Subiect: Proiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani si pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European

In atentia:

Domnului ministru Vasile Blaga si a Directiei Generale Juridice

Ministerul Administratiei si Internelor

In calitatea lor de organizatii care au ca misiune respectarea drepturilor omului si promovarea politicilor de buna guvernare in Romania, organizatiile semnatare va transmit urmatoarele observatii referitor la proiectul de ordonanta a guvernului privind cartile de identitate biometrice:

Ministerul Administratiei si Internelor nu a prezentat nicio dovada din care sa rezulte ca prezentele carti de identitate nu pot sa co-existe cu cartile electronice de identitate, propuse a fi implementate incepand cu 1 ianuarie 2011.

Nu exista niciun studiu din care sa rezulte problemele si numarul de cazuri de falsificare a prezentelor acte de identitate, nici care sa demonstreze necesitatea noilor acte de identitate,si nici o analiza cost/beneficiu a noilor implementari tehnologice.

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen NU impune existenta obligatorie a cartilor de identitate electronice. Rapoartele europene pregatite de ENISA 1 (Privacy Features of European eID Card Specifications, ENISA, Ian 2009 http://www.enisa.europa.eu/act/it/eid/eid-cards-en) demonstreaza ca exista chiar state europene care nu au niciun fel de act de identitate obligatoriu(Danemarca, Irlanda, Letonia, etc.) si acest lucru nu le impiedica participarea in programul Schengen.

Cunoastem ca exista discutii cu privire la interoperabilitatea actelor de identitate electronice in diverse programe europene (cum ar fi STORK), dar acestea nu impun si nici nu recomanda la acest moment implementarea obligatorie a unor astfel de acte.

In acest conext si in urma dezbaterii organizate de catre Ministerul Administratiei si Internelor in data de 20 August 2010, sustinem renuntarea sau amanarea acestui proiect de acte electronice de identitate, ca fiind nenecesar si inoportun in acest moment.

De asemenea, in conditiile in care se va continua acest proiect, sustinem in mod obligatoriu necesitatea mentinerii unei alternative de carte de identitate (asa cum exista actualmente) pentru persoanele care, din diverse motive de constiinta, securitate sau opinie, nu doresc obtinerea unui act electronic de identitate.

Cu atat mai mult cu cat acesta optiune nu impiedica cu nimic obligatiile Romaniei fata de Uniunea Europeana sau calatoria cetatenilor romani in spatiul Schengen.

Dezbaterea organizata de MAI a dus la posibilitatea lamuririi asupra unor serii de aspecte tehnice (tehnologia folosita, inexistenta unei baze de date cu amprente, modul de stocare a datelor biometrice si cine are acces la ele etc.)

Totusi, avand in vedere o iminenta atingere a dreptului la viata privata prin reglementarea colectarii de date cu caracter personal de la toti cetatenii romani, se impune in mod obligatoriu:

adoptarea unui astfel de act normativ doar printr-o lege,si nu printr-o ordonanta a guvernului (vezi mai jos argumentele juridice deja prezentate de  APADOR-CH);

–       realizareasi publicarea unor studii de impact asupra vietii private (privacy impact assesment) si a solutiilor de securitate alese,inaintea prezentarii propunerii de act normativ, in cursul si la finalul implementarii propuse. Aceste studii trebuie facute de experti recunoscuti in domeniul respectiv si disponibile public. Studiile trebuie sa explice notiunile tehnice si de securitate;

–       includereain textul actului normativ a principiilor de securitate si protectie a vietii private (de ex. inexistenta bazei de date unice cu date biometrice, drepturi de acces asupra datelor biometrice, interoperabilitate cu alte institutii similare din alte tari), ca si a sanctiunilor drastice pentru incalcarea acestora;

–       realizarea unei analize de necesitate si eficienta a introducerii noilor acte electronice de identitate, prin prezentarea publica a numarului de carti de identitate falsificate in ultimii ani si a costurilor actualului proiect (estimat la 32 de milioane de euro).

Bogdan Manolea, director executiv Asociatia pentru Tehnologie si Internet

Liana Ganea, director programe ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei

Ioana Avadani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent

Cristi Godinac, presedinte Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind

Florin Buhuceanu, presedinte Asociatia ACCEPT


Sustine aceasta petitie! Semneaza aici si trimite petitia de mai sus completata de tine (cu opinia, numele, orasul si varsta) la adresele: petitii@mai.gov.ro, legislatie@mai.gov.ro

Vezi si: Protest fata de nerespectarea dreptului la viaţa privata şi a transparenţei decizionale la adoptarea reglementarilor privind cardul naţional de sanatate

This article has 26 comments

 1. Nu am nevoie de noul act de identitate si nu il vreau. Nu e in regula sa se impuna asa ceva. Daca se impune totusi, sa existe alternativa.

 2. Nu sunt de acord cu proiectul de introducere a cartii de identitate biometrice in forma actuala.
  Sustin petitia pentru retragerea acestui proiect.

