Sesizare către CNA

În data de 22 septembrie, președintele Traian Băsescu a fost invitat în emisiunea „Ultimul cuvânt”, de la postul B1 TV, moderată de jurnalistul Ion Cristoiu. Președintele statului a făcut o serie de afirmații discriminatorii la adresa etniei rome și a persoanelor cu dizabilități, fără ca moderatorul să intervină în vreun fel sau să se delimiteze de aceste declarații.

„Nu poți să îi spui finlandezului [că] nu-i adevărat,  țiganii nu au fost în centru la Helsinki și nu au cerșit. Nu poți să-i spui. Ce poate să facă diplomația când guvernul [finlandez – ?] constată că țiganii cerșesc, cerșesc agresiv, au început să fure prin autobuze, ce poate să facă diplomația? Pentru că acolo e reacția unei opinii publice. Și orice guvern se uită în primul rând la opinia publică de la el”, a declarat președintele, la orele 21:18.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră că era de datoria moderatorului să se detașeze de afirmațiile cu conținut discriminatoriu ale invitatului.

Afirmațiile președintelui statului lezează imaginea etniei rome, generalizând pripit și etnicizând infracțiunile săvârșite de cetățenii români pe teritoriul Finlandei. Îngrijorător este și că președintele statului își fundamentează discursul invocând „constatările” guvernului și, respectiv, „opinia publică” din Finlanda. Astfel, Traian Băsescu jignește o întreagă etnie folosind argumentul majorității.

Moderatorul emisiunii nu ia atitudine față de cele afirmate de invitat. Mai mult, prin mimica și prin scurtele sale intervenții verbale, îl încurajează să continue și legitimează, prin aceasta, afirmațiile invitatului său.

În al doilea rând, președintele statului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eventualitatea ca o persoană cu dizabilități să conducă un stat. În contextul în care critica sistemul dinastic, șeful statului a spus: „Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?”.

Nici în acest caz moderatorul emisiunii nu i-a atras atenția invitatului său că afirmația pe care o face discriminează persoanele cu dizabilități.

Potrivit articolului 30 din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului, referitor la protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine, „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”. Iar, potrivit articolului 47, alineatul 2: „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

(Vezi extrase si emisiunea integrala aici: http://www.b1.ro/stiri/politica/basescu-despre-schengen-ce-poate-face-diploma-ia-cand-iganii-cer-esc-agresiv-11850.html si aici http://www.b1.ro/stiri/eveniment/traian-basescu-fata-in-fata-cu-ion-cristoiu-la-ultimul-cuvant-vezi-interviul-integral-video-11832.html)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.