Unui stat cel mai frumos îi stă democratic. Asta e cutuma postmodernistă. Iar democrației cel mai bine îi șade cu libertatea. Așa scrie la doctrină. România este un stat democratic. Asta a vrut, asta a căpătat. Nu știm, în acest punct al povestirii noastre dacă e un lucru bun ori rău. Nici nu este relevant – prin Constituție și, deci toate legile ce decurg dinspre ea, statul Român este unul ce garantează libertărți. Evident, corolate unor obligații. rMGC este ca un vis urât pentru toate aceste axiome.

 

Zilele astea țara fierbe. Mai mult pe Facebook, ce-i drept, însă e grav. Şi e bine! Aduc un omagiu lui Mark Zuckerberg pentru inventarea Facebook-ului. Aceasta a devenit cea mai importantă instituție de presă din România. Dacă presa trebuie să informeze, să fie cu băgare de seamă la interesul public și să fie echidistantă, Facebook-ul este the shit. Este evident, pentru aceia dintre noi care încă sunt consumatori de presă din România, că publicațiile ori televiziunile care dau știri și din perspectiva opozanților proiectului remegecist sunt accidente. Fericite, izolate și, în unele cazuri, chiar corijate (au existat cazuri când articole din presă defavorabile proiectului au fost retrase din variantele online ale publicațiilor). rMGC (nu merită literă mare, rMGC nu e nimic) a făcut din România un studiu de caz – o țară  în care cetățenii sunt informații via Facebook cu privire la un proiect cu un major impact social, de mediu și economic. Facebook a devenit principala newsroom a țării.

Occupy Conti sau Occupy TVR sunt mărturii ale disperării cetățenilor în fața unei prese încremenite în propriul proiect. Proiectul banilor remegeciști. Dacă argumentele academice nu au răzbit, răzvrătirea mereu dă bine. Am auzit așa un zvon urban: nişte nenei din presă, veniți să relateze de la fața locului, la un miting – „dacă nu se lasă cu sânge, nu cred că intră!”. Deci să fie răzvrătire. Doar că acest tip de răzvrătire, de tipul occupy este o formă de nesupunere civică. Nesupunerea civică, așa cum este prezentat conceptul în cărțile de specialitate, este atunci când nu recunoști validitatea unei legi și asta în virtutea argumentului că legile-s făurite de oameni, iar oamenii pot greși. În cazul rMGC haideți să admitem cu toții evidența: presa a ales banii în schimbul libertății. Și cum presa nu ne preia cuminți, apelăm la nesupunere civică.

Nesupunerea civică este minunată – este spirit critic, este atenție la ce se întâmplă dincolo de gardul propriu, este curaj. Este tot ceea ce statul român urăște azi. Dar poate că generalizările nu își au rostul și poate este vorba punctual de cauza Roșia Montană. Citeam cum la un meci de baschet, în Cluj, responsabilii cu ordinea pe teren au început discuții alarmante pe stații cu privire la 2 indivizi cu tricouri cu Roşia. Apoi, vedem cum cei 30 de oameni adunați în fața TVR sunt luați pe sus la faimoasa circă de Miliție numărul 1. Ieri, în București au avut loc două proteste spontane neautorizate: unul în fața locuinței lui Liviu Luca, celălalt la Ministerul Educației . În niciunul dintre cazuri protestatarii nu au fost ridicați de jandarmerie. La ambele proteste s-a scandat. La TVR, nu. Toată lumea s-a strâns pentru un flash mob, deci nu putea dura mai mult de 5 minute. Cu plasturi pe gură, deci nu putea fi vorba de perturbarea liniștii publice. Pe trotuar, deci traficul nu a fost afectat. Totuși, protestatarii au fost ridicați. Tind să fiu paranoică, eu și mulți alții, și să conchid că simpla frunzuliță a devenit obiectul pertubării publice.

TVR este o instituție publică și apolitică. Declaraţiile premierului Boc, aşa cum au circulat ele prin presă, conform cărora trebuie demisă conducerea TVR pentru că nu a “făcut” nimic pentru partid, sunt, în momentul acesta, doar zvonuri. Aceasta este speranța mea pentru că altfel e grav! TVR ar trebui, conform mandatului și investițiilor cetățenilor în această instituție, să fie bastionul decenței și corectei informări. Poziția publică a TVR cu privire la cele întâmplate la poarta instituției sale este sublimă. Citez un paragraf sofistic: „TVR a fost reclamată la CNA ca fiind părtinitoare în subiectul Roşia Montana atât de Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, un ONG care se opune proiectului, cât şi de către Dragoş Tănase, Director General la Roşia Montana Gold Corporation (RMGC). Această situaţie reflectă poziţia echilibrată a Televiziunii Române faţă de acest subiect”. Evident, într-o paranoia patologică și hrănită zi de zi de instituțiile statului pot să am suspiciunea că TVR a solicitat rMGC să facă o plângere la CNA ca să pară echidistantă. Argumentul TVR este unul vulgar și cantitativ: să stăm cu abacul în mână și să numărăm sesizările primite. Nu ar fi mai cinstit și mai relevant ca TVR să facă public contractul de publicitate cu rMGC? Și nu vorbim despre sume, căci și astea-s irelevante, ci despre clauze: ce și când și cum trebuie să facă TVR în toată treaba asta.

Interesant este cum, de fapt, cu cât sunt băgați mai mulți bani în campania pro proiect, cu atât mai mult ne îndârjim și ne înmulțim noi, contestatarii. Investiția rMGC este de fapt în noi, oponenții – cea mai evidentă măsură a acestei constatări este bannerul online care stă gingaș lângă articolele lui Mihai Goțiu. Da, azi, cred sincer că succesul campaniei anti proiectului minier de la Roșia este doar consecința directă a campaniei agresive, lipsită de decență ori limită, lipsită chiar de cap pe-alocuri a rMGC.

Mă întreb cum ar fi fost zilele astea dacă propunerea legislativă cu privire la modificările Legii Adunărilor Publice ar fi fost în vigoare? Am senzația unei captivității în propria țară. Refuz cu îndârjire să abandonez proiectul! Mâine îmi imprim frunza campaniei Roșia Monatnă și o să îmi flutur, cu aroganță și dispreț, tricoul sub toate nasurile celor care au cedat în fața ispitei. Știu că Jandarmeria citește acest articol și sper într-un răspuns la întrebarea-mi deloc retorică: dacă 15 oameni purtând astfel de tricouri ajung la același semafor, ne ridică pentru o adunare publică neautorizată la un semafor?

 

Articol publicat și pe www.totb.ro

This article has 3 comments

  1. Dragi Active-Watch-i,
    excelent articol, însă trebuie, după părerea mea, să corectaţi o scăpare – nu de alta, dar ca să nu dăm apă la moară postacilor şi altor ‘specimene’, nouă bine cunoscute: deocamdată, lipseşte (de aici, cel puţin), numele autoarei. Vă rog să-l precizaţi, ca să nu fim judecaţi drept oameni care ‘o dau anonimă’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.