De anul viitor, pe buletine ar putea figura și amprentele. Ministerul Administrației și Internelor (MAI) elaborează un proiect legislativ care prevede ca buletinele de identitate să conțină un cip (cuprinzând informații personale) și date biometrice (amprentele digitale ale deținătorilor, imaginea facială), începând de la 1 ianuarie 2011.

Propunerea va fi supusă dezbaterii publice mâine, 20 august, începând cu orele 12.00, la sediul MAI din Piața Revoluției nr 1A, Sector 1, Sala de Marmură, etaj 2, intrarea A1. Cel mai probabil, am face bine să nu ratăm evenimentul.

Sub umbrela sporirii măsurilor de securitate, autoritățile vor să ne „implanteze” cip-uri (adresate, de regulă, animalelor și obiectelor) în buletine, dar încă nu am fost informați ce date personale vor cuprinde. „Extinderea acestei tehnologii la oameni a generat în permanenţă controverse la nivel mondial pe motiv că nu oferă garanţii pentru respectarea dreptului la viaţă privată, întrucât permite aflarea datelor persoanale ale deţinătorului de card electronic de identitate de către oricine are un aparat în genul cititorului de coduri de bare”, potrivit APADOR-CH.

În plus, MAI propune amprentarea întregii populații deținătoare de cărți de identitate. Interesant de știut ar fi dacă nu cumva amprentarea este o soluție extremă și nejustificată de securitate. În acest sens, specialistul Bogdan Manolea afirmă pe blogul său că „fără o analiză serioasă și documentată a impactului asupra vieții private (Privacy Impact Asessment) și a securității sistemelor informatice folosite, prezenta propunere nu reprezintă decât încă o dovadă că pentru guv.ro informatizarea este un panaceu“.

Mai mult, practica amprentării este deseori asociată cu activitățile infracționale, iar generalizarea sa riscă să încalce prezumția de nevinovăție.

O altă dilemă este dacă buletinele biometrice vor fi o alternativă sau singura variantă acceptată. Vom avea dreptul să refuzăm buletinele electronice în favoarea celor tradiționale sau nu? Iar, dacă răspunsul este afirmativ, vom plăti în plus pentru acest „moft”, cum se întâmplă în cazul pașapoartelor?

Este foarte important ca mâine, în cadrul dezbaterii publice, să ne expunem opiniile și să aflăm răspunsurile la problemele pe care le ridică eventualitatea introducerii cărților de identitate biometrice, dacă nu vrem ca altcineva să decidă pentru noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.