ghigiu2Asupra celor ce veti citi în aceste rânduri am meditat în ultimele zile destul de adânc. Și am făcut acest lucru pentru m-am simțit mutilat și incapabil să fac față unor sentimente de ură viscerală venite din partea unor oameni cu care am împărțit o parte din tinerețea mea, oameni albi, educați, umblați prin lume.

Preambul

Țineam legătura pe Facebook, ne spuneam La mulți ani, comentam din când în când, nimic ieșit din comun. Până într-o zi când în subsolul unui post personal în care semnalam faptul că minusculul partid al lui Diaconu a ieșit în stradă cu niște pancarde pe care scria “Romanians are not Gypsies”, militând pentru revenirea la cuvântul “țigan”. Și spuneam simplu ca la fel de timid a început și partidul lui Adolf Hitler în anii 30, lucru perfect adevărat.

Și dintr-o dată, a izbucnit iadul! Unul regretă faptul că Antonescu nu se mai poate întoarce, altul a adus în discuție persoanele gay. Totul a culminat cu niște accente de rasism înfiorător, la care am asistat neputincios. Am luat în acea seară hotărârea să șterg posturile celor două persoane și să apelez la butonul “unfriend”.  Asta după ce i-am anunțat public ce intenționez să fac. La câteva ore după “unfriend”, unul dintre ei, un om cu care am locuit pe aceeași scară de bloc, regreta faptul că mi-a reparat la un moment dat fotoliul rulant, celălalt spunea că am uitat de unde am plecat (ca și cum orașul meu natal ar fi o enclavă plină de rasiști!), că mă plictisesc și din cauza asta “m-am înhăitat cu poponarii și țiganii care ne fac neamul de râs” (am ales să citez aproximativ deși mi-a fost foarte greu sa tastez….)

Eseul în sine

Nu înțeleg cum libertatea unora este mai “albă și mai înaltă” decât a altora, nu înteleg cum unii își arogă dreptul de a extermina (dacă ar avea puterea) o etnie sau oameni care au o altă orientare sexuală decât a lor.

Acești albi educați, acesti “mai-presuși” au ales/aleg/vor alege să fie ei întâii, să fie superiorii, să fie cei care “decid cine sunt inferiorii”.

Și asta fără ca spațiul lor personal să le fi fost încălcat vreodată de ceilalți. Nu i-a agresat nimeni! Ei pur și simplu au ales că sunt mai presus! Și au făcut asta cu ură, fapt care mă îngrozește, pentru că sunt aceiași (într-un fel) care cu 10-20 de ani în urma dansau de mama focului pe muzica live a lautarilor vâlceni sau își sărutau iubitele melancolic pe bluesul lui Freddie Mercury.

Mi-am adus minte brusc de Saramago și fantasticul lui “eseu despre orbire”. Și mă întreb oare cum s-ar comporta acești albi, educați, rasiști, dacă un guvern imaginar i-ar inchide într-un spital părăsit așa cum s-a întâmplat cu orbii lui Saramago? Oare ce “religie” ar construi?

“De ce am orbit, nu știu, poate că într-o zi vom afla motivul. Vrei să-ți spun ce cred, spune, CRED că n-am orbit, cred că suntem orbi, Orbi care văd, Orbi care văzând, nu văd” (Saramago – Eseu despre orbire)

Ieri o altă sută de oameni a ieșit în strada pentru a demonstra împotriva ideii de construire a unei moschei la București. Din nou niste albi, educați. Motivația lor? Construcția acestei moschei ar terfeli memoria strămoșilor nostri care au apărat țara de năvălirile otomane.

Mai avem alții care țipă ca din gură de șarpe că “ungurii ne fura țara, că ne vor Ardealul”. Și aceștia tot albi, tot educați. Măcar aici suntem cumva pe picior de egalitate pentru că și ungurii au albii lor educați și la fel de urlători. Doar că aceștia urlă că Ardealul le-a fost furat de către țiganii de la București.

Rămâne să mai vad un grup de albi educați care să militeze împotriva drepturilor persoanelor cu dizabilități de a trăi în societate. După cum știți din istorie, primele experiențe ale nazistilor cu gazul letal cyclon B au fost făcute pe persoane cu dizabilități.

Dar de ce să nu apară azi-mâine un grup care să susțină că italienii, ai căror strămoși sunt celebrii romani, nu sunt bine-veniți în sublima noastră țară pe motiv că prezența lor aici produce o răsucire  permanentă în mormânt a dacilor liberi pe care romanii i-au cucerit?

Susținem cu o falsitate atent studiată, că suntem o țara cu oameni toleranți, buni și îngăduitori.

Eu cred că nu suntem nici toleranți, nici buni, nici ingăduitori. Cred că încă suntem sub imperiul răului primar și doar democrația și impunerea unor penalități ne-a curmat cumva avântul spre segregare, rasism și violență împotriva unor minorități. Suntem încă foarte puțini cei toleranți, cei care înțelegem să trăim în armonie și înțelegere cu toți cei care provin dintr-o alta etnie, sau au o altă orientare sexuală, sau au o dizabilitate.

