Joi seara a avut loc un meci important al site-ului www.gsp.ro cu o parte a propriilor cititori. Pretextul l-a constituit “derby-ul de Cluj”, adică meciul dintre cele două echipe reprezentative ale oraşului – CFR Cluj şi Universitatea Cluj. Parcă acum s-au văzut mai mult ca niciodată arsenalele manipulării la care a recurs presa sportivă şi cât de departe e aceasta de orice cod deontologic al jurnalismului.

Scurt istoric.

CFR Cluj este o echipă de fotbal înfiinţată în anul 1907 sub numele de KVSC (Kolozsvari Vasutas Sport Club – Clubul Sportiv Feroviar Cluj). În acea perioadă, Transilvania se afla sub administraţie maghiară, iar KVSC juca în campionatul Ungariei. După unirea din 1918, echipa a fost preluată de către Căile Ferate Române şi a fost redenumită cu actualul nume. Până la mijlocul anilor 2000, echipa nu a avut realizări notabile în campionatul Românei, însă de când a fost preluată de un om de afaceri de origine maghiară a câştigat două campionate şi trei cupe ale României. Conducătorii echipelor rivale, citaţi excesiv de presa sportivă, au acreditat ideea că CFR Cluj ar fi o echipă a “ungurilor” şi că toate trofeele câştigate reprezintă o umilinţă pentru toate celelalte echipe, care sunt “româneşti”.

De cealaltă parte, Universitatea Cluj a fost înfiinţată în 1919 şi a devenit un simbol al rezistenţei româneşti împotriva administraţiei horthyste când, după Dictatul de la Viena din 1941 (dictat prin care nordul Ardealului era alipit Ungariei), echipa s-a mutat la Sibiu. În aceeaşi perioadă, CFR Cluj a jucat în campionatul Ungariei. De foarte multe ori s-a acreditat ideea că singura echipă legitimă a Clujului este Universitatea, CFR Cluj fiind o rămăşiţă a ocupaţiei maghiare.

Rivalitatea dintre cele două echipe s-a accentuat de la revenirea CFR Cluj în Liga I, moment în care Universitatea Cluj a fost depăşită ca performanţe. De atunci, orice meci între cele două prezintă risc de incidente, însă lucrurile nu au stat întotdeauna aşa. Cine e interesat de subiect, poate citi o opinie aici.

Ca suporter al CFR Cluj, sunt obişnuit cu antipatia jurnaliştilor de sport faţă de aceasta echipă. Nu voi intra în polemici legate de cine este adevarata depozitară a tradiţiilor fotbalistice din Cluj. E loc pentru ambele echipe aici. Nu îmi propun nici să fac o cronică de meci. Mă interesează însă să prezint modul în care o parte a presei sportiv şi-a manipulat în mod voit cititorii şi, uneori, chiar a incitat spiritele în mod gratuit şi iresponsabil.

Avancronica. Dacă nu avem scandal, să creăm unul.

Cu două zile înainte de meci, gsp.ro titra următoarele: “Mureşan [presedintele clubului CFR] îi provoacă pe fanii lui «U» : “CFR – «U» nu e un derby“. Mai departe în articol, aflăm că “e tensiune maximă la Cluj”, după care putem citi întreaga declaraţie. De fapt, oficialul CFR Cluj a spus, că fiind un meci între echipe aflate la mijlocul clasamentului, nu poate fi vorba despre un meci decisiv pentru campionat. Aşadar, nimic umilitor la adresa rivalilor.

Şi a venit şi ziua meciului.

Meciul a fost transmis de postul Digi TV. Pe toată durata transmisiei, s-a încercat să se acrediteze ideea că CFR Cluj nu are suporteri. S-a mai scris pe site-urile de sport că oficialii de la stadion au “trişat” şi au transmis scandările gazdelor prin staţie, pentru a acoperi galeria U Cluj care era mai numeroasă. Cu toate acestea, la televizor s-au auzit foarte clar scandări ca “M…e CFR” şi “Hai U Cluj” (scandări injurioase la adresa CFR și încurajări pentru U Cluj). În tot acest timp, aproape nici un cadru cu galeria CFR Cluj. Care, după cum am reuşit să văd pe site-urile suporterilor CFR, părea să fi fost mai numeroasă.

