PSD face de vreo trei luni de zile un Occupy la Primăria Generală ca la carte. Pentru a salva din aparențe, doamna Primar General rostește cuvântul transparent, la vedere cu o frecvență similară cu aceea a lui Oprescu, cu sintagma – nu fur, că nu sunt prost.

firea

 

 

 

 

 

 

 

Înainte de a intra în mici episoade din ședința de azi, vă dau o cheie de lectură care mă obsedează de ceva vreme – majorități în Consiliul General. Pe liste, în Consiliul General, au intrat așa: PSD + UNPR – 24, USB – 15, PNL – 8, ALDE – 4, PMP – 4. Doar că UNPR s-a contopit întru ființă și statut cu PMP, deci 2 dintre PSD+UNPR sunt acum la PMP. Firea poate conta pe PSD – 22 și ALDE – 4, adică pe 26. Teoretic, PMP, PNL si USB sunt în opoziție, adică 29. Deci, la nivel teoretic, doamna Firea nu mai are majoritate în Consiliul General. Doar că cei doi siluiți de a trece de la UNPR la PMP au rămas cu reflexul de a vota cot la cot cu PSD. Turcescu a sesizat problema și s-a jurat că propune să îi dea afară. Doar că dna. Firea joacă dur – și-a retras dosarul împotriva lui Băsescu.

Ședința de consiliu de azi a fost una extraordinară. Adică proiectele care au fost dezbătute azi nu suportă amânare cât să treacă prin circuitul legal – postarea pe site-ul instituției la secțiunea dezbatere publică, cu 30 de zile înainte de ședință, trecerea proiectelor prin Comisiile de specialitate ale consilierilor, de unde pot rezulta amendamente de modificare. Mai mult, ele nu sunt în mod obligatoriu publice. Pe scurt, sunt ocolite, legal, orice posibile pârghii de deturnare a voinței elaboratorului.

Lista proiectelor de pe ordinea de zi este aici. Arătați-mi urgența, iminența dezastrului, cataclismul. În cazul ședințelor de Consiliu, extraordinarul a devenit comun. Mai ales în cadrul autorităților publice locale care au lucruri de ascuns, situații delicate de gestionat, prețul apei de umflat sau zece la sută de împărțit. Lui Oprescu îi plăceau tare de tot ședințele astea. Între timp am înțeles și de ce. Nu zic că și acum este la fel, ca poate nu-i. Dar ar putea fi, nu?

Dincolo de forma extraordinară a ședinței de azi, extraordinar de lipsit de sens a fost și conținutul ei. Pe rând, câte un pic din ședința de azi:

  1. Niciunul dintre consilierii din opoziție nu a ridicat problema nerespectării legii transparenței decizionale. Din cele pe care le-am văzut în ședința de consiliu, nimeni nu a părut să fie deranjat măcar de faptul că niciun proiect de pe ordinea de zi de la ședința ordinară de săptămâna trecută nu a fost în dezbatere publică și că următoarea ședință este una extraordinară, deci care nu obligă primăria la dezbatere publică.
  1. Domnul Președinte al Consiliului General nu vrea dezbateri în Consiliul General. Are foarte des apucături dictatoriale – el știe când și ce și cât trebui spus de către consilierii generali la microfon. Președintele Circa Honorius Edward Adrian vrea ca ședința de consiliu să treacă precum rapidul prin stația Triaj Ploiești. Primarul nu vrea să discute cu cetățenii, președintele consiliului General nu vrea să discute cu opoziția. Primăria aceasta se vrea condusă exclusiv de PSD. Ceea ce aproape că îi și reușește. Președintele consiliului a invocat discuțiile din comisiile de specialitate, că acolo se fac dezbaterile, să nu mai stăm atâta la discuții. Doar că discuțiile comisiilor de specialitate, deși sunt publice (teoretic), nu sunt anunțate niciunde. Când am reproșat asta viceprimarului: “e, păi ce, nu aveți numărul meu de telefon?”/ “eu da, restul de cetățeni ai Bucureștiului nu!”. Ochișorii peste cap, iar din mimica feței eu am citit așa – acu, serios? vrei să participi la comisie sau o ardem în principii d-astea? Dacă la comisiile de specialitate nu avem acces, dacă în ședințele de consiliu președintele taie microfonul consilierilor care încearcă o dezbatere, dacă cetățenii Bucureștiului sunt considerați de dna. Primar ca fiind nedemni de a fi implicați în procesul decizional prin dezbaterea publică a proiectelor, daca dna. Firea ne taie opțiunea de a comenta pe Facebook, d-apăi ce mai e de făcut?
  1. Noul primar are, văd, un obicei, de a chema în ședințele de consiliu general oameni care să îi susțină proiectele. Ședința trecută a fost domnul Ivașcu, de exemplu (fostul purtător de cuvânt al Primarului Negoiță). Astăzi a fost Raed Arafat (Votez Victor Ponta Președinte!). Și dacă nu sunt aceștia, sunt alții precum Petrom, Școala Germană și alte entități private venite să susțină în fața consiliului general cele pe care doamna primar le-a așternut sub forma unei hotărâri de consiliu general. Altfel, de fiecare dată, noi ăștia suspecți că nu am fi chiar de-acord cu dna. primar stăm si ne certăm cu un domn polițist/ gardian/ bodyguard/ bătăuș care stă în ușa sălii de consiliu. Stă în ușă și tranșează cu orice picior de cetățean: nu se poate pentru că nu se poate. Nu ști dacă e om al legii și ordinii sau un domn venit să solicite taxă de protecție. Doar se uită urât, se încordează și zice NU.
  1. Consiliul General a făcut ceva cu adevărat revoluționar azi – a fost pus în situația de a vota un proiect de hotărâre de consiliu care, la momentul ședinței, exista doar verbal. Proiectul în sine pare să fie bun (în ciuda unor comentarii din partea consilierilor PNL și USB, revin asupra acestui subiect cu altă ocazie), doar că el exista precum folclorul – mai mult oral, decât în scris. Înțeleg că documentele pentru acest proiect încă nu ajunseseră la consilierii generali la momentul votului, nici după.

Nu mai avem voie nici măcar în cantina, la plasme. Solicitările de luare a cuvântului ajung de la registratură direct în gunoiul doamnei primar și al domnului președinte de ședință Circa Honorius Edward Adrian, la ușa sălii de consiliu general a fost instalat un domn cu ștate de plată incerte (nu prea știm al cui e), dar cu rolul clar de a nu permite accesul cetățenilor în ședință, iar doamna primar Firea consideră că a terminat de dezbătut totul în campania electorală, la televizor, vorbind așa cum îi place domniei sale cel mai mult – fără interlocutor. Trăim niște vremuri pe care nu le credeam posibile – trăim vremurile mai rău ca Oprescu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.