Nu am avut sărbători foarte liniștite. Faptele mai multor coetnici de-ai mei au scandalizat deopotrivă și jurnaliștii și publicul larg. Iar s-a strigat „Afară cu ungurii din țară!” și s-a discutat „la cald” problema Tinutului Secuiesc. În fapt, în permanență s-a pus în discuție calitatea de cetățeni români a etnicilor maghiari.

Întâi au fost hocheiștii juniori, care au socat opinia publică. Apoi, au fost etnicii maghiari din naționala României care au cântat alt imn. Când să mă liniștesc, aflu că se comit alte ilegalitati în Ținutul Secuiesc pentru că de Revelion se cântă și imnul acestuia, ceea ce îmi spune jurnalistul, e ilegal.

Nu doresc să analizez aceste subiecte în particular. Hocheiștii să fie judecati de instanțele sportive și să lămureasca alții dacă e voie sau nu să se cânte vreun alt imn decât cel al României (desigur, asta însemnând și dezbateri legate intonarea imnurilor echipelor de fotbal pe stadioane). Am obervat însă, că foarte multi ziariști care au scris despre subiectele „maghiare” au multe certitudini. Și în jurul acestor axiome se conturează discursul public care vizează minoritatea maghiară.

Mai jos am încercat să sintetizez o listă cu privire la axiomele jurnalistilor care au scris despre subiect și ale cititorilor care le comentează articolele și să le ofer și niște răspunsuri.

1. Nu există maghiari în România. Dacă trăiești aici ești român, dacă vrei să fii maghiar, du-te în Ungaria.

Fals. În România există cetățeni de alte etnii. Nimeni nu mă poate trimite în Ungaria dacă mă consider maghiar deoarece, conform Constituției, cetățenia dobândită prin naștere nu se poate retrage. Dacă am cetățenia română nu înseamnă că sunt de etnie română. Înseamnă, printre altele, că plătesc impozite într-un stat care se numește România pentru că, întâmplător, aici m-am născut. Dacă mi-ar fi plăcut sau nu să mă nasc în Ungaria, e o problemă care mă privește strict personal. Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale îmi garantează libertatea de gândire și de conștiinta și de exprimare.

2. Maghiarii din România trebuie să fie obligați să învețe limba română.

Maghiarii din România vor învăța limba română dacă au nevoie de ea. Cunoașterea ei aduce mai multe avantaje în foarte multe privințe (accesul pe piața muncii, spre exemplu). Dacă vreunul alege să nu o învețe e problema lui, să suporte toate neajunsurile care provin din situația lui (inclusiv consecința de a rămâne corigent la școală). Pe de alta parte însă, cunoașterea limbii române nu trebuie să fie neapărat o condiție pentru accesarea serviciilor oferite de statul român fiecărui cetățean al său. Mai precis, mi se pare cât se poate de normal ca, în localitățile cu un procent semnificativ de maghiari, să existe și funcționari care lucrează cu publicul care să cunoască limba maghiară, inscripții bilingve etc. Multe locuri de muncă au drept criteriu de angajare cunoașterea limbii engleze, spre exemplu, și nu se scandalizează nimeni.

Mai mult, nu îi cereți unui maghiar să vorbească limba română la fel cum o vorbește un nativ. Nu e cazul. Limba lui maternă este maghiara și pe aceea o va vorbi mai bine.

3. E indecent să vorbești în limba maghiară de față cu alți oameni care nu o cunosc.

Nu neaparat. Nu știu cum sunt alții, dar de fiecare dată când mă trezesc la masă cu oameni care nu cunosc limba română (englezi, să spunem) nu prea îmi vine să vorbesc cu prietenii mei în engleză. Întotdeauna voi tinde să vorbesc cu ei în limba în care vorbim în mod obișnuit. De aceea, limba maghiară folosită în spațiul public nu e o ofensă. Pur și simplu unora le vine mai ușor să o vorbească chiar și de ziua națională a României.

Că eu pot fi nesimțit și să refuz să vorbesc limba română din principiu, asta e problema mea. E treaba mea dacă doresc să-mi îndepărtez prietenii români de mine, iar consecințele sociale le suport eu personal și nu toți coetnicii mei în bloc.

4. A vorbi despre autonomie pe criterii etnice înseamnă a pune în pericol ordinea constituțională.

Fals. Subiectul autonomiei Ținutului Secuiesc este un subiect legitim de dezbatere în condițiile în care e generat chiar de cei care locuiesc acolo. E normal ca oamenii care trăiesc acolo să aibă aspirații și să și le facă auzite. Orice sistem democratic ar trebui să „tolereze” asemenea dezbateri și e de dorit ca modul de administrare a statului să se regleze după aspirațiile propriilor cetățeni.

