sursa foto: TVR.ro

Dacă aş fi fost joi seara în studioul TVR 2 şi aş fi fost chestionat de domnul Pîrvoiu, aş fi rămas perplex. Cel mai probabil, nu aş mai fi fost un partener viabil de dialog şi nici nu aş fi adus consistenţă subiectului pus în discuţie. De ce? Pentru că sunt o fire sensibilă, cu aspiraţii mari şi cu apetit pentru discuţiile aplicate.

Fapt: încă îmi mai place să cred că postul public de televiziune este măsura profesionalismului şi responsabilităţii în România. Prin rezonanţă, nici angajaţii nu scapă de grila asta de aşteptări. Un episod în care un membru al TVR pune la colţ un invitat nu poate decât să mă atingă în valorile şi credinţele mele intime. Mai mult, duce derizoriu contractul dintre mine şi postul public de televiziune pe care-l susţin financiar.

Nu ştiu dacă domnul Lucian Pîrvoiu este rasist. Nici dacă locuieşte în Ferentari. Ştiu doar că joi seara a făcut un pas în afara regulilor TVR şi nu şi-a respectat obligaţiile contractuale. Insist, între mine şi TVR există un contract. Dacă aş face o sesizare la Oficiul Naţional pentru Protecţia Consumatorului, m-aş plânge de calitatea îndoielnică a serviciului prestat de domnul Pîrvoiu în seara de joi. Pentru mine nu a fost un profesionist. Nu a fost un jurnalist care  a documentat temeinic un subiect şi care genera dezbatere. Am văzut un om comun – liber să se exprime şi să se revolte -, care profita de spaţiul de emisie, pe un canal public de televiziune. Am văzut un om agresiv cu unul dintre invitaţi: întrebări maliţioase (în debutul „discuţiei”), urmate de o dulce ignorare a victimei. Deci: neprofesionist, revoltat şi nepoliticos.

Dacă aş fi colegul de serviciu al domnului Pîrvoiu, aş documenta în draci portofelele şi acele din Ferentari. Mi-aş documenta orice vorbuliţă scoasă pe gură. De ce? Pentru că n-am chef de justificări şi incursiuni în mintea şi traumele personale. Vreau chestiuni tratate la rece, bazate pe fapte şi informaţii verificabile. Vreau să fiu impecabil şi şmecher. Vreau ca angajatorul (TVR) să nu poată dormi noaptea de remuşcări că nu mă poate plăti în aur pentru profesionalismul de care dau dovadă în fiecare zi.

Joi seara, însă, domnul Lucian Pîrvoiu a abuzat de privilegiul de a fi în spaţiul public alocat de TVR şi plătit de noi, muritorii de rând. Afirmaţii precum „Să fim serioși, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele, la tras în venă?” sau critica ipocriziei autohtone care curăţă străzile murdare ale societăţii, nu fac cinste nici postului, nici emiţătorului. Speculaţiile şi opiniile formulate cu atâta lejeritate puteau fi înlocuite cu informaţii verificate.

Dincolo de sentimentul de amărăciune, chiar îmi doresc ca Lucian Pîrvoiu să revină la pupitrul ştirilor, cât mai repede cu putinţă. Dar cu lecţia învăţată. Eu am înţeles de mai multă vreme că postul public de televiziune este cel mai important actor de pe piaţa media. Am ales (deci mi-am folosit dreptul la telecomandă) să acord mai multă atenţie produselor şi oamenilor care poartă marca TVR. Probleme sunt multe, dar soluţii şi mai multe. Un prim pas, pentru redresare şi repoziţionare, trebuie făcut încă de la pupitrul ştirilor. TVR nu are dreptul de a deveni o televiziune comună, iar Ora de ştiri nu trebuie să devină Ora de fiere.

 

Citiți și: Sesizare privind atitudinea rasistă a prezentatorului TVR Lucian Pîrvoiu

This article has 4 comments

 1. Felicitări pentru vigilenţă!
  Pe cînd aceeaşi intransigenţă şi promptitudine faţă de “profesioniştii” de la Realitatea TV şi Antena 3?

 2. Stimate domnule Ionut Codreanu,

  Spuneti ca domnul Pîrvoiu “a fost un jurnalist care a documentat temeinic un

  subiect”. Va intreb si eu, in calitate de sustinator financiar al TVR-ului, prin

  abonamentul lunar (ca tot ati accentuat aceasta latura), dumneavoastra ati urmarit

  reportajul inainte de a scrie? Si spuneti, care era stirea din reportaj? Ce spuneau

  oamenii aceeia din Ferentari? Ca fac sport si teatru si ca la ce e bun “ca tot li

  se face foame”. Ei bine ASTA era stirea, dl-le Ionut Codreanu. Oamenii din cartier

  nu au fost informati cu privire la caracterul educativ pe care il are sportul in

  formarea copiilor. Un program social daca nu este insotit de o latura de

  comunicare, indiferent care este scopul final, este sortit esecului. Daca oamenii

  carora li se adreseaza nu percep mesajul corect, atunci acei bani sunt aruncati pe

  fereastra. Este ca si cum ai duce niste orbi la muzeul de arta si a le explica la

  rece despre Van Gogh.
  Ce v-a deranjat la prezentatorul emisiunii este faptul ca nu a fost “informat”-

  spuneti dumneavoastra in articol. Eronat. Ei bine, surprinzator, dl Pîrvoiu a fost

  el insusi vocea Ferentariului in acea seara, ridicand problema exact ca locuitorii

  acelui cartier. A dat dovada ca este in tema in ceea ce priveste realitatile acelui

  cartier. Si prin aceasta este opusul rasismului de care il acuzati. In calitate de

  jurnalist a prezentat faptele asa cum le percepe publicul si a oferit

  interlocutorului sau, Valeriu Nicolae sansa sa intre mai mult in subiect si sa

  CONVINGA. Dl. Nicolae s-a pus singur la colt si i-a lipsit tocmai ceea ar fi

  trebuit sa-l caracterizeze in calitate de fondator şi preşedinte al „Policy Center

  for Roma and Minorities”: COMUNICAREA.
  Inchei aici, nu inainte de a va intreba direct, pe cine trebuie sa sun, pentru ca

  si eu, sustinator financiar al TVR, sa las oamenii buni sa-i faca meseria in

  institutia pe care o sponsorizez de cel putin 11 ani. Sau poate ca acel cineva va citeste blogul? Va multumesc, atunci pentru ocazie.

 3. erata: Spuneti ca domnul Pîrvoiu “NU a fost un jurnalist care a documentat temeinic un subiect”. Multumesc

 4. “Speculaţiile şi opiniile formulate cu atâta lejeritate puteau fi înlocuite cu informaţii verificate.” citez – fragment din scrierea domnului Ionut Codreanu.
  Insinuati cumva ca “furat de portofele” trebuia verificat?!?!?!? dar “tras in vena” deasemenea? Domnul Pirvoia a “speculat” aceste realitati? Trebuie sa ne prefacem ca totul e ok, ca rrrrrrrrrrrrrromii nu fura nu se drogheaza….la modul cum evolueaza campania de sustinere si promovare a rrrrrrrrromilor, nu mai lipseste mult si o sa ne trezim cu cate o familie tiganeasca in casele noastre, repartizati in mod oficial ca sa-i educam :)) (tastatura mea nu e defecta, acel “r” multiplu are un rol)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.