Zeci de reprezentanți ai societății civile au protestat astăzi în fața Ministerului Culturii și au cerut demisia ministrului Kelemen Hunor, ca reacție la decizia de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, de la Roșia Montană. Timp de două ore, protestatarii și-au manifestat dezacordul față de susținerea proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană, au scandat lozinci și au fluturat pancarte cu mesaje împotriva ministrului Kelemen Hunor.

Tablouri cu rame aurii înfățișându-l pe ministru cu rame de ochelari și dinți de aur, imagini cu fetuși în formol sau cu moartea cu coasa, o ușă de carton lipită cu scotch de un copac și inscripționată cu termenii sinonimi „exit” și „kijarat”, protestatari mascați în ministrul Kelemen făcându-și procese de conștiință în locul lui pentru transformarea Ministerului Culturii în „Ministerul Cianurii și al Distrugerii Patrimoniului Național”. Sunt câteva dintre modalitățile prin care au ales protestatarii să-și exprime indignarea, în cadrul acțiunii de astăzi, intitulată sugestiv „Hunoriada”. Printre altele, participanții au scandat: „Demisia!”, „Luați voi cianura, noi vrem natura și cultura”, „Guvern de derbedei/ Vinde aur pe doi lei”, „RMGC ne dă otravă/ Noi îi dăm aur pe tavă”.

Printre semnatarii cererilor de demisie se numără următorii jurnaliști, scriitori, artiști și reprezentanti ai unor organizații neguvernamentale: Vasile Ernu, Ștefan Peca, Mircea Toma, Voicu Rădescu, Cristina Modreanu, Șerban Sturza, Cornel Nistorescu, Nicușor Dan, Andreea Vălean, Cinty Ionescu, Daniel Popa, Magor Csibi, Raluca Dan, Dan Bărbulescu, Mihail Bumbeș, Răzvan Ion, Dan Trifu, Doina Vella.

 

Redăm conținutul cererilor de demisie semnate de cei aproximativ 100 de participanți de la protest:

 

Domnului Ministru al Culturii și Patrimoniului Național Kelemen Hunor

Obiect: demisia din funcția de Ministru

19 iulie 2011

Stimate domnule Kelemen Hunor

Semnatarii vă solicită depunerea demisiei din funcția de Ministru al Culturii și Patrimoniului Național.

Solicitarea este consecința deciziei Ministerului Culturii și Patrimoniului Național de a acorda certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic, Roșia Montană, monument istoric din grupa valorică A, recunoscut cu valoare națională.

Descărcarea de sarcină arheologică este primul pas în vederea scoaterii acestuia de pe lista monumentelor istorice și, astfel, eliminarea statutului de arie protejată. Această decizie este în condradicție cu decizia definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Brașov (2007) care a anulat avizul de descărcare arheologică nr. 4 / 2004 , aviz eliberat anterior de aceeași Comisie Națională de Arheologie.  Având în vedere că România este un stat de drept, eliberarea aceluiași certificat de către aceeași comisie este ilegală.

Considerăm că prin această decizie v-ați încălcat mandatul pentru care ați fost investit. Prin Hotărârea nr. 90 din 10/02/2010, Articolul 4, alineatul c) se stipulează că ministrul Culturii trebuie să îndeplinească următorul obiectiv: “susținerea moștenirii și a diversităț́ii culturale, conservarea identitaț́ilor culturale, atât la nivel naț́ional, cât și în cadrul comunităților locale, prin implicare proactivă a acestora în viaț́a culturală și recunoașterea valorilor patrimoniale”.

Prin decizia de descărcare de sarcină arheologică a unui obiectiv de importanță națională și universală, semnatarii consideră că ați eșuat în îndeplinirea principalei atribuții în calitate de protector al patrimoniului național românesc.

Vă descărcăm de sarcina ministerială.

This article has 2 comments

  1. Pingback: România inertă « Comisiile PNL

  2. Pingback: România inertă « Un blog cu atitudine

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.