Németh Zsolt

Németh Zsolt

Muierea nu e om, berea nu e băutură, iar ursul nu e jucărie – aşa și-a încheiat discursul susținut cu ocazia deschiderii universității de vară „Tusványos”de la Băile Tușnad Németh Zsolt, politician din partea Fidesz, partid aflat la guvernare în Ungaria. Președintele comisiei pentru afaceri externe al parlamentului maghiar, unul dintre fondatorii universității de vară, ajunsă anul acesta la a 26-a ediție, a ales să delecteze audiența cu această zicală originară din secuime. Nu ne-a amuzat.

 

Németh Zsolt nu s-a oprit în a trânti în fața celor prezenți această zicală sexistă deghizată într-o glumă, dar a și ridicat-o la rang de axiomă, la un fel de kit de supraviețuire a taberei de vară, care de altfel a avut loc între 21 și 26 iulie.

 

Deși nu este pentru prima oară când auzim această zicală (pe care nu am apreciat-o niciodată), de data aceasta nu am putut să trecem cu vederea, pentru că nu trebuie explicat faptul că aceste cuvinte au  o anumită greutate dacă sunt rostite de o persoană oarecare, și au cu totul alt impact dacă sunt rostite de un lider politic al țării vecine.

Am decis să-l întrebăm pe domnul Németh, de ce a crezut de cuviință să rostească această zicală, și să lămurim această situație, și, pe de altă parte, să le întrebăm pe cele două femei-organizatoare, care stăteau la aceeași masă cu acesta în fața audienței ce părere au despre această glumă. Ele sunt Sándor Krisztina, vicepreședintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, și Tárnok Mária, președintele boardului Fundației Pro Minoritate, organizații care răspund de universitatea de vară. Németh ne-a spus că această zicală are un caracter lingvistic, și nu reprezintă o axiomă derivată din mentalitea secuiască. Organizatoarele cred că zicala nu este decât o glumă.
Redăm integral comentariile celor întrebați.

 

Németh Zsolt: „Această propoziție este o axiomă secuiască, care, bănuiesc, nu este necunoscută nici pentru dumneavoastră. Probabil știți bine că în secuime se spune că muierea nu e om, adică bărbat, și fetița nu e copil, cuvânt care se foloseste doar în cazul băieților… Asta nu înseamnă că secuii nu consideră că femeia le este partener egal, ci înseamnă că și femeia și bărbatul au un loc bine definit în societate. Această parte a zicalei este parte a mentalității comunității secuiești, la fel cum e și restul ei: ursul, care nu e de joacă, și berea, care nu este băutură, pentru că adevărata băutură este pălinca.

 

Eu nu cred că secuii nu respectă femeile, dimpotrivă, am impresia că ele au parte de respect sporit, pentru că le respectă statutul, spunând că ele sunt femei, iar bărbații sunt bărbați. În ziua de azi, când sunt interschimbate rolurile de gen, și există o confuzie generală în ceea ce privește aceste roluri, cu atât mai puțin cred că ar trebui să căutăm prejudecăți în mentalitatea secuilor.

 

Noi, veniți din Ungaria, ne întâlnim cu o lume atât de diferită de a noastră,  dar și nouă ne place pălinca, ne place ce vor secuii să spună prin această zicală, și cred cu tărie că aici avem de a face cu o chestiune care ține de limbaj, și nu de mentalitate. Dumneavoastră credeți că secuii, când spun că femeia nu este om, o subapreciază? Eu nu cred acest lucru, eu cred că este vorba de o formulare care ține de limbaj. Secuii spun că fetița e fetiță, băiatul e copil, femeia este muierea, iar bărbatul este omul. Este vorba a de un joc lingvistic, e o abordare total greşită să încercăm să-l transpunem într-un concept politic.”

 

Tárnok Mária si Németh Zsolt

Tárnok Mária si Németh Zsolt

Tárnok Mária: „Această zicală este o glumă emblematică, pe care noi, femeile, organizatoarele trebuie să o suportăm. Este o glumă care are o vechime de cel puțin 20 de ani, care este repetată an de an, de fiecare dată, când are loc tabăra de vară de la Tușnad. Colegii noștrii bărbați ne prețuiesc foarte mult, ne iau în seamă, spun că foarte multe lucruri țin de noi: organizatorii taberei sunt femei sau fete în proporție de cel puțin de 70%.

 

Sándor Krisztina

Sándor Krisztina

Sándor Krisztina: „În ceea ce mă priveste, acestă zicală intră în categoria de glumă, care mă face să zâmbesc de fiecare dată, la fel cum îl face şi pe colegul meu, care o rostește, să zâmbească. În ultimul timp, în anturajul meu nu am întâlnit niciun bărbat care ar lua în serios această zicală, o spune, pentru că la fel ca și mine, crede că este o glumă bună. Aici, la Tusványos, ne-am obișnuit să auzim de la pupitru poante bune

 

Această zicală pentru mine este de categoria celor rostite în cadrul unei discuții din crâșmă, sau la o terasă. Nici nu am auzit când s-a rostit zicala, mi-a atras atenția doar partea cu ursul. Eu nu cred că are un sâmbure de adevăr această zicală, eu cred că se folosește doar în glumă.

Németh Zsolt a încercat să împrumute din cultura secuiască, și nu cred că ar trebui să am vreo reacție, sau să-i spun că nu a fost frumos din partea lui. Desigur, știu că cultura secuiască este o cultură patriarhală, și nu se poate nega că există sexism cotidian, cu precădere în regiunile rurale. Or, acest lucru poate fi chiar și periculos, dar nu cred că este cazul în acest loc, în această conjunctură.”

 

După publicarea acestui articol redacția Transindex.ro a primit imediat o reacție din partea Fidesz. Deutsch Tamás, membru al Parlamentului European, invitat al unei discuții din cadrul universității de vară, și-a început discursul prin o amenințare voalată la adresa autorului articolului, care, de altfel, nu a fost de față. Declarația a fost relatată de reporterul nostru prezent la fața locului: „Îi doresc lui Kertész Melinda, să i se îndeplinească partea a treia a zicalei de care s-a legat: ursul să-i fie jucărie”. Deutsch s-a mai adresat și redacției Transindex, spunând, că „slavă lor a fost prezentată şi opinia intelectuală progresivă în mocirla universității de vară”.

Articolul a apărut pentru prima oară pe portalul Transindex.ro.

This article has 1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.