Stangacia logico-semantica apartine unui reporter Pro TV care a reusit sa ajunga in seara zilei de 16 august la Maternitatea Giulesti. Ambulantele, paramedicii, gravidele consternate si jandarmii care incercau sa ordoneze gloata de jurnalisti veniti la locul incidentului au fost ca niste semne de punctuatie pentru enuntul absurd al reporterului.

Din nou, zeii tabloidizarii mass media le-au suras jurnalistilor nostri. La ceas de seara, fix in prime-time, s-au produs o explozie si un incendiu in sectia de terapie intensiva a maternitatii Giulesti. Soc maxim, agitatie, confuzie si o multime de echipe de salvare care isi faceau datoria. Definitia situatiei de urgenta. Moral si profesional, lucratorii ISU au evitat orice interactiune cu lucratorii din presa. Definitia surselor necooperante. Drept urmare, legea compensarii si-a produs efectele in timp real. Cadrele plonjate sau strecurate ale cameramanilor au fost insotite timp de mai bine de jumatate de ceas de comentarii stupide si panicarde. Reporterii se tanguiau si negociau fiecare pas care i-ar fi adus mai aproape de oamenii si echipamentele de salvare. Intr-un melanj de revolta si cinism, jurnalistul roman (generalizare abuziva pe care ne-o asumam si o supunem dezbaterii oricand!) si-a mascat nesimtirea neputinta si lipsa de spirit civic in aparenta secretomanie a autoritatilor. Din pacate, nu au fost suficient de inspirati sa taie sunetul cand jandarmii, politistii sau asistentii medicali ii rugau sa permita accesul echipelor de salvare. Cu totii am auzit de prea multe ori „haideti, mai baieti, lasati-ne sa ne facem treaba!”.
Refuzurile politicoase ale autoritatilor au fost dublate de reactiile mult mai umane ale rudelor sau mamelor care asistau neputincioase la intreaga operatiune. Intr-un act unanim de decenta, martorii care se trezeau cu microfoane varate sub nas si cu obiectivele camerelor sub barbii au ales sa spuna: „Lasati-ne in pace!”.
Intregul univers jurnalistic autohton pare sa fie condamnat de balba reporterului Pro TV. Intr-adevar, acesta „incerca sa faca tot posibilul” pentru a trece de barajul de jandarmi si pentru a fura cateva cadre. In fapt, comportamentul abuziv si disturbator pe care l-au afisat aseara indica disperarea si lipsa de repere a lucratorilor din presa. Mereu vor incerca si mereu vor face tot posibilul sa fie primii. Nu neaparat cei mai buni.
Astazi, 17 august, se fac bilanturi intermediare si se primesc vestile proaste. Pe alocuri, se dezbat subiecte macro si se pune incidentul intr-un context. Evident, vor fi critici si transanti. Vor spune lucrurilor pe nume. Ba chiar isi vor face putina autocritica pentru comportamentul de aseara. Isi vor regurgita opiniile. In definitiv, informatiile vin din alte surse, iar ei, jurnalistii, nu au stiut niciodata sa le caute. Daramite sa le gestioneze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.