14.03 / 6 p.m. / Sala Horia Bernea, Muzeul Țăranului Român

Proiecție specială a documentarului Școala Noastră în cadrul festivalului One World Romania și la dezbatere post vizionare.

Școala Noastră documentează una dintre cele mai urgente și complexe probleme cu care se confruntă nu doar România, ci Europa întreagă: Integrarea romilor.  Alin, Beni şi Dana, trei copii romi dintr-un mic orăşel maramureşean, sunt parte dintr-una din primele iniţiative de desegregare şcolară din România. Pe durata a patru ani, Şcoala Noastră urmăreşte îndeaproape, cu empatie dar şi luciditate, un proces inexorabil care culminează într-un final neașteptat şi revoltător. Atingând teme ca prejudecăţile instituţionalizate, cercul vicios al sărăciei, şi dificultăţile din invaţământ, filmul este o emoţionantă poveste dulce-amăruie despre tradiţie şi progres, şi o meditație despre ce înseamnă o șansă la un viitor mai bun pentru noi toţi.

Scoala noastră, trailer

Lansat in primăvara lui 2011, acest film a fost slectat până acum în 40 de festivaluri din patru continente, a fost nominalizat pentru la Premiile Gopo în categoria documentar și la premiul Silver Eye pentru cel mai bun documentar est european, și a primit Marele Premiu al Juriului la SilverDocs, cel mai mare festival de film documentar din Statele Unite. Școala Noastră a fost proiectat în Congresul SUA și la Organizația pentru Cooperare și Securitate în Europa, și urmează să fie arătat anul acesta în Parlamentul European și în fața autorităților din multiple țări participante la Deceniul de Incluziune a Romilor.

Dezbaterea care urmează vizionării va avea ca temă segregarea școlară a copiilor romi și este organizată de ActiveWatch în cadrul One World România. Vor vorbi Mona Nicoară, reprezentanți ai Roma Education Fund și Romani CRISS. Moderator:  Mircea Toma.

Puteți afla mai multe despre Școala Noastră de pe blog sau de pe pagina de facebook

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania va avea loc intre 13 si 18 martie la Bucuresti. www.oneworld.ro

Ne poti ajuta dand mai departe vestea despre eveniment.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.