnosticati cu schizofrenie in domeniul medical, “etichetati” in domeniul de afaceri sau de invatamant, sau cateodata ei fiind chiar “stigmatizati” in mediul social). Da, si schizofrenicii sunt oameni, eu fiind unul dintre ei, si cei care ma cunosc stiu ca se pot baza pe mine in orice situatie si imi acorda incredere totala.

  Acestea fiind spuse, fiind la un moment dat un “F20” si mai de curand un “312”, si vazand cum sunt “stigmatizat” voi contacta un avocat specializat in drept civil pentru a ma reprezenta in procesul impotriva celui responsabil de aparitia respectivul articol in ziarul al carui singur cititor este domnul Mircea Badea.

  Va multumesc si va urez o zi buna!

 5. multumesc pentru reactia prompta, mugur. cand am vazut articolul in EVZ era seara si am ramas siderat. din pacate, cred ca ne-am intors in timp, undeva in perioada 2004-2006. cred ca anul acesta am trecut in revista cel putin 20 de articole scrise de mojici/mojice cu referire la zona dizabilitatii. vina suprema apartine insa celor care aproba aparitia acestor articole in publicatiile pe care le conduc. sa ai pe mana o publicatie in anul 2012 in europa si sa aprobi aparitia unui asemenea articol te descalifica din punct de vedere profesional. in alta ordine de idei, ma gandesc daca nu cumva am putea sugera CNCD ridicarea plafonului de amendare (macar pentru o prioada si macar pentru cele doua zone sensibile:dizabilitate si rommi).

 6. Pingback: Directorii editoriali au ejaculare precoce | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. ok, ai dreptate, dar notiunea de “devianta” e complet perimata, iar penisul mic nu e patologie.

 8. asta e tot ce a retinut atentia din stirea aia? nu faptul ca oamenii cu probleme serioase de sanatate mintala nu au cum sa fie ajutati pe termen lung? ca nu exista institutii (altele decat spitalele) unde sa stea, sa fie supravegheati si tratati? ca familiile sunt incriminate si discriminate si traiesc o viata de cosmar nefiind sustinute de nimeni? nici faptul ca suntem toti in pericol cind astfel de persoane sunt libere pe strada ?
  poate ca asta e o batalie care merita implicare mai mult decat niste greseli de limbaj …

 9. I was recommended this blog by means of my cousin.
  I am now not certain whether this submit is written by means of him as no one else
  know such specific about my trouble. You are
  amazing! Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.