În luna iunie, în cadrul proiectului EduDoc, ActiveWatch va susține un atelier de descâlcire a știrilor false, alături de 20 de elevi ai liceului Tudor Vianu din Giurgiu. Proiectul EduDoc este realizat și coordonat de The L Studio, cofinanțat de AFCN sesiunea I 2021.

 

Comunicat integral

The L Studio va derula în luna iunie proiectul “EduDOC” cofinanțat de AFCN sesiunea I 2021 (Administraţia Fondului Cultural Naţional).

Premisele proiectului pleacă de la 2 fapte:

– acum 5 ani, zeci de tineri, elevi ai Liceului Teoretic „Nicolae Cartojan” din Giurgiu, au atras atenția cetățenilor orașului și autorităților locale asupra nevoii lor de a avea un cinema în oraș, prin organizarea unui flashmob în fața cinema-ului închis din oraș. Evenimentul a fost relatat de presă.

– Giurgiu este al doilea județ din țară cu rată de promovabilitate sub 50% la sesiunea 2020 a examenului de Bacalaureat (42,4%)

EduDOC va aduce în orașul Giurgiu, un program de educație vizuală pentru liceeni timp de o săptămână. 20 de elevi din clasele X-XI de la liceul Tudor Vianu sunt selectați pentru a participa la un workshop de storytelling vizual care le va provoca creativitatea și un atelier de fake-news care le va antrena gândirea critică.

Atelierul de film va fi susținut de Cristina Haneș,regizoare de film (premiu pentru cel mai bun scurtmetraj, Locano 2017), și Dragoș Apetri, monteur de film (nominalizare cel mai bun montaj, premiile GOPO 2019). Ionuț Codreanu, analist media ActiveWatch, va ghida elevii în depistarea știrilor false.

Pe lângă atelierele organizate, în fiecare zi a săptămânii vor fi proiectate calupuri de scurtmetraje documentare realizate de tineri cineaști români. O parte din filme sunt produse în cadrul workshopului de film documentar Aristoteles Workshop creat în 2006, ajuns la cea de-a 14 ediție.

O altă parte a filmelor va fi selectată în urma unui concurs adresat studenților de la facultățile de profil cinematografic din țară. Apelul concursului va fi lansat în luna Mai, iar câștigătorii vor fi invitați la Giurgiu să își prezinte filmele și să discute cu publicul. Discuțiile vor fi transmise prin live streaming pe mai multe canale de social media ale partenerilor implicați în proiect. Detalii despre call-ul de proiecte pe www.facebook/EduDOC2021

Printre filmele documentare românești de lung metraj care vor fi proiectate, se află și documentarele istorice “Maria, Inima României” și „Războiul Regelui”, producător executiv John Florescu, producător asociat Dan Drăghicescu, o producție Chainsaw Film Productions. Alegerea a fost făcută cu ocazia anului Centenar de la nașterea MS Regele Mihai 1921-2021. Filmul “Maria, Inima României” a fost ales cel mai bun documentar istoric independent de către Uniunea producătorilor Independenți Upfar-Argoa în 2019. “Războiul Regelui” a primit premiul pentru cel mai bun documentar istoric la Cinepolitica, oferit de ICR în 2017.

La proiecțiile de film, accesul pentru liceenii din oraș este gratuit în limita locurilor disponibile, în funcție de situația pandemică și restricțiile în vigoare. Proiectul se va desfășura în iunie 2021 imediat după încheierea anului școlar.

Activitățile vor fi documentate foto/video, iar la final se va realiza un film de prezentare al programului și o expozitie foto. În cadrul expoziției vor fi proiectate și mini documentarele realizate de elevii participanți la ateliere. Fotografiile vor fi donate liceului, împreună cu numeroase colecții de reviste de știință și artă pentru biblioteca liceului.

Proiectul este conceput și implementat de The L Studio, co-finanțat de AFCN sesiunea I 2021. Parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Aristoteles Workshop, Chainsaw Film Productions, ActiweWatch, Giurgiuonline.

 

 

This article has 1 comment

  1. Felicitari la organizatori. Intotdeauna proiectele documentare istorice sunt aspirationale pentru elevi. Istoria bine inteleasa se vede in prezent si reflecta viitorul generatiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.