(Text din seria „Veste, poveste”, refuzat de „Jurnalul Național.  Desigur, n-a fost publicat pentru că e un text slab – așa mi-a ieșit, se mai întâmplă; dar nu știu de ce mi se pare că ar mai fi și alt motiv: acela că textul vorbește despre funie în casa spânzuratului. Poate doar mi se pare!)

BOTSWANA-06F-1983 copy

Oamenii însetați de sublim, cei care umplu Internetul cu citate din lideri spirituali, nu vor înțelege durerea mizerabilă a unui meschin ca mine când se trezește deodată fără bani în buzunar.

Acum mulți ani am câștigat 2.500 de dolari la o promoție la țigări. Când am găsit cartonașul câștigător în pachet, mi-am propus pe loc să-mi achit o parte din datorii.

Gică Voicu, redactorul-șef de la „Național“, unde scriam atunci, mi-a dat mașina redacției, cu șofer, ca să transport mica avere. Am luat bănetul de pe undeva din Pipera, apoi m-am dus în Piața Unirii și mi-am cumpărat adidași, căci pantofii mei nu mai aveau decât găurile pentru șireturi și ceva bot, am pus în buzunarul de la piept bani de chirie pentru trei luni, cred că am mai luat și câte un suc de la dozator cu nevasta, și i-am dat ei restul de bani, 2.000 de dolari, du-i acasă, draga mea, pune-i bine. Mi-a și spus unde-i va ascunde – mie nu mi-ar fi dat prin cap! câtă ingeniozitate!–, numai că n-a mai ajuns cu ei acasă, i i-a luat un șuț din poșetă, în 336, ușurel, de nici n-a știu când și unde.

A bocit, s-a dat cu capul de pereți, fuga la soră-mea, așa fiartă de plâns, speriată că o să mă arunc de pe bloc, de disperare, direct în capul ei. Dă-i dracului de bani, i-am zis, nu erau munciți.

Sincer, nu mi-a părut tare rău după ei, nu m-a ținut mult. Am zis doar să i se usuce mâna ăluia care i-a furat, dar acum vreau să retrag aceste cuvinte, îmi dau seama că nu e creștinește să blestem. Dacă între timp deja i s-a uscat mâna, asta e, n-am ce face, va rămâne cu ea așa. Să zică mersi, la 2.000 de dolari putea s-o pățească și cu piciorul.

Dar când pierzi un ban câștigat cu trudă, al tău, peste care ai și lipit o bucățică de viitor, atunci doare al dracului de tare.

Prin 2002 am câștigat niște bani în plus lucrând câteva luni la o gazetă din Pașcani, în timp ce scriam și la „Național“. După două luni de muncă am primit un pumn de bani, i-am pus în buzunar și am plecat fericit. O sută de metri mai încolo nu-i mai aveam. M-am întors, ar fi trebuit să-i găsesc pe trotuar, căci era pustiu, nu mai trecuse nimeni în urma mea, dar nu i-am găsit, se evaporaseră. Nu-mi pot explica rațional dispariția. Pur și simplu nu mai erau!

Mereu se întâmplă ceva și pierd niște bani. Nu mi-i fură, nu mi-i ia cineva cu anasâna, nu îi pierd la barbut, ci literalmente dispar. Mă trezesc fără ei, ca și cum ar avea un dram de conștiință și mă părăsesc pentru că pur și simplu sunt prea prost ca să mai stea la mine. Mă mulțumesc cu gândul că altcineva îi găsește. Poate zice o rugăciune pentru mine și pierd mai puțini data viitoare.

De când cu cardurile bancare, umblu cu puțini bani lichizi, așa că nu prea am mai pierdut și am început să cred că nu sunt chiar așa de prost cum mi se părea atunci când banii mă părăseau din senin. Aproape că am uitat usturimea din inimă când rămâneam lefter: suportabilă la bani picați din cer, nemunciți; atroce – umilință și sânge – la bani munciți. Îi aveam și-i pierdeam. Dar să-i muncești și să nici nu-i primești, adică să-i pierzi înainte de a-i avea, asta doare ca un bici pe spinarea sclavului, de sare sângele. Iar umilința e ca de la o flegmă primită în gură.

 

 

 

_________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

This article has 1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.