  Stefaniu Criste
  Timisoara

 3. Susţin necesitatea dezbaterii în Parlament a legii şi posibilitatea de a opta pentru acte de identitate nebiometrice.

 4. Nu vreau asa ceva nici pentru mine si nici pentru ceilalti romani. Ni se incalca drepturile si libertatile.

 5. Nu sunt de acord cu acest sistem de ingradire a libertatii unei fiinte create de Dumnezeu si nici sa accept acest plan de urmarire si supraveghere national si mondial.

 6. Nu sunt de acord cu proiectul de introducere a cartii de identitate biometrice in forma actuala.
  Sustin petitia pentru retragerea acestui proiect.

 7. Ce-i, tovaraseilor, va lipseste era stalinista dar o vreti cu tenta futurista?Atunci, bagati cate un cip in dosurile voastre si ale rubedeniilor voastre, marite pe spatele muncii noastre!
  Eu si membrii familiei mele nu avem nevoie de actele voastre de identitate futuriste, ci de salarii care sa ne permita “sa traim BINE!”, cum ura marele barcagiu dobitoc!

 8. Nu e moral sa-mi ingradeasca drepturile de alegere. Plus ca nici nu avem banii necesari acum; sunt cu mult mai multe prioritati in cheltuirea banilor.

 9. sustinem petitia nu vrem introducerea cartilor de identitate biometrice,nu mi se pare corect si normal.

 10. sustinem petitia nu vrem introducerea cartilor de identitate biometrice. nu e moral si e impotriva bunurilor moravuri si in controversa cu biserica ortodoxa.

 11. sustinem petitia nu vrem introducerea cartilor de identitate biometrice. nu e moral si e impotriva bunurilor moravuri si in controversa cu biserica ortodoxa.

 12. Nu sunt de acord cu acest sistem de ingradire a libertatii unei fiinte create de Dumnezeu si nici sa accept acest plan de urmarire si supraveghere national si mondial.

 13. Sustinem aceasta petitie. Introducerea acestor acte biometrice incalca clar drepturile omului la o viata libera. Desteptati-va dragi conducatori ai tarii! Nu ne vindeti si sufletul din noi!

 14. 1. In primul rand va trebui sa curatati organele de guvernare si administratie de toate elementele care nu cunosc termenul de moralitate, nu stiu care este rostul si menirea lor in acest sistem si pe deasupra mai incalca si in mod grosolan si consecvent CONSTITUTIA si LEGEA.
  2. In al doilea rand sesizarea actelor de incalcare a legii trebuie sa se faca “din oficiu ” pentru toti angajatii din aparatul administrativ de stat.
  3. Abuzurile savarsite sau sesizarile ale unor situati abuzive de catre angajatii din aparatul administrativ de stat trebuie facuta obligatoriu de catre alte institutii decat cele in care s-a savarsit abuzul. (o plangere la adresa unui angajat solutionata de colegul de birou cum se intampla de regula in prezent….!!!!) (conform zicalei: corb la corb nu-si scoate ochii).
  4. Gradul de infractionalitate zero cel putin in Romania (lucru pe care personal il consider imposibil) nu mai vorbesc de cazul in care va trebui ca un asemenea act trebuie sa-l prezint si in afara tarii.
  5. Nu doresc “clonarea” unor informatii personale care in cazul copierii sunt suficiente pentru a fi folosite impotriva ta si poti fi in orice moment acuzat si incriminat pe nedrept. (Am avut la un moment dat acesta experienta neplacuta cand intr-o gara mi s-a furat portofelul cu bani si acte iar dupa mai putin de un an a trebuit sa declaratii la politie in cealalta parte a tarii, sub acuzatia ca am furat un cantar. Am fost tratat ca un infractor de drept comun, nu mi s-a oferit nici o despagubire pentru traumele psihice suferite nu mai vorbesc de timpul si banii pierduti. Acest lucru sa intamplat din cauza unui furt de identitate. Nu mai spun de alte abateri mai grave care pot duce la “retinerea persoanei” pentru cercetari. Pe Romaneste inchisoare pe nedrept.
  6. Amprentele stocate in cartea de identitate pot fi reproduse la imprimanta si prin tehnici simple de developare pot fi reproduse pe silicagel. Tehnica acesta este foarte comuna la toate birourile de stampile si nu numai. Va dati seama cat de simplu pot fi fabricate niste asa zise “dovezi” la adresa unor persoane nevinovate !!!
  7. In cazul in care acesta asa zisa lege va trece, angajatii (alesii sunt tot angajati ca nu lucreaza in voluntariat si sunt platii de contribuabili) aparatului guvernamental si de administratie va faceti vinovatii unor grave abateri de opresiune si discriminare intrucat tratati cetatenii onesti ca pe niste infractori in favoarea infractorilor.
  8. Nu sunt de acord cu proiectul de introducere a cartii de identitate biometrice in forma actuala.
  9. Nu sunt de acord nici cu un alt proiect care are ca plan urmarirea si supravegherea nationala sau mondiala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.