După două secole în care am greșit grav față de concetățenii noștri de etnie romă, asuprindu-i, ținându-i în sclavie, încercând chiar să îi exterminăm, acum, în democrația în care suntem cu toții parte integrantă, încă o mare parte din “majoritari” se gândesc (dacă nu cu voce tare, atunci în gând) că acești oameni nu au dreptul la emancipare, nu au dreptul să lupte pentru o viață mai bună și un trai decent, cu alte cuvinte nu au dreptul de a fi semenii noștri! Dar nouă ne-a dat cineva dreptul de a fi semenii lor asupritori și aroganți?

Și pentru că trebuia găsită și o vina atunci aceasta a fost hoția! Așa au ales unii dintre noi să își potențeze ura și apucăturile rasiste, folosind sintagma: “tiganii hoți care ne fură!” Stimați albi, educati, cu regret vă spun, concetățenii noștri de etnie romă nu vor putea fura nici în 300 de ani cât ați furat voi, cei albi, educați! Da! Uitați-vă la clasa politica, la clasa “de bussiness” cu legături strânse în politic sau chiar provenită de acolo. Ce vedeți? Cele câteva sute de milioane de la devalizarea ANRP-ului unde s-au dus? La albii educați sau la cetatenii de etnie romă? Răspunde cineva?

Incheierea

Avem un drum lung în față, un drum în care trebuie să învățăm ABC-ul toleranței, al traiului în comunitate și mai ales al ajutorului oferit comunității. Daca nu vom merge pe acest drum vom rămâne niște albi, educați (mai mult sau mai puțin) și majoritari (pentru o vreme). Și vom rămâne la marginea de jos a culturii comunitare.

Să nu uităm: noi, albii aceștia educați, am dat acestei lumi Auschwitzul, Gulagul și Apartheidul….

 

Memento

“Dacă înainte de fiecare gest, am încerca să-i prevedem toate consecințele, să le cântărim serios, mai întâi pe cele imediate, apoi pe cele probabile, posibile, cele imaginabile, n-am reuși să ne urnim un pas din locul unde primul gând ne-a făcut să ne oprim. Rezultatele bune și rele ale vorbelor și faptelor noastre se distribuie, în mod destul de uniform și de echilibrat, se presupune, în toate zilele viitorului, inclusiv în acelea, fără sfârșit, când nu vom mai fi aici să le vedem, să ne felicităm pentru ele sau ne cerem iertare, de altfel, unii spun că asta este nemurirea de care se tot vorbește” (Saramago – Eseu despre orbire)

This article has 3 comments

  1. Daca ai fi trait in acelasi bloc si cartier cu zeci de familii de tigani cred ca ai fi inteles de ce atatia `albi educati` ii detesta la culme. Daca ai fi fost agresat pe strada fara nici un motiv de unii din acesti salbatici si nevoit sa te lupti pentru viata ta probabil nu i-ai mai fi pupat in orificiul anal cu atata zel domnule `white man`s guilt` `social justice warrior` si socialist de caviar. E absolut infiorator ca ii compari pe tigani cu afro-americani! Negrii au suferit inzecit fata de parazitii astia ai societatii exceptand cei 4 ani de regim fascist IMPUS din romania. Cu toate astea o foarte mare parte din afroamericani au devenit cetateni productivi si de valoare ai statelor unite iar acum unul dintre acestia e chiar seful statului american si asta in doar cateva decenii de cand au devenit cetateni egali! Tiganii nu au facut absolut nici un efort sa se integreze si ne ruineaza societatea si cultura!Exceptiile sunt atat de mici incat palesc in comparatie cu marea de brute care se tot inmultesc in jurul nostru. Singura solutie e munca fortata pentru adulti si educarea fortata a odraslelor pentru o viitoare integrare a acestora in societate. [*** Fragment moderat pentru instigare la violenta]

  2. Un articol aberant. Albii dumitale educati nu fura, cei needucati si ajunsi la putere, cu facultati terminate la misto fura. Ii faci vinovati pe toti albii pentru apartheid si nazism? Ce logica ai? Apropo de toleranta, cazul Berevoiesti, in care o comunitate de tigani a luat sclavi albi, cum ti se pare? Astept raspuns.

  3. Nici nu știu cu ce să încep. Faptul că parlamentarii fură nu este totuna cu omul de lângă mine care fură. Și banii furați de ei nu au ajuns la mine, albul educat (de ce e importantă rasa mea, rasistule?).
    Sclavia țiganilor a durat 4 secole nu 2. Chiar există comunități de țigani care fac prostii: furturi, bătăi, mai recent, se apucaseră unii să ia sclavi din oamenii aceștia albi (nu erau totuși educați, așa că, e ok?).
    Fanatismul celor care au o obsesie cu trecutul dacic nu ne reprezintă pe toți. Chiar dacă suntem albi, nu suntem un grup monolit. Sunt chiar diferențe de opinie de la un grup de albi la altul!
    Iar faptul că țiganii vor să își ia același numele pe care îl au strămoșii mei, nu e emancipare, e un atac la identitatea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.