La ședința Consiliului General  de azi se discută modificarea Regulamentului Consiliului General, după chipul și asemănarea doamnei Primar.  Subiectul a fost un pic îngropat de cele 19 SC-uri prin care Primarul vrea instaurarea SC PMB SRL. Dar subiectul este unul cât se poate de grav pentru că, cele propuse, sunt despre cum cetățenii ce doresc să se adreseze consiliului trebuie să facă și să dreagă, despre cum dreptul cetățenilor de a participa la ședințe practic nu prea mai există și despre cum consilierii din opoziție pot fi oricând dorește majoritatea reduși la tăcere.

Mai jos, top trei tâmpenii din regulamentul propus azi. Ele sunt mai multe și sunt disponibile aici. Dar pentru cei ce nu aveți timp/ răbdare, o sinteză:

1. Prezumția de “scandalagiu” – unul dintre articolele ROF-ului propus azi amenință cu liste și cu Poliția Locală. Se pare că dacă ai “istoric de perturbat” ordinea publică în ședințele Consiliului General, președintele de ședință, cu sprijinul Poliției Locale va face și va drege cât să nu intri. Dincolo de formularea ambiguă care permite aplicarea acestui articol retroactiv (poliția locală fiind un aprig preafăcător de liste pe ici pe colo, pe la Sfinților, pe la ușa sălii de consiliu etc), prevederea asta vine să dea un cap în gură prevederilor legale care spun că cetățenii pot participa la ședințele publice ale Consiliului. Punct! Pentru orice altceva, există legea  61/ 1991 – dacă încalcă Legea ordinii publice, aplici măsurile prevăzute acolo, nu faci tu un colț cu coji de nuci în care cetățeanu să zacă trei ani jumate de-acu înainte, pedepsit fiind pentru vreun gest de nesupunere civica.

2. Președintele de ședință poate supune votului sistarea luării cuvântului. Avem majoritate PSD+ALDE (=LOVE). Pe partea aialalta, avem opozitia, care este numeric în minoritate, în mod evident. Mie să-mi explicați care sunt sanșele ca votul pe o astfel de propunere să pice. Ședințele pot să arate așa pe viitor: vine doamna Primar, declară de la microfon cât bine și cât minunat face domnia sa pentru oraș, președintele de ședință supune la vot ordinea de zi, supune propunerea de a sista luarea de cuvânt pentru ședința respectivă, apoi vot ca prin brânză (aa, și dacă vreunul din opoziție îndrăznește să zică ceva, pac, i se aplică aia cu datu afară din sală cu Poliția Locală căci perturbă bunul mers al ședinței, căci nu menționează cum că un consilier este exclus de la această prevedere – mai ales în virtutea precedentului cu Ana Maria Ciceală). Și gata. Există printre cei ce citiți aici oameni care au votat cu unii dintre consilierii aflați în opoziție? Na belea, e posibil, cel puțin teoretic, să nu mai fiți reprezentați în ședințele de consiliu.

3. Procedura prin care un cetățean ajunge să ia cuvântul în fața Consiliului General este precum un examen – cu probă scrisă și orală. Propunerea este: omu care vrea să ia cuvântul trimite un FAX (da, da, fax) sau un e-mail (momentan nu e public) la secretarul de ședință. Acesta transmite solicitarea către Comsiile de specialitate (formate din consilieri generali) care discută proiectul respectiv. Comisia trebuie să convoace omul, să le povestească lor întâi ce vrea a adresa plenului. Ulterior, se supune votului dacă se adrsează cetățeanul sau nu. Probleme: dacă un proiect se discută la mai multe comisii și ședințele se suprapun? Comisiile astea ar trebui să se întrunească anterior ședinței de consiliu, deci sunt șanse mari ca cetățeanul să trebuiască să își ia mai multe zile libere pentru comisia x, comisia y, ziua ședintei etc. La toate astea adaug ceea ce am văzut din practică – am cerut să intru în niște comisii d-astea, sa pot glasui pe tema PMUD. Nu am primit de la niciuna răspuns oficial (doar via consilieri pe care îi cunosc, eu, dar majoritatea cetățenilor nu prea). Și asta pentru că nu există  comunicare între departamentul tehnic (adică subordonații doamnei Primar) – acolo unde ajung solicitările noastre, și consilieriii generali.

Doamna primar face și drege cât să se înconjoare de prieteni, fani, susținători, adulatori. Acest ROF este oficializarea transformării Primăriei Generale în fan clubul Gabriela Firea.

p.s. Cronologic lucrurile stau asa: înainte de mutarea Primăriei Generale de pe Elisabeta, cetățenii puteau intra nestingheriți la ședințele Consiliului General. După mutare, o perioadă, practica s-a menținut. Domnul Oprescu însă s-a simțit claustrat și a decis că cetățenii nu au loc în sala de ședință. După un pic de tamtam public, a facut din jumate din cantina PMB o sală cu plasmă, să vie omu să vizioneze. Pusese și microfon, în încercarea de a ține total separați cetățenii de consilieri. A cedat și a lăsat totuși poporu să vorbească cu consilieru uitându-se în ochii lui, de la tribuna consiliului. Oprescu a promis că odată cu reîntoarcere în sediul din Elisabeta, o sa fie loc pentru popor. Mandatul lui Oprescu s-a întrerupt brusc, și ajungem la interimarul Ștefănel Marin – a făcut ca opt locuri în sală să fie pentru public. A durat și asta preț de câteva ședințe (două), pentru că primarul interimar doi, Răzvan Sava a desființat și aceste scaune. După a venit doamna Primar Firea care a făcut astfel încât cetățenii să nu mai poată păși dincolo de recepția primăriei, exclus să ajungi în sala de consiliu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.