Text publicat și în revista Kamikaze

Vedeta absolută a ultimei săptămâni, Elena Udrea, a făcut, între două vizite la DNA, câteva declarații fulminante. Încolțită cu trei mandate de arestare, a lansat pentru publicul larg un scenariu care o plasează în postura de victimă a unei conspirații. Cel care ar dori, conform acestei teorii, să o reducă la liniștea celulei ar fi generalul Florian Coldea, actualul director interimar al SRI. Ce-i drept, la adresa acestuia, Elena Udrea a formulat câteva acuzații memorabile: că generalul Coldea i-ar fi cerut lui Dorin Cocoș să cotizeze o sumă impresionantă pentru finanțarea televiziunii lui Sebastian Ghiță, că s-ar fi implicat în campania prezidențială, că i-ar fi cerut lui Culiță Tărâță să cotizeze niște sume către o companie de realizare a sondajelor de opinie, că ar fi făcut presiuni asupra DIICOT și altele asemenea.

Comisia comună permanentă a Parlamentului pentru exercitarea controlului asupra activității Serviciului Român de Informații (Comisia SRI) a convocat conducerea SRI la audieri precizând că nu s-a luat această inițiativă în urma vreunui denunț formal al Elenei Udrea, ci că, pur și simplu, Comisia SRI s-a autosesizat. Bravo, Comisie dragă! Ceea ce s-a petrecut luni la Parlament pe marginea acestui subiect a fost o tragiparodie. Și pentru că nu-mi place să inventez cuvinte gratuit, voi oferi argumente disciplinat, ca la raport.

coldea georgian pop comisia SRI1. Singura noastră sursă privind probele nevinovăției generalului Florian Coldea a fost președintele Comisiei SRI, domnul Georgian Pop, care, la plecarea de la audieri a generalului, a transmis presei următoarea concluzie: „Acuzațiile lansate în ultimele zece zile în spațiul public sunt nefondate, sunt defăimătoare, iar documentele prezentate nouă de către comisia internă de verificare din cadrul SRI au probat că acele acuzații publice sunt nefondate“. Clar? Vă invit la un exercițiu de creativitate: cam care ar putea fi „documentele“ care să demonstreze că domnul Florian Coldea nu i-ar fi cerut lui Dorin Cocoș să cotizeze bani lui Ghiță? Pe mine mintea nu m-a dus mai departe de o declarație pe proprie răspundere; am exclus versiunea unei interceptări a unei convorbiri dintre Coldea și Cocoș în care Coldea îi explică lui Cocoș că nu vrea să îi ceară să cotizeze bani la România TV. Hai, curaj, imaginați-vă „documentele“ care să demonstreze că nu există relații personale de o anume factură între Coldea și Kövesi. Să-l mai ascultăm o dată pe domnul Georgian Pop: „Nu a existat niciodată o discuție a conducerii SRI sau a domnului Coldea privitoare la sume de bani, la transferuri sau la afaceri“. „Niciodată nu a fost o astfel de discuție sau o astfel de implicare a SRI, lucru certificat de documentele prezentate de raportul intern.“

2. Ancheta internă a SRI este o glumă macabră pentru orice persoană care înțelege câtuși de puțin ce înseamnă conflictul de interese. Coldea a plecat din Comisie după ce a fost audiat, dar înainte de a fi prezentat raportul anchetei interne: „După ce am răspuns tuturor întrebărilor, am solicitat comisiei permisiunea de a mă retrage, astfel încât directorul general pentru securitate, cel care a inițiat și realizat verificarea internă, să poată prezenta în condiții obiective informațiile rezultate din această verificare și să răspundă la întrebările comisiei“. Șeful direct al directorului general pentru securitate este directorul SRI, adică, în momentul audierii, generalul Florian Coldea. N-am avut nici un coleg din presă care să se fi crucit în fața acestei grave probe de ipocrizie: Coldea mai că nu afirmă că în cele două ore în care subalternul său prezenta dovezile nevinovăției sale el s-a suspendat din funcție retrăgându-se din Comisie.

3. Autosesizarea. Comisia a reacționat la atacuri venite din partea unei persoane publice destul de sonore. Este o decizie pe care nu le-o putem reproșa unor parlamentari extrem de sensibili la imaginea publică a SRI. Este, pe de altă parte, atât de limpede că semnalele lansate de Elena Udrea nu aveau nici un suport cu forță de probă, încât pentru Coldea și Comisie aproape că a fost un cadou. Zice Udrea – încolțită de DNA – niște cuvinte, după care o ditamai comisia parlamentară + Direcția de securitate internă a SRI + generalul Coldea însuși ies public și aduc cuvintele lor ca dovadă că nimic nu e adevărat, că directorul SRI a fost calomniat. Am o recomandare pentru cei cu dependență la teorii ale conspirației: Udrea a fost inventată de Coldea; avea nevoie de o ocazie să se spele în public etc. (atenție, eu nu cred aberația asta).

4. Absența autosesizărilor. Comisa SRI nu a observat că dinspre instituția pe care o monitorizează au pornit înspre țară trei legi – botezate „Big Brother“ –, toate trei declarate neconstituționale de Curtea Constituțională a României (CCR). Presupunând că țara ar avea nevoie de legile respective, dar într-o formă care să nu încalce drepturile fundamentale ale omului așa cum sunt ele protejate de Constituție, putem considera că SRI a perseverat în promovarea unor acte normative neconstituționale fie profund incompetent, punând astfel în pericol securitatea națională, fie cu afișată rea-voință, încercând să forțeze încălecarea valorilor democratice de forța noii Securități.

5. Absența autosesizărilor. Comisia SRI a ignorat acuzațiile pe care președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, le-a adresat SRI pentru presiunile exercitate asupra membrilor Curții.

6. Absența autosesizărilor. SRI a primit, în urmă cu șapte ani, un semnal din interior cu privire la riscul încălcării Constituției. Un ofițer superior a semnalat într-un memoriu intern aceste riscuri. A fost pedepsit pentru îndrăzneală. Contestarea actelor comise împotriva lui a ajuns la nivelul celei mai înalte instanțe. Punem pariu că domnul Ion Dedu, azi colonel în rezervă, nu va fi niciodată invitat de actuala Comisie SRI la vreo audiere? Faptele semnalate de memoriul lui au fost confirmate în anii care au urmat cu vârf și îndesat de trei decizii succesive ale CCR.

Rămân în brațe cu o ultimă întrebare: mai poate cineva să controleze azi, în România, SRI-ul?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.