Bate un vant rece, muzica amestecata urla in niste difuzoare si cateva sute de persoane de toate varstele, imbracate in tricouri albe, se incalzesc voioase in lumina indecisa a diminetii. E duminica si, la intrarea in Herastrau dinspre Piata Charles de Gaulle, toate tricourile albe se pregatesc sa participe la Crosul “Vivicitta – Uniti prin sport”, organizat în capitală de Policy Center for Roma and Minorities si Unione Italiana Sport per Tutti.

Ne incalzim si noi. Eu si Mihaela Marin de la Salvati Dunarea si Delta. “Antrenorul” (Dan Barbulescu, membru fondator al ActiveWatch si muncitor la cea mai frumoasa organizatie, adica tot Salvati Dunarea si Delta) si “fizioterapetul” (Electric Brother) ne dau indicatii si ne cicalesc. Pe un teren de baschet amenajat de organizatori bat mingea niste pusti de vreo 10 ani. Valeriu Nicolae, organizatorul crosului, imi povesteste ca sunt copii de la scoala 136 din Ferentari, de care se ocupa Clubul pe care Policy Center l-a dezvoltat in zona. La Club vin cam o suta de copii, pentru diferite activitati, de la teatru si dans, la tutoriat pentru redactarea temelor de scoala. Majoritatea copiilor vin din familii cu probleme. Doi dintre pustii de pe teren sunt de abia acum in clasa intai, desi unul are 9 ani, iar celalalt are 11. Amandoi au fost ajutati cu scoala de catre cei care se ocupa de Club. Valeriu imi povesteste despre cateva dintre cazurile grele cu care se confrunta. Retin: “saracie”, “dependenta de droguri”, “locuiesc toti intr-o camera”, “doua fete au primit oferte sa castige bani din prostitutie si nu le-am putut opri”. Pustii care joaca baschet sunt veseli. Valeriu imi povesteste ca mai multi copii isi petrec toata ziua la Club, unde primesc si masa de pranz.

Gata, ne pregatim de start! Inghesuiala de tricouri albe, veselie. Pac! Toata lumea o zbugheste razand. Am alergat in jurul parcului Kiseleff. Peste 600 de persoane, intre 5 si 79 de ani (conform organizatorilor). Dan, “antrenorul” nostru, a alergat dus-intors de la mine la Mihaela, spre nedumerirea celorlalti alergatori, care nu pricepeau de ce un participant la cros alearga in sens invers. Brother a mers in paralel cu noi, pe bicicleta. Ce sa mai, nu va mai tin cu sufletul la gura, eu si Mihaela am castigat locul II si III la categoria noastra de varsta (nu va zic care!). Cred ca au fost vreo 5 participante cu totul, la categoria noastra, dar ce conteaza? Si au fost doar 3 km, pe care i-am alergat la niste viteze ametitoare, de max. 7km pe ora, dar nici asta nu conteaza! Ne-am reprezentat organizatiile cu mandrie! Le multumim antrenorului si fizioterapeutului nostru! Si familiei, fireste, care ne-a sustinut si a crezut in noi! Si nu in ultimul rand, departamentului Antidiscriminare al ActiveWatch!

Jos rasismul!

Incalzirea

Start

Pac!

Discriminarea poate fi si fun?

Chiar am alergat

Campioanele

Cu Valeriu Nicolae

This article has 2 comments

  1. Appreciating the time and energy you put into your
    website and in depth information you provide.
    It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material.
    Fantastic read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.