5. Maghiarii au mai multe drepturi în România decât oricare altă minoritate în Europa.

Nu e așa. Cine e interesat, poate studia legislațiile spaniola, finlandeza, belgiana, italiana etc. În Finlanda, limba suedeza e a doua limba oficială, iar minoritatea suedeza de acolo se apropie procentual de minoritatea maghiară din România. Mai mult, aici există o provincie autonomă, Aland, unde doar suedeza e limba oficială. Detalii, aici. Forme de autonomie mai exista și în Spania, Belgia, Italia etc.

6. Ținutul Secuiesc nu există, deci e ilegal să-l denumești astfel.

În cazul în care acest lucru e adevărat, propun să aplicăm o amendă drastică Consiliului Judetean Suceava pentru ca foloseste denumirea “Bucovina” pe site-ul oficial. De asemenea propun să amendăm și televiziunile care folosesc în știri denumirile regiunilor istorice românești ca Maramureș, Oltenia, Banat, Crișana etc pentru că ele nu există ca entități administrative. Să nu mai auzim de ele nici măcar la rubricile meteo.

Am observat că presa din România se preocupă foarte mult de drepturile maghiarilor din România, iar subiecte legate de ce se întâmplă în Serbia abia dacă trec observate. Nu au fost dezbateri, nu au generat foarte multe comentarii ale cititorilor, iar politicienii nu au fost foarte vocali cu privire la subiect. O fi mai puțin importantă lupta pentru drepturile colective ale românilor din afara granițelor decât cea împotriva drepturilor maghiarilor din interiorul granițelor?

În final, le-aș propune concetățenilor mei care au fost scandalizați de faptul că hocheiștii din naționala României au cântat alt imn un mic exercițiu de empatie:

Să presupunem că un stat care are o minoritate romanească substanțială, Serbia, să zicem, are o națională de handbal formată în majoritate din români care provin din Regiunea Voivodina. La Novi Sad, are loc o partidă între naționalele Romaniei și Serbiei. Se cântă imnul Serbiei, lumea ascultă liniștită, la final se aplaudă. Când se cântă imnul României, toată sala cântă, împreună cu o parte din jucători. Cum ați interpreta un asemenea gest?

zp8497586rq

This article has 7 comments

 1. cu “sa presupunem” din ultimul paragraf ai lamurit totul !
  aia atenteaza la substanta, miezu’ statalitatii Romaniei !
  un exemplu mai bun ar fi fost cu Rep. M., si replica ar fi fost ca ala e un stat efemer, care tre,s dainuie pana se mai vindec ranile forcing-ului rusesc de 200 de ani (fix)
  noi, Romania ne straduim sa ne-adunam de 2012-272 ani

 2. Ca si tine (deduc dupa nume, nu ne cunoastem) am sangele ca firul de martisor: jumatate si jumatate. Sunt de acord cu tot ce scrii tu dar, pentru ca lucrez in mediu international si pentru ca ma pasioneaza buna-cuviinta, da-mi voie sa te rog insistent sa revizuiesti (nu in articol, pentru tine doar) punctul 4. Nu e politicos si nu e politicos.
  Numai bine,

 3. Domnilor, imi pare extrem de rau ca, la un moment dat in istorie, Ungaria a pierdut.
  Si ar fi bine sa va amintiti de ce a pierdut:pentru ca devenise retrograda si intoleranta. La fel si acest tinut secuiesc pe care il aparati atat. Ma uitam la tv chiar ieri si vedeam niste oameni imbracati ca in secolul al XIX-lea aparand ce anume, chiar nu intelegeam. Parerea mea sincera despre punctele tale e ca sunt foarte interpretabile si in sus si in jos, iar incercarea de a parea “impaciuitor” nu e tocmai reusita. Pana una alta, din pacate, triunghul bermudelor, asta al vostru, nu e tocmai viabil economic si asta ma doare pe mine, ca si majoritar. Cu alte cuvinte, nu se autosustine. Si pana la urma, asta e motivul principal din cauza caruia nici nu se realizeaza.

