Interpretează Fluiericii lui Oprescu

Norocul primarilor sunt cetățenii cu memoria scurtă. În 2009, după penultimul cutremur mai țapăn – 5,9 Richter – Sorin Oprescu a ieșit public și a anunțat (pe un post de televiziune de știri) că „are informații bazate pe studiile unor cercetători americani, conform cărora 500.000 de oameni ar putea muri în Capitală sub dărâmături, în eventualitatea producerii unui cutremur”*.După care și-a văzut de treabă: a demolat un cartier cu valoare de patrimoniu și a lansat mai multe proiecte specifice – pasaje subterane și șosele suspendate. Nu mulți ani mai târziu, Oprescu este re-ales primar, în parte și de bucureștenii pe care-i omorâse cu doar trei ani înainte.

Nimeni nu și-a mai pus problema zecilor de mii de locatari ai  blocurilor cu grad de risc seismic ridicat  – în afară, de cei în cauză, evident – care sunt condamnați să piară dacă primăria nu le consolidează clădirile. Faptul că în ultimii cinci ani de mandat, cu tot anunțul catastrofic privind cei 500.000 de morți, Oprescu n-a reușit să consolideze decât 14 blocuri din cele 374 cu risc seismic ridicat ar fi putut să-i cauzeze decesul politic.

Ei bine, primarul rămâne un jucător temerar: după cutremurul de săptămâna trecută, aflăm că primăria a lansat achiziția a 4000 de truse de supraviețuire pentru alegătorii care, după un cutremur, ar rămâne prizonieri sub dărâmăturile clădirilor pe care primăria nu le-a consolidat. Trusele – pentru care se vor cheltui aproximativ 220.000 de euro – vor conține batoane alimentare, lanternă, mască antipraf și – vești bune – un fluier. După două zile de la acest cinic anunț, Oprescu și-a exprimat regretul că nu există bani pentru consolidări, că ar trebui niște legi etc. După care a uitat și el și noi de aceste lucruri triste ca să ne anunțe fericit că proiectul autostrăzii suspendate a fost aprobat în Consiliul general al Capitalei. De bucurie, bucureștenii sunt gata să-l voteze și morți.

Mircea Toma

*ziare.com

Articol publicat în revista B24FUN în data de 08 Octombrie 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.