Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat sentința CNCD conform căreia Trăian Băsescu a discriminat romii în timpul întâlnirii din 30 noiembrie 2010 de la Ljubliana, Slovenia. Cu acea ocazie, fostul președinte a spus despre romii nomazi că trăiesc, tradițional, din ce fură.

 

Cu aceeași ocazie, mai multe organizații din societatea civilă au condamnat declarațiile lui Traian Băsescu, iar Fundația Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii a depus o sesizare la Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

 

Deși într-o primă fază CNCD și-a declinat competența de soluționare a cauzei, susținând că nu se poate pronunța întrucât declarațiile nu au fost făcute pe teritoriul României, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat CNCD să se pronunțe pe fond. În aceste condiții, instituția a hotărât că declarațiile făcute de fostul președinte încalcă legislația românească în domeniul antidiscriminării și l-a sancționat pe Traian Băsescu cu o amendă în valoare de 600 RON.

 

Fostul președinte a contestat amenda susținând, pe de o parte, că declarațiile sale erau politice, iar pe de altă parte că fapta s-a prescris. Sentința de azi a ICCJ a respins recursul formulat de Traian Băsescu.

 

Hotărârea ICCJ este importantă deoarece responsabilizează Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu sancțiunile aplicate de acesta demnitarilor în chestiuni care țin de discriminarea prin intermediul discursului (Raportul anual cu privire la discursul instigator la ură, 2014 – 2015, editat de ActiveWatch și Romani CRISS menționează timiditatea CNCD în ceea ce privește sancționarea politicienilor cu o prezență publică ridicată).

Foto: Răzvan Socol

This article has 1 comment

  1. un magar, cum poate jigni bietii evazionisti. ei nu fura, ei se eschiveaza cinstit(in timpul cand nu fura).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.