 4. Ha, ha , ha. Bati cimpii cu brio stimate domn.
  Compari mere cu pere si esti nepoliticos la fel ca majoritatea ungurilor in relatia lor cu Romania si cetatenii romani de etnie romana cum zici mata mai sus.
  Cind o sa fiti cetateni ai Ungariei toti cu legea asta noua atunci vei fi cetatean ungur cu rezidenta in Romania, nu ? 😉

 5. 1. Faptul ca te-ai nascut intamplator in Romania nu inseamna ca ai dreptul sa iti bati joc de valorile tarii in care, pana una alta, nu platesti doar impozite ci iti ai si caminul. Este o ipocrizie maxima din partea maghiarilor sa urasca Romania atata timp cat ei se complac sa stea aici. Dar stiti si voi prea bine ca in Magyarorszag nu va vrea nimeni si nu da nimeni doi bani pe voi. Din pacate, pentru tara voastra mama, sunteti doar o realitate incomoda.

  2. Este OBLIGATORIU sa cunosti limba tarii al carei cetatean esti sau aspiri sa devii. Aceasta este o regula generala, valabila in toate tarile civilizate. In Finlanda, daca nu stii finlandeza, dar vorbesti perfect suedeza, poti fi cel mult turist, in niciun caz cetatean. Asa ca lasa-ne cu exemple scoase din profunzimea anusului tau. Ceea ce nu este obligatoriu, insa, este ca eu, cetatean roman, sa vorbesc maghiara, chiar daca lucrez in institutii publice. Este un gest de bunavointa, izvorat din condescendenta mea de MAJORITAR.

  3. Nu prea ai abilitati sociale daca nu vorbesti intr-un grup de oameni, in limba pe care o cunosc cei mai multi. Dar…daca ma gandesc mai bine, tot articolul acesta este o dovada a faptului ca nu ai abilitati sociale…asa ca =)).

  4. Sa se ghideze dupa aspiratiile propriilor cetateni? Da, a acelor cetateni care sunt MANDRI ca sunt cetateni ai tarii respective, si nu a celor care s-au nascut INTAMPLATOR acolo, si detesta tara.

  5. In Finlanda, nimeni nu o sa iti vorbeasca intai in suedeza, asteptandu-se sa cunosti limba, dupa modelul: ma duc la magazin in M-Ciuc si ma ia cu “Teseg”.

  6. Denumirea asta este mai mult promovata decat naturala. Sunt din Ardeal si de cand ma stiu m-am referit la regiune sub alta denumire: Transilvania sau Ardeal…Sub-subdiviziunea asta mi se pare irelevanta. Plus, faptul ca se numeste Tinutul Secuiesc (Ms, Harghita & Covasna) nu implica si faptul ca apartine maghiarilor. Secuii aia get-beget nu mai exista. Sangele lor s-a amestecat cu al nostru. Stiu ca te doare, Attilla wannabe…dar asta este.

  Mi-ar fi rusine sa comentez avand in vedere cate drepturi are minoritatea maghiara in Romania: de la invatamant in limba materna, in toate etapele, inscriptii bilingve, vorbirea limbii in institutile publice din zona, dreptul la exprimare (folosit nerusinat de politicienii vostri care zi de zi SUBMINEAZA constitutia tarii si ataca valorile tarii), dubla-cetatenie etc. Din pacate, multi dintre voi sunteti niste INADAPTATI care nu accepta realitatile istorice.

  Autonomia nu o veti primi niciodata. Daca nu va reveniti, veti deveni niste frustrati nefericiti prinsi intre doua lumi. In prima nu sunteti doriti pentru ca va c***ti pe valorile noastre iar in a doua (draga voastra Ungarie) pentru ca aia va cred niste corcituri.

