DSC_0113

EEA Grants_small  logo amp_simplu

 

 

 

Erau niște puștani, vreo 20, claie peste grămadă într-o celulă de la Penitenciarul pentru minori și tineret din Tichilești, cimitir al tinereții lor. Se loveau cu coatele ca să-și facă loc mai în față, în raza camerei video.

‒ Nenea, nenea, vreau și eu!

Răsăreau ca niște lupi de pe după paturile suprapuse și se repezeau la camera video, parcă ar fi vrut să muște din ea.Veneau atât de aproape, încât nu mai vedeam pe monitor decât frunți înguste, de două degete lipite strâns, cu vârticuș deasupra, obraji maturizați forțat, amestecând coșurile răscoapte cu fire aspre de păr, priviri strâmbe, urechi mari. Vreo doi, cu fețe mai blânde, stăteau umili în spatele haitei. Așteptau o ciosvârtă de la ospățul capilor. Iar alți câțiva se retrăseseră într-un colț, cu spatele la camera de luat veceri sau cu tricourile trase pe cap, ca să nu fie recunoscuți în imagini.

‒ Tu de ce nu vrei să apari în film?, l-am întrebat pe unul.

‒ Părinții mei știu că sunt în Italia, la muncă, nu în pârnaie.

‒ Dar tu?

‒ Să nu mă vadă gagica cu coșuri, nu vezi ce meclă de cartof am?

‒ Corect. Eu fac un film aici, nu ghiveci…

Scriam un reportaj despre un băiat închis doi ani pentru că furase o ciocolată. Îl vizitasem de trei ori la pușcărie, încercând să prind cât mai bine personajul. În ziua aceea se libera și voiam să filmez prima lui zi de libertate, pas cu pas. Urma să pun filmul pe site-ul ziarului, lângă reportajul scris. Filmam programul de dimineață în celulă.

‒ Sunteți prea mulți, mânca-v-aș! Nici nu încăpeți toți în cadru. Mie îmi trebuie cinci-șase bucăți, atât. Nasolule, tu treci deoparte că ești urât cu spume, îmi strici filmul.

‒ Păi ce, nu sunt și urâți în filme?

‒ Ba da, dar nici chiar așa! Treci acolo, la perete. Băi ăsta cu peștoaică pe braț, tu pentru ce ești la bulău?

‒ Am omorât o babă.

‒ Dar ce-ai avut cu ea?

‒ M-am dus să fur o găină, baba m-a văzut, a vrut să dea cu un par în mine, eu i-am zvârlit găina în față, ea s-a ferit, s-a împiedicat și a căzut cu cracii în sus. În cădere, s-a dat cu capul de un butuc și aia a fost, adio, babă!

‒ Asta e, ce să-ți fac? Dumnezeu s-o ierte. Treci aici, te filmez. Dar tu, piticule?

‒ L-am spart pe unul cu cuțitul la burtă și a murit la spital.

‒ De ce?

‒ Eram la discotecă în sat. S-a dat la gagica mea, eu m-am supărat și l-am înțepat scurt.

‒ Și uite-așa de șapteșpe ori, nu?

‒ Nu, o dată, dar adânc. Avea și pielea moale, al dracu’, a intrat ca-n brânză.

‒ Vai de capul și de curul tău! O să ruginești în pușcărie, băiatule. Hai și tu aici, te bag în film. Tu?

‒ Eu îs pe tâlhărie și mutilare. Am vrut să-i iau lanțul la o pițipopancă, ea s-a pus cu mine, i-am dat un cap în gură și am desfigurat-o.

‒ Dacă n-a stat să-i iei lanțul, așa-i trebuie. Treci la filmare. Hai și tu, măi scheleabră, că tot ieși ca păduchele în față, nu mai scap de tine. Ce naiba ai mai făcut și tu?

‒ Furt, nenea. Eu sunt cuminte, nu ca ăștia.

‒ Și ce ai furat?

‒ O bicicletă.

‒ Poftim?

‒ O bicicletă!

‒ Bă, futu-ți gura mă-tii de bandit, de ce-ai furat, bă, bicicleta? Cum ai putut să faci așa ceva? Tu știi cât suferă un om când i se fură bicicleta? Patru biciclete mi s-au furat până acum! Dacă aș putea, te-aș bate acum, aici, de să te caci pe tine. Marș de-aci, nici să nu te mai văd! Dispari!

‒ Hai, nenea, vreau și eu în film! Te rog eu frumos!

‒ Marș! Marș, criminalule!

 

 

logo fondong format png ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2015 – iunie 2015). 

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org

Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

This article has 2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.