mtAnarhia a furat regia (articol publicat și în B24FUN)

Un grup de artisti improviza/simula/juca trairi despre revolutii in confortul unui exercitiu didactic-experimental, exact in 2013, adica fix atunci cand cateva zeci de mii de oameni au iesit in strada sa salveze Rosia Montana.

Experimentul artistic a fost flagrant concurat de realitate, ceea ce le-a provocat pe doua dintre participantele la respectivele improvizatii – Ioana Paun si Maria Draghici – sa atraga realitatea in experiment. Cele doua semneaza regia filmului “Compania Romania”, un produs artistic experimental care a scapat de sub controlul propriilor autori.

Pentru cei care am iesit in strada pentru Rosia Montana sau pentru cei care au manifestat pentru Pungesti, prima lectura a filmului este ambivalenta: pe de o parte te bucuri sa vezi mesajele protestelor foarte clar asamblate, pe de alta parte, este deconcertanta evolutia evenimentelor din film. Trebuie sa precizez ca o parte dintre artistii din film sunt, in realitate, super-activisti – intre cei mai cunoscuti fiind Mihai Bumbes si Mihnea Blidariu – sau jurnalisti militanti – Mihai Gotiu.

Implantarea lor in povestea satului asediat de Compania Romania, (sustinuta de autoritatile locale inrolate in slujba corporatiei), a produs un colaps al autoritatii…in echipa de filmare. Regizoarea Ioana Paun declanseaza o campanie de recuperare a autoritatii, dar conventia nu mai poate fi restabilita. Te incurci cu anarhisti, anarhia te-nghite. Mihai Gotiu (manifestant) – declara clar in timpul experimentului, ca “regulile trebuie sa fie schimbate”. Si actorul Bumbes (in rol de jandarm) simte nevoia de full contact. Regizoarea Ioana Paun devine personaj in propriul film, incercand sa-si recupereze autoritatea de regizor. Ati inteles: nu este un film.

Este un experiment social, mult mai interesant decat un film pentru ca este chiar viata. Viata care, scapata de sub control, a facut, in ciuda regizoarelor, filmul.

*productie a colectivului #norma, initiat de artistele vizuale Maria Draghici, Andra Popescu si regizoarea Ioana Paun

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.