cavalerul oprescuDacă până acum Bucureștiul a avut un primar independent, de ieri Capitala este condusă de un primar independent și decorat, de un primar ajuns peste noapte cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. Dilema independenței primarului nostru s-a elucidat de multă vreme, chestiunea onoarei, se pare, a fost tranșată joi seară (12 martie) de statul francez. Probabil că într-un fel se vede Bucureștiul de la București, și în alt fel de la Paris. Se ridică astfel o problemă majoră, esențială pentru cei care locuiesc în acest oraș: e oare mai gravă lipsa adevărului, deci a necunoașterii situației din Bucureștii de astăzi, sau lipsa de onestitate a celui care, fiind autorul actelor sale, primește o decorație în numele unor valori în care nu crede, acționând de cele mai multe ori împotriva lor?

Orașul București se confruntă de mai bine de treizeci de ani cu distrugeri ale patrimoniului istoric și cultural care cu greu pot fi evaluate. Dacă până în 1989 distrugerea țesuturilor urbane tradiționale s-a petrecut sistematic, având la începutul anilor ’90 zone demolate (complet) în perioada comunistă și zone salvate (datorită căderii regimului Ceaușescu), astăzi asistăm la o generalizare a distrugerilor zonelor protejate și ale clădirilor istorice. Toate țesuturile urbane sunt atinse de dezvoltarea urbanistică haotică, de corupție, de nepăsare și, de cele mai multe ori, de rea voință. În toată această situație primarii Bucureștilor de după 1989 și-au dovedit, în fond, lipsa respectului pentru acest oraș. Primarul Oprescu nu a făcut excepție, ba chiar a dovedit un zel zglobiu în a transforma Bucureștii fără să țină cont de memoria capitalei (detalii, aici).

Joi seară, în fața Ambasadei Franței la București, pe trotuarul de pe strada Biserica Amzei, aproximativ 150 de bucureșteni au protestat împotriva acordării distincției de Cavaler al Legiunii de Onoare primarului Sorin Oprescu (pagina evenimentului, aici). Printre cele mai importante motive pentru care gestul statului francez i-a indignat pe bucureștenii veniți la protest a fost distrugerea sistematică a patrimoniului arhitectural al Capitalei petrecută în timpul mandatelor lui Sorin Oprescu: „90 de case demolate numai în cartierul Matache-Buzești, dintre care mai multe monumente istorice; menținerea în ruină a zonei Lipscani; clădirile demolate în str. Christian Tell la nr. 16 si 18, construite în 1895 și în 1920, unde a locuit Dimitrie Ghika (1867-1954), un personaj de prim rang în diplomația românească, împreună cu frații săi, monseniorul Vladimir Ghika (beatificat de Biserica Catolică în anul 2013) și fratele său Alexandru, pictor; Restaurantul Casei Regale „Flora”, de pe Șos. Kiseleff la nr. 39; copia în miniatură a grădinilor de la Versailles (Kiseleff 45); casa prințului Gheorghe Cantacuzino „Grănicerul” din Str. Gutenberg nr. 3. Casa in stil maur de lângă Hala Matache, ș.a.” (sursa).

Indignarea protestatarilor a fost însoțită de nedumerire. Cele mai multe discuții purtate de cei prezenți pe trotuarul din Amzei s-au desfășurat în jurul unei întrebări lăsate fără răspuns: cum poate fi acordată o astfel de distincție din partea Franței, recunoscută pentru contribuțiile sale esențiale la dezvoltarea politicilor pentru protejarea patrimoniului istoric la nivel european și mondial, unui primar care distruge sistematic patrimoniul orașului București?

La momentul acordării celei mai înalte distincții a statului francez primarului Capitalei, Bucureștii se găsesc în continuare într-o situație critică: ruinarea patrimoniului istoric și arhitectural este o chestiune care ține de prezentul și de viitorul orașului. Lipsa intervențiilor specifice, responsabile, de restaurare și reinserare în circuitul cultural și economic al monumentelor precum Hotel Concordia din Centrul Vechi al Capitalei, Casa Mița Biciclista (aflată peste drum de Ambasada Franței), Hanul Solacolu, Restaurantul Cina și Piața Palatului, Casa Nanu Muscel, riscă să ducă la pierderea unor monumente care țin de identitatea și memoria acestui oraș. Totodată, dezvoltarea urbană pornind de la soluții perimate care și-au dovedit deja eșecul în alte părți ale lumii: croirea de noi drumuri care aduc și mai multe mașini în centrul deja sufocat al Capitalei, construcția unor pasaje suspendate inutile și costisitoare care nu fac decât să mute ambuteiajele cu câteva sute de metri mai departe, distrugerea spațiilor verzi – toate acestea vor transforma orașul București într-un spațiu în care locuirea va deveni imposibilă.

Și-atunci, ne întoarcem la întrebarea de la început: cât de gravă e lipsa onestității, dar a lipsei de informare cu privire la realitățile Bucureștilor, deci a adevărului de zi cu zi cu care se confruntă locuitorii orașului?

Un lucru e sigur: atât primarul Oprescu, cât și cei care au hotărât decorarea lui sunt cu totul străini de orașul București. Iar în interiorul acestei realități există cu siguranță o victimă: viitorul Bucureștilor.

 

 

Edmond Niculușcă organizează din anul 2010 o serie de trasee culturale pietonale ale Bucureștiului, la care participă anual mii de bucureșteni și de turiști (imagini).

 

 

 

______

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.