Principalele motive care stau la baza acestei susțineri, dincolo de spiritul ecologist al membrilor coaliției, sunt bazate pe următoarele argumente:

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) ar putea acorda tuturor investitorilor străini beneficii și privilegii asemănătoare cu cele acordate de statul român companiei Schweighofer Holzindustrie. Facem această afirmație pentru că în mandatul de negociere al Comisiei Europene este prevăzut faptul că: ”Negocierile ar trebui să urmărească (…) să asigure accesul nerestricționat și durabil la materiile prime.”[1]

În acest context putem spune că exista riscul ca investitorii străini să nu aducă creștere economică, ba din contră, aceștia ar putea chiar dăuna economiei României.

Să luăm exemplul Schweighofer Holzindustrie – chiar dacă aceștia au creat 3.150 de locuri de muncă în România, așa cum scrie în scrisoarea către Ponta ”am pierdut 50.000 de locuri de muncă în intreprinderile mici și mijlocii ale industriei lemnului”[2]

România și celelalte state membre ale Uniunii Europene ar trebui să fie foarte atente la prevederile TTIP deoarece acesta va conține clauza ISDS, clauză ce se referă la soluționarea litigiilor dintre investitor și stat,  această clauză va da dreptul tuturor investitorilor străini să dea în judecată statele la tribunale de arbitraj private dacă o nouă reglementare le afecteză potențialele profituri.

Și în acest caz avem un exemplu concret cu Schweighofer Holzindustrie, care în momentul în care a aflat despre prevederile Noului Cod Silvic a trimis o scrisoare[3] către primul ministru și președintele României pentru a împiedica promulgarea acestuia amenințând că va da în judecată statul român pentru încălcarea acordului bilateral dintre Austria și România[4], acord ce conține o astfel de clauză.

Caricatura

Efectele negocierile păguboase făcute de statul român la începutul anilor `90 în detrimentul cetățenilor săi și în beneficiul unor investitori străini au ieșit la iveală. Nu vrem ca astfel de practici să se multiplice, motiv pentru care ne opunem TTIP – acesta va permite astfel de abuzuri din partea corporațiilor!

[1] http://stopttip.ro/wp-content/uploads/2014/10/document-2014-10-9-18270957-0-mandatul-negociere-ttip.pdf

[2] http://www.romaniacurata.ro/scandalul-schweighofer-pe-larg-in-presa-germana-der-spiegel-scrie-despre-mlastina-ilegalitatilor-companiei-austriece-istoria-firmei-sprijinul-politic-de-care-a-beneficiat-si-ampl/

[3] http://stopttip.ro/wp-content/uploads/2015/05/documentul-schweighofer.jpg

[4] http://stopttip.ro/wp-content/uploads/2015/05/Romania-Austria-BW.pdf

 

Autor: Mădălina Enache

Fundația Terra Mileniul III

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.