Despre modul în care galeria U Cluj a dominat stadionul aflăm şi de aici. Articolul este ilustrat doar cu o fotografie a galeriei U Cluj. Am înţeles ideea, dar pentru a putea face o comparaţie în cunoştinţă de cauză, nu s-ar putea publica o fotografie a galeriei CFR Cluj? Aşa ar fi cititorul mult mai informat.

O poziţie suspectă de ofsaid din care CFR a marcat un gol a devenit „o poziţie evidentă de ofsaid”, cu toate că faza ar fi fost extrem de grea pentru orice arbitru şi doar reluările au putut stabili cu o oarecare exactitate „infracţiunea”. Nu voi intra în mai multe detalii tehnice, însă am constatat că imaginile cu faza incriminată (care ar fi arătat cât de dificilă a fost aceasta) au dispărut de pe site-urile gsp.ro şi sport.ro.

Cronica de după meci

O accidentare involuntară a unui jucător de la Universitatea Cluj – care putea să fie extrem de gravă, e adevărat – a fost descrisă de Maria Andrieş, comentatoarea gsp.ro care a scris cronica meciului, drept fault. Nu a fost, asta ar putea să spună oricine se pricepe cât de cât la fotbal. A fost o fază regulamentară de joc. Ulterior, jucătorul CFR Cluj care a fost implicat în fază este pus la zid: cu toate că în corpul articolului jurnalistul precizează că intervenţia a fost neintenţionată, titlul acestuia este Cadu continuă seria intervenţiilor de K1”. Cititorul e direcţionat de jurnalist să-şi formeze o părere despre caz, deşi ar trebui lăsat să judece singur. Lucrurile nu se opresc aici, pentru că gsp.ro a mai publicat încă un articol, cu titlul: Cititorii GSP.RO s-au săturat de durităţile lui Cadu: “Trebuie exclus din fotbal”. Din fotografia care ilustrează incidentul reiese că jucătorul de la Universitatea Cluj a fost lovit cu intenţie. O înregistrare video, care ar fi arătat că nu a fost nimic intenţionat în intervenţie şi că e vorba despre un accident care se întâmplă destul de frecvent pe terenurile de fotbal fără să se dicteze vreo sancţiune, este de negăsit.

Să fiu sincer, nu am fost pe stadion să văd ce s-a întâmplat la acel meci. M-am uitat la televizor şi am citit cronicile sportive. M-am uitat şi pe site-urile suporterilor CFR Cluj şi am văzut şi opinia celeilalte părţi. Şi pot să deduc că presa sportivă incită în mod iresponsabil suporterii, că nu îşi informează în mod corect cititorii şi că are parti pris-uri împotriva unor echipe din Liga I. Cu ocazia acestui meci, lucrurile acestea s-au văzut mai bine ca oricând.

Declaraţie de interese

Pentru a fi lucrurile clare în ceea ce priveşte opiniile exprimate în acest articol, menţionez că sunt cetăţean român cu origini maghiare şi suporter al echipei CFR Cluj. Antipatizez în mod special două echipe din fotbalul românesc (fără a avea ceva în mod special cu suporterii acestora), însă U Cluj nu se află printre acestea.

Surse foto: http://www.kvsc1907.ro/ph/2010-2011/cfr-u_II/slides/DSC_0002.html

http://www.kvsc1907.ro/ph/2010-2011/cfr-u_II/slides/DSC_0054.html

This article has 2 comments

  1. In sfarsit un articol bine gandit si scris despre “presa” sportiva din Romania. Dat fiind ca nu sunt un prea mare scriitor nu o sa compun elogii dar … sincere felicitari

  2. Pingback: Kolozsvár vs Cluj. Meci de fotbal sau confruntare interetnică? : Blogul ActiveWatch

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.