Parlament și transparență sunt două elemente instituționale care asociate pot să dea o necunoscută, în contextul politicii românești. Daca am adăuga la această ecuație cetățenia activă oare rezultatul ar urca spre plus?

 

Orice cetățean curios, care nu are ca hobby activitatea parlamentară și care se aventurează pe pagina online a Camerei Deputaților, de exemplu, dă piept cu complexitatea și poate și opacitatea instituției și, căutând o informație, se pierde prin documentele și informațiile găsite pe-acolo. Și atunci e și normal își ridice întrebări în legătură cu utilitatea acestei pagini online din perspectiva interacțiunii lui cu instituția și parlamentarii votați.

 

Dificultatea crește în momentul în care ar căuta și răspunsurile la două întrebări simple: oare ce legi se mai discută și care îmi pot afecta viața de zi cu zi și, oare cât de bine mă reprezintă deputatul “meu”? Greu de răspuns!

 

Vestea bună, dacă ne lipsesc timpul și răbdarea pentru a cotrobăi prin site-ul www.cdep.ro, este că cei de la Median Research Center și OpenPolitics.ro au lansat pe 29 octombrie aplicația online Parlament Transparent pentru a ne ușura căutarea.

 

Înainte de a accesa aplicația, am pus aleator prietenilor și colegilor mei, o întrebare ce mi-a întărit și mai mult impresia că mulți dintre noi nu știm / nu mai știm cine este deputatul ales în colegiul din care facem parte, nu cunoaștem nici cum acesta sau ceilalți parlamentari votează / activează în forul legislativ și, oricum, informația fiind prea întortocheată pentru unii dintre noi, nici nu o mai căutăm pe site-ul parlamentului.

 

În acest punct stă și utilitatea noii aplicații: cu o simplă căutare după circumscripție/adresă în aplicația Parlament Transparent, în scurt timp nu doar că veți cunoaște numele deputatului, dar și ce face sau nu face acesta.

 

Aplicația mai oferă statistici și date relevante despre afilierea politică, activitatea recentă și averea și proprietățile deputaților. Mai mult, se poate urmări cât de prezent a fost deputatul la vot, propunerile legislative la care acesta lucrează, dar și voturile pe care el le-a dat unor legi controversate.

 

Eu, după doar câteva minute, mi-am dat seama că am eșuat să-i scriu lui Ion-Bogdan Mihăilescu, deputatul ce reprezintă în Parlament circumscripția de care aparțin, pentru a-i transmite că nu sunt de acord cu întregistrarea obligatorie a cartelelor pre-pay și a utilizatorilor de Wifi public și nici cu modificare legii minelor, favorabilă exploatării de la Roșia Montană, proiecte la care el a votat DA. Înțelegdin statisticile prezente pe pagină, că loialitatea lui față de politica partidului este de 99,8%, însă acest lucru nu mă împiedică să-i iau, în viitor, activitatea în vizor.

 

Pentru colegii din comunitatea Sponge, un aspect interesant este și soft-ul de codare a documentelor site-ului Camerei Deputaților, și preluate de aplicație și care reușește să ne prezinte gradul de reprezentare locală a deputatului din circumscripția noastră. Este un matching între setul de intervenții al unui deputat în parlament și circumscripția electorală care l-a ales. Mai exact, softul numără de câte ori politicianul a menționat în întrebările și interpelările sale colegiul său/județul/localitatea pe care ar trebui să le reprezinte.

 

Așadar, daca ne interesează să monitorizăm procesul legislativ, putem să urmărim direct activitatea deputatului pe care colegiul nostru l-a trimis în Parlament sau să urmărim proiectele de lege discutate în comisii ținând cont de domeniul care ne interesează.

 

Odată ce suntem informați, este mai ușor să sesizăm și să facem alegerea care ni se pare corectă la urne, nu?

 

 

________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.