Editia din iulie a revistei online Connections (revista specializata pe teme de educatie media) aduce in atentia cititorilor sai o tema ce preocupa din ce in ce mai mult pedagogi si specialisti in educatie din lumea intreaga: utilizarea in clasa a metodelor si instrumentelor educationale bazate pe gandire critica (systems thinking, in engleza). 

Acest tip de abordare le ofera elevilor posibilitatea de a folosi competentele dobandite la nivel interdisciplinar si de a obtine cunostinte cu relevanta si aplicabilitate mai mare pentru experienta personala.

Scopul educatiei bazate pe systems thinking este dezvoltarea unor modele (obiceiuri) de reflectie in randul elevilor. Waters Foundation (una dintre organizatiile implicate in promovarea acestui tip de educatie) a identificat 12 astfel de modele. Modelul aisberg este unul dintre ele. Folosind acest model, elevii pot intelege si aprecia mai bine cauzele care produc un eveniment pe care ei il observa (varful aisbergului). In educatie media, cu ajutorul acestui model, elevii pot intelege mai bine ce elemente contribuie la productia unei stiri de exemplu.

Pentru a vizualiza acest model in detaliu si continutul revistei in limba engleza AICI.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.