11154679_673116639483249_7624159027048003366_oÎn acest an Ziua Europeană pentru Viata Independentă a fost sărbătorită de-a lungul Europei prin evenimente diverse create de tarile membre UE.

În Suedia, activiștii pentru viața independentă s-au adunat în fața Parlamentului purtând mănuși și au ridicat mâinile formand cifra 9. Ei au cerut schimbări în legislația suedeză a asistentului personal în vederea alinierii acesteia la articolul 9 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Lituania a organizat o expoziție foto pentru a atrage atenția asupra importanței vietii independente pentru persoanele cu dizabilități, subliniind totodată importanta dreptului la egalitatea de șanse.

În Norvegia, ULOBA a organizat un festival de film de scurt metraj dedicat libertății și vieții independente. O parte din aceste filme au fost prezente și la festivalul de film documentar EURODOK. Pe lângă aceasta a fost inițiată și o campanie pe Facebook despre libertate, drepturi egale și viata independentă pentru toate persoanele cu dizabilități.

“Întalnire cu un necunoscut care are o dizabilitate” (“meet a disabled stranger”) este numele campaniei organizata în Belgia. A fost instalat un cort în piața publică din centrul Bruxellesului și oamenii au fost invitați să intre și să stea de vorbă cu membri ai CIL Belgia care trăiesc independent în comunitate. Campania este menita să promoveze viața independentă.

În Grecia, activiștii independent living au mers pe străzi si au abordat trecătorii adresându-le întrebarea: “Știti ce înseamnă viața independentă?” Oamenii și-au scris răspunsurile pe tăblițe special create iar activiștii pentru viața independentă i-au fotografiat alături de răspunsul lor. Toate fotografiile împreună cu raspunsurile trecătorilor vor fi adunate și expuse în piețe publice din Atena, Salonic, Larissa, Agios Nikolaos, Ioannia și Drama. În final va fi facut un film de scurt metraj al campaniei care va fi promovat ulterior.
În Franța, Asociatia Gre a Gre a pregătit o broșura cu informații ale ENIL (European Network for Independent Living) în limba franceză precum și un film al JAG (Swedish Independent Living Organization).

CIL Serbia a marcat Ziua Europeană pentru Viață Independentă în 10 orașe prin publicarea în limba sârbă a broșurii ENIL Myth Busters on Independent Living, care conține și exemple din Serbia. Fiecare filială CIL Serbia a organizat evenimente independente: acțiuni de stradă, întâlniri cu autoritățile locale, mese rotunde, toate în sprijinul vizibilității vieții independente.
În Armenia UNISON (organizație neguvernamentală care promovează conceptul de viață independentă) a organizat un flash-mob. Participanții au făcut turul străzilor din centrul Erevanului pentru a vedea dacă locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilitati sunt libere sau sunt ocupate. Pe mașinile care nu au dreptul de a parca pe aceste locuri au fost lipite stickere cu diverse mesaje.

În Italia a avut loc o conferință ale cărei teme principale au fost: dreptul la propria alegere, protecție și asistență judiciară pentru toate persoanele cu dizabilități. Conferința a avut loc la Roma.

În Slovenia a avut loc Campania “membru al parlamentului pe post de asistent personal”. Este o campanie prin care membrii ai parlamentului sloven au fost invitați să-și petreacă o parte a zilei lucrând ca asistenți personali pentru a înțelege mai bine ce înseamnă munca de asistent personal și nevoia de asistență personală zilnică pe care o au persoanele cu dizabilități.

În Marea Britanie, DPAC celebrează viața independentă prin evenimente social media care implică multe spoturi video, elemente de grafică, povești despre viața independentă. De asemenea DPAC a ocupat Parliament Square din Londra.

În Ungaria organizațiile care militează pentru viață independentă au decis să celebreze acest eveniment printr-un marș care, din motive tehnice și logistice, se va desfășura pe 17 mai. Persoanele cu diverse tipuri de dizabilități precum și sustinătorii acestora sunt invitați să participle la acest mars. Se va protesta împotriva reducerii cheltuielilor legate de asistentul personal și de facilitățile pentru viața independenta. Marșul se va încheia cu o conferință de presă.

În Portugalia a avut loc o initiativa publica de conștientizare în școli, intitulată “privind înspre o generație”.

În Bulgaria, activiștii CIL Sofia au organizat manifestații publice în fata reprezentanței Comisiei Europene de la Sofia. A fost prezentată o listă cu problemele care afectează drepturile persoanelor cu dizabilități din Bulgaria.

În Cipru, organizația pentru viața independentă ESFC a organizat o campanie de informare despre drepturile copiilor cu dizabilități la educație, cu accentul pus pe articolul 9 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

În Romania nu se organizează nimic. Nici măcar un comunicat de presă sau un mesaj, fie el din partea Consiliului National al Dizabilității din România – CNDR – (care se “lauda” a fi cea mai mare organizație care “luptă” pentru “drepturile persoanelor cu dizabilități” și în numele cărora consumă anual de la bugetul de stat 100.000 euro) fie din partea Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) care, neavând un department de comunicare, nu stie ce s-a întamplat în Europa în data de 5 mai. În Romania, a fost liniște. Problematica vieții independente nu există nici pe agenda autorităților din domeniul dizabilității nici pe agenda CNDR. Somn ușor în continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.