Foto: Maria Popa

ActiveWatch a organizat împreună cu Cartel Alfa și cu colaborarea fundației PACT o conferință de presă dedicată posibilităților de dezvoltare economică, alternative exploatării aurului cu cianuri, pentru Roșia Montană.

Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, a reamintit celor prezenți că federația sindicală s-a pronunțat deja cu privire la respingerea proiectului Roșia Montană Gold Corporation și a pus în contextul mai larg oferta de joburi a companiei. El consideră că cele câteva sute de job-uri sunt o miză irelevantă pentru o industrie unde numărul celor rămași fără joburi atinge probabil 100.000. A mai adăugat câteva exemple recente care ilustrează totalul dezinteres al guvernului pentru dezvoltarea de job-uri. Pe scurt, Hossu a documentat ipocrizia din spatele acestei așa–zise mize sociale. La asta a adăugat faptul că job-urile oferite RMGC ar lăsa fără nici un job pe oricine ar căuta de lucru la 15 ani de la încheierea exploatării.

Ca reprezentant al ActiveWatch am ilustrat caracterul manipulator al campaniei susținute timp de ani de zile de RMGC prin mass-media: „oamenii din Roșia Montană au nevoie să fie lăsați să muncească”. Am ținut să izolez pentru cei prezenți și partea de mesaj prin care respectiva campanie discredita orice soluție de dezvoltare alternativă pentru Roșia – un spot desființează agroturismul, altul agricultura alternativă etc. Parte din aceeași campanie de dezinformare sunt și declarații ale unor oameni politici: premierul Ponta opina cu o săptămână înainte de conferința noastră că dacă este respins proiectul RMGC în Parlament, județul Alba va fi șters de pe harta economică a țării.

Cu gândul la ignoranța premierului, am prezentat ziariștilor una dintre cercetările academice recente cu acest subiect – un studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Academiei de Studii Economice– pentru a semnala faptul că există preocupări competente privind identificarea unor soluții economice de dezvoltare altele decât exploatarea aurului.

Irina Pop, membră a fundației PACT și reprezentantă a rețelei RuralNet, s-a referit la soluții de finanțare accesibile unei comunități de tipul celei din Roșia Montana. Cu privire la fondurile structurale a precizat că  „ în perioada 2014-2020 vor fi şi mai mulţi bani, Roşia Montană se poate dezvolta şi poate să atragă fonduri pe agricultură, pe antreprenoriat, pe turism”. Resursele financiare „fără cianuri” pe care le-a menționat Irina Pop vor fi de aproximativ de nouă ori mai mari decât sumele promise statului român de compania RMGC. Ea a oferit și câteva exemple de succes economice punctuale.

 

În conferință a fost citată inițiativa academicianului Radu Rei – care a elaborat un subprogram tematic pentru programul de finanțare din 2014-2020 dedicat zonelor montane. Ideea acestui sub-program este generarea unor bio-arii tradiționale montane –federații de agricultori montani. Dacă ministerul agriculturii va include acest program – care are susținerea comisarului european Cioloș – în propunerea pe care o face România în Cadrul financiar multianual 2014-2020, o sumă de aproximativ 600 milioane de euro va fi destinată exclusiv pentru investiții în beneficiul acestor forme asociative – bio-arii. Ele vor avea prilejul să se doteze cu infrastructura necesară pentru colectare, procesare, ambalare și comercializarea produselor agricole pe care le favorizează mediul montan devenind astfel competitive pentru o piața internațională de nișă.

 

Intenția organizatorilor acestei conferințe a fost să atragă atenția asupra faptului că există preocupări serioase și avansate cu privire la potențialul de dezvoltare economică sustenabilă pentru Roșia Montană și să expună ipocrizia politicienilor care ignoră sau neagă explicit orice alternativă la exploatarea aurului.

S-a formulat cu acest prilej ideea organizării unei dezbateri academice consistente, la care să participe toți cercetătorii interesați, reprezentanți ai societății civile și ai localnicilor din Roșia Montană pentru o evaluare a proiectelor propuse și a resurselor disponibile.

 

Există joburi fără cianură.

 

Mircea Toma

 

Citiți aici cercetarea Roșia Montană: Dezvoltare economică fără cianură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.