  O seara frumoasa

 6. Draga domnule Admin, eu cu tipul care a comentat inainte cred ca nu am cum sa discut rezonabil. Asadar, daca ai ocazia sa mai vorbesti cu el si iti va veni s-o faci, poti sa-i transmiti din partea mea urmatoarele (tot in 6 puncte, na!):
  1. Pseudonimul cu care se prezinta mi se pare de luat in seama doar partial. Prima parte a pseudonimului ma duce cu gandul la un om ceva mai luminat, cu educatie, orientat spre comuniune si spre fair, deci nu mi se pare cazul sa-l foloseasca cineva care se exprima la modul ala. Ultima parte insa, Motherfucker, da! Aia poate sa fie verosimila, din partea mea e ok s-o pastreze si in continuare. 🙂 Vorba „clasicului” din politichia mioritica: …parerea mea!
  2. Pentru cineva care pretinde cu CAPS altcuiva vorbirea corecta a „limbii tarii al carei cetatean este”, sa stie ca mai are de invatat limba romana. Sa stie, nu sa priceapa! Ii recomand s-o ia ca pe-o axioma. Fiindca prespun ca daca o sa-si reciteasca mesajul, inclusiv punctele lui 3 si 4 de un exemplu, n-o sa priceapa singur ca a folosit prost virgula pe-acolo. Dar poate ca nici chestia asta n-o sa-l faca sa nu mai ridice piatra.
  3. Eu sunt mandru de chestii pe care le reusesc eu, cu potentialul meu si prin abilitati pe care mi le-am cultivat. Nu stiu ce problema de echilibru as putea avea, incat sa percep mandrie sau rusine in legatura cu faptul ca m-am nascut intrun loc sau altul. Sau sa ma apuce bazdacii fiindca altii sau nascut sau nu tot acolo. Pana si un om de nimic nascut intrun loc primeste cetatenia acelui stat, fara sa faca ceva pentru asta. De unde ar fi mandria? Pentru mine, ceea ce fac eu concret in zilele mele conteaza mai mult decat toata istoria intregului meu neam si decat cunoasterea ei. Conteaza si acestea, dar nu atat cat conteaza ce si cum si cat fac eu. Insa e posibil sa nu accepte nici ideea asta. Poate nu-l avantajeaza. Nu stiu. Treaba lui. Eu am de gand sa duc o viata relaxata, fara sa pun mana pe-o maciuca si sa-i dau in cap turcului din magazinul caruia imi cumpar cafea, pe motiv ca stramosii lui l-au cam necajit pe Mircea cel Batran acum o vreme (iar eu stiu sigur chestia asta, dintrun film de Sergiu Nicolaescu! Pam-pam!).
  4. Lumea (ca si gradina aceea) e mare. In “profunzimea anusului” sau doar exemple despre Finlanda are? ..in rest? Eee, hai, n-o sa ma apuc sa-l etichetez grabit ca fiind „ful of shit” sau constipat. Doar ca unii, de exemplu publicul OTV sau PRM, ar putea astepta mai mult de la cineva care tine sa conferentieze ca un connaisseur despre lumea in care pretinde ca traieste.
  5. Mi-a amintit de doua articole ale domnului Vintila Mihailescu, antropolog si profesor la S.N.S.P.A, articole pe care le-am citit recent in Dilema Veche. In „Fuga de realitate” vobeste despre oameni (inclusiv romani) care traiesc teama paranoica de a fi „invadati, cuceriti, desfiintati” si despre convingerea lor ca sunt minunati prin nastere si istorie (deci prin trecut). Ceilalti (eventual strainii) sunt o belea sau o piedica. Si isi zic „Vina este a lor, problema nu e a noastra, asa a fost sa fie…”. Iata link: http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/fuga-realitate#
  Si in celalalt articol, „Se ascute lupta de rasa”, este reluata tema „strategiei tapului ispasitor, …verificata de milenii”. Zice-se: „Luaţi orice populaţie de pe lumea asta, puneţi-o în situaţia de a acumula frustrări suficient timp şi va accepta fără să clipească ideea că vecinul este de vină pentru toate suferinţele sale inexplicabile şi resimţite ca nemeritate! Odată pregătită această stare de spirit, este suficient să se destăinuie numele vecinului: Ţiganul, Arabul, Românul, ce mai contează! Fiecare în parte şi cu toţii laolaltă sînt „primitivii de lîngă mine“ şi trebuie deci ţinuţi la distanţă pentru a nu mă infesta şi pe mine cu „păduchii“ inferiorităţii lor native. Or, asta se cheamă rasism şi îndemn la lupta de rasă.” Articolul integral: http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/se-ascute-lupta-rasa
  Avem de aproape doua milenii si jumatate „Mitul pesterii” de la Platon:
  http://agonia.ro/index.php/prose/105935/index.html
  Si parca cei mai multi oameni, inclusiv cei mai „luminati”, nu au inteles nimic. De fapt mai avem si cateva milenii de istorie mai recenta din care cei mai multi dintre oameni parca nu au inteles mai nimic. Irefutabil, se gasesc in continuare prea multi gata sa puna mana pe maciuci si sa-si dea in cap unii altora, invocand „idealuri” care tin de patriotisme prost intelese, religii sau alte motive de-astea.
  Si cred ca se mai pot gasi materiale din care amatorii de nationalism sau patriotism pot afla despre cultivarea acestora si intrun mod relaxat, rezonabil si fair. Dar imi e greu sa cred ca lectura unor asemenea materiale poate sa fie preocuparea unora pentru care patriotismul este ceva asemanator cu marimea putulicii unui pustan prost educat si ajuns la pubertