Sâmbătă, împreună cu alţi 49 de voluntari, am bătut la pas uliţele, ca şi drumurile ceva mai asfaltate, din satele Apusenilor, împărţind din om în om şi din poartă-n poartă prima ediţie din ziarul Campaniei “Salvaţi Roşia Montana”. Multe ar fi de povestit şi despre această campanie de distribuţie, dar deocamdată v-aş pomeni doar întâmplarea cu un moţ care se luase cu furca după voluntarii noştri ca să-i alunge din faţa porţii, până a aflat că nu erau de la GoldCorporation, ci tocmai de la opoziţie – moment în care, fireşte, a primit publicaţia cu mare bucurie.

30.000 de exemplare – acesta a fost tirajul, iar dacă luăm în considerare că în Alba-Iulia au fost distribuite cam 6000, ajungem la concluzia că în satele din jurul Roşiei Montane oamenii au la dispoziţie acum, cu prisosinţă, un mijloc de informare capabil să contracareze minciunile RMGC, ale politicienilor locali şi, vai! ale presei privind rezultatele Referendumului cianurii din decembrie 2012.

Mai jos, aveţi, transcris, articolul de fond al ziarului; dacă, însă, vreţi să îl vedeţi şi să îl citiţi pe-ndelete şi pe de-a-ntregul, iată link-ul oficial.

…………………………………………….

Ai câştigat referendumul! Cu adevărat, pentru Apuseni.

Nu ştim dacă tu, chiar cel sau cea care citeşte acum aceste rânduri, ai votat pentru sau împotrivă la referendum – sau, aşa cum te-am sfătuit noi, Campania Salvaţi Roşia Montana, pur şi simplu ai refuzat să te prezinţi. Nici nu mai e aşa de important acum.

Fiindcă, pe termen lung, cu siguranţă ai câştigat. Nu se vor mai arunca în aer patru munţi, nu vor mai fi cianură şi metale grele, nu va mai fi un baraj care să ameninţe toată Valea Arieşului. Dacă se făcea proiectul, în câţiva ani s-ar fi uscat tot ce acum e verde, n-ai fi putut face nici turism, nici industrie a lemnului, ţi-ar fi murit animalele, şi mai ales ţi s-ar fi otrăvit, încet dar sigur, copiii. Ai fi umblat în disperare cu ei pe la doctori, rugându-i cu lacrimi în ochi să-i salveze de boli, de fapt, fără leac.

Dacă ai votat pentru minerit, nu te necăji. Locurile de muncă pe care le promite RMGC sunt o simplă minciună. Când cineva vrea să-ţi fure bogăţiile şi să-ţi nenorocească pământul, dar nu are o armată să te ocupe, inventează o poveste frumoasă. N-ai pierdut nimic – dimpotrivă.

Dacă te-ai abţinut de la vot, ţinem să-ţi mulţumim în mod special că ne-ai înţeles mesajul. Acesta nu a fost un referendum, o consultare populară autentică – a fost o acţiune publicitară pentru Gold, organizată din fonduri publice, de primarul tău şi cei ai altor 34 de localităţi, sub conducerea Consiliului Judeţean Alba. E mai bine de un deceniu de când RMGC tot încearcă să-şi înceapă proiectul. De ce n-a reuşit până acum? Simplu: încalcă legea, deci a pierdut procese decisive, revenind mereu la punctul 0. Şi cum însăşi natura proiectului lor minier îi obligă la ilegalităţi, goldiştii au încercat să pună pe decidenţii de la Bucureşti o presiune pentru schimbarea regulilor. Acesta e motivul pentru care am îndemnat la boicotarea referendumului prin neprezentarea la urne.

Gold Corporation a creat o mare minciună şi a crezut singur în ea. Drept răspuns, la referendum, locuitorii Apusenilor au şters cu Goldul pe jos. Compania se bizuia pe o prezenţă masivă la urne şi un vot zdrobitor în favoarea repornirii mineritului.

În schimb, nu numai că nu au făcut cvorumul, dar au şi avut mai multe voturi împotrivă decât s-ar fi aşteptat oricine. De aceea spunem: mai ales dacă ai fost la urne şi ai votat împotrivă, meriţi felicitat. Ai fost mai deştept, deci mai optimist decât noi toţi. Ai ştiut că, dincolo de corupţia autorităţilor locale, dincolo de minciunile despre „binefacerile” proiectului, dincolo de presiunea uriaşă pusă de Companie, în cabina de vot vei fi singur – cu petecul ăla de hârtie, cu ştampila în mână şi cu propria ta minte. Şi ai transmis un mesaj care, te asigurăm, nu va fi uitat:

RMGC trebuie să plece.

Iar, munţii, cu aurul lor cu tot, trebuie să rămână – acolo unde, şi aşa cum stau de la-nceputul lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.