Pe 20 februarie 2012, beneficiarii de fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane erau anunţaţi de Ministerul Muncii că trebuie să mai producă o hârtie. Explicaţia: “ca o măsură anti-fraudă, toți beneficiarii trebuie să declare pe propria răspundere, că nu au oferit și nu au acordat, direct sau indirect, niciun fel de foloase necuvenite, nici unui funcționar public din cadrul AM POSDRU și OIR, în legătură cu depunerea aplicațiilor de proiecte și pentru procesarea cererilor de rambursare“.

Ideea nu este nouă pentru cei care au mai derulat fonduri europene în ultimii ani, mai ales din liniile de finanțare ISPA, și ale căror contracte au fost derulare prin CFCU – Oficiului de Plaţi şi Contractare PHARE. Dacă din comunicatul emis de către Autoritatea de Management se înțelege că doar beneficiarii sunt obligați să depună o declarație, din spuse-le d-nei Ministru Claudia Boghicevici se pare că și cei din AM sunt obligați:

“Al treilea pas pe care ni l-am propus este acea declaraţie antifraudă pe care beneficiarii şi funcţionarii trebuie să o realizeze, astfel încât să nu existe suspiciuni, să nu existe nicio îndoială că le-a fost solicitat un beneficiu, direct sau indirect, legat de punerea în plată. Am făcut paşi concreţi. (ziarul Gandul 24.02.2012)

Încă nu știu cui i se adresează – dacă doar beneficiarilor (conform comunicatului) sau și beneficirilor și funcționarilor publici (conform d-nei Ministru) dar, presupun, că zilele acestea, având în vedere că deja au trecut două săptămani, vom afla mai exact.

Câteva lucruri mi-au atras atenția:

(1) prezenta declarație va fi impusă doar celor care gestionează Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane, ceea ce mă duce cu gândul că: ori în acest program apar cazuri care necesită implementarea unei astfel de decizii (iar noi, publicul, nu am aflat încă asta) ori ideea implementării măsurii este a actualului director Carmen Roșu (care a semnalat în trecut numeroase cazuri de contracte problematice gestionate de CFCU  – vezi http://www.afaceripublice.ro/p/Investigatii-165.html) și este doar o măsură preventivă care, de bine ce sună, a fost preluată de doamna Ministru. Ar ajuta la imaginea partidului de guvernământ.

(2) raportul Ministerului Afacerilor Europene din noiembrie 2011, prin care s-au adus corecții financiare de aproximativ 53 milioane de lei în urma reverificărilor contractelor de achiziții, nu includea și POSDRU.

Dacă nu includea POSDRU, și dacă tot au fost identificate programele operaționale cu probleme, de ce să nu preia ideea cu declarația anti-fraudă Ministerul Afacerilor Europene și să nu transmită o circulară către toate Ministerele, autoritățile, etc implicate în gestionarea fondurilor europene (a se citi publice)  pentru a o pune în aplicare?

(3) nu cred că ar trebui să ne limitam doar la depunerea aplicațiilor de proiecte sau la procesarea cererilor de rambursare (așa cum apare în textul declarației), ci mai ales în zona achizițiilor publice.

Aici cred că m-ar putea completa cei de la Departamentul de Luptă Antifraudă care au și atribuții în acest sens (http://www.antifrauda.gov.ro/ro/raportare_nereguli – capitolul IV.2. Instrumente structurale)

(4) și, nu în ultimul rând, dacă tot am ajuns în zona politicilor anti-fraudă, le-aș sugera celor din conducerile Autorităților de Management, nu doar directorului de la AMPOSDRU, să înceapă procesul de transparentizare a derulării acestor fonduri, dacă tot li se impun beneficiarilor astfel de declarații.

Pentru că, atâta timp cât un jurnalist, ong-ist sau orice cetățean european nu poate afla cine sunt beneficiarii (nume, funcție, etc),  ce proiecte desfășoară, pe ce sume, care sunt obiectivele, ce contracte de achiziție a derulat, etc. – alte informații decât cele dintr-un document închis (un pdf), publicat la câteva luni distanță (și ale cărui câmpuri se schimbă de la  o versiune la alta) nu putem vorbi de o șansă mare de reușită a acestei acțiuni – declarații anti-fraudă. Va fi doar un alt document anexat la un dosar.

E nevoie de mult mai multă transparență și deschidere pentru a demonta acest zvon, conform căruia, fondurile europene se fură și doar unii au acces la ele.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.