Gigaminciuna lui Oprescu

Sorin Oprescu are ghinion: Nicușor Dan* este matematician. Deci, a calculat dimensiunile gigaminciunii primarului general:

” Primarul Sorin Oprescu a DECLARAT ieri că prin privatizarea RADET+ELCEL:

  • se vor face investiții de 1,8 miliarde de euro de către investitorul privat în următorii doi ani
  • la sfârșitul celor doi ani profitul investitorului va fi de 11%
  • 1% din profitul anual va fi donat Primăriei, care va acoperi cheltuielile cu energia termică a populației Bucureștiului.

Asa cum arată calculele de mai jos, acest calcul este delirant.

Primăria Municipiului București a plătit în 2011 (ultimul an pentru care avem date oficiale) subvenții pentru încălzire de 586 milioane lei, adica 140 milioane euro. Subvenția reprezintă diferența dintre valoarea de 325 lei / gigacalorie și prețul plătit de populație de 170 lei / gigacalorie, adică 48%. Rezultă că prețul total al încălzirii bucureștenilor conectați la RADET este în momentul de față de 295 milioane euro.

Prețul actual este supradimensionat. Prețul care poate fi obținut după retehnologizarea producerii și distribuției poate fi de 170 lei / gigacalorie, adică un total de 155 milioane euro pentru bucureștenii conectați la RADET.

Pentru ca din 1% din profit să plătească 155 milioane euro, rezultă că investitorul privat trebuie să realizeze un profit anual de 15,5 miliarde de euro! Prin comparație, profitul anual Petrom este de 0,85 miliarde euro, de 20 de ori mai mic. Dacă profitul investitorului este de 11% din cifra de afaceri, rezultă că cifra de afaceri trebuie sa fie de 140 de miliarde de euro, adică PIB-ului României!

Chiar dacă admitem că primarul Oprescu s-a exprimat greșit și a vrut să spună că operatorul privat va dona Primariei 1% din cifra de afaceri (profitul fiind 11% din cifra de afaceri), cifrele sunt în continuare delirante:

  • veniturile anuale ale operatorului privat trebuie să fie de 15,5 miliarde euro, adică 10% din PIB-ul României
  • profitul anual al operatorului privat trebuie să fie de 1,7 miliarde euro, adică dublul profitului Petrom; în alți termeni, un operator privat investește 1,8 miliarde euro în doi ani

    pentru a avea profit anual de 1,7 miliarde euro, o aberație în orice economie de piață.

Acest delir ascunde însă o realitate dureroasă pentru bucureșteni: intenția Primăriei de a privatiza RADET.

Așa cum am ARĂTAT în campania electorală din iunie 2012, cu o investiție de 1 miliard de euro se poate retehnologiza producerea și distribuția energiei termice pentru a se ajunge la un cost de 170 lei / gigacalorie.

În loc să arunce cu bani pe panseluțe (80 milioane euro/ an), pe prețuri de 50 de ori mai scumpe decât piața la întreținerea drumurilor (110 milioane euro/ an), Primăria poate retehnologiza ea însăși în 6 ani producerea și distribuția energiei termice, costul acestei operațiuni fiind de 1 miliard de euro.

Privatizarea RADET înseamnă pierderea controlului Primăriei asupra prețului facturii la întreținere și includerea profitului operatorului privat în factura bucureștenilor. Amintim că în cursul anului 2011 Apa Nova a mărit factura la apa potabilă cu 36%, iar prețul

apei potabile a crescut de 10 ori din 2000 până în 2011 (mai multe puteți citi AICI).”

autor: Nicușor Dan

*președintele Asociației “Salvați Bucureștiul”

 

 

 

 

This article has 2 comments

  1. Pingback: Despre PIB-ul României din două părți: BNR și ELCEN-RADET « Pandora's | Blog la feminin

  2. Pingback: Sufocare, de Sorin Oprescu « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.