Un instrument inovativ, integrat și accesibil, care oferă o imagine detaliată asupra activității parlamentarilor români din actualul legislativ. Platforma este utilă mai ales jurnaliștilor, bloggerilor sau analiștilor politici. Mai mult, hartapoliticii.ro poate fi îmbunătățită, dar numai cu sprijinul și recomandările voastre.

Pentru o descriere completă a instrumentului, vă rugăm să parcurgeți mesajul autorului hartapoliticii.ro, Octavian Costache (aka Vivi).

Salut,

Câteva lucruri generale despre proiect ca să îți faci o idee despre ce este și ce își propune.

În general, hartapoliticii.ro vrea să devină un punct de referință unde toată informația legată de o persoană politică să fie adunată în același loc, structurat.

Ideal, atunci când cauți un politician ar trebui să vezi cum a votat în parlament (pe teme, agregat, cu score-cards), ce funcții a deținut, dacă și unde a candidat, ce se scrie prin ziare, dacă a apărut pe liste de candidați pătați, ce a declarat de-a lungul timpului. Nu mă refer doar la date brute, dar și concluzii agregate bazate pe datele astea.

În momentul ăsta pe internetul românesc, nu există un singur loc unde tot trecutul unui politician să fie înregistrat.

Uite un exemplu ca să îți faci o idee de stadiul actual: http://hartapoliticii.ro/?name=mustea+razvan+serban

Proiectul este independent și încearcă să fie obiectiv. A fost făcut open source recent. Asta înseamnă că oricine are timp și voință poate face schimbări.

 

Poate arunci o privire și vezi dacă poți să folosești site-ul în vreun fel. Uite o listă de feature-uri mai importante:

 + știe de aproximativ 3400 de politicieni, dar e relativ ușor de adăugat și alții;

 + monitorizează voturile din parlament aproape la zi și calculează procentul de prezență și alte chestii;

 + e super ușor ca o organizație cu expertiză într-un anumit domeniu (sau oricine) să facă un score card ca ăsta http://hartapoliticii.ro/?cid=15&tagid=17&room=senat;

 + tag-uiește automat politicieni în știri (mediafax și hotnews);

 + extrage semi-automat fapte din știri

 + căutarea după nume este probabil cea mai bună dintre toate site-urile politice existente;

Ce crezi că ar putea hartapoliticii.ro să construiască concret ca să îți fie utilă? Ce seturi de date sau unelte ți-ai dorit întotdeauna să existe undeva într-un singur loc?

Dacă vrei, poți să te înscrii și pe grupul https://groups.google.com/d/forum/hartapoliticii-discuss unde se discută despre proiect și se postează anunțuri cu ce mai e nou.

Mersi mult,

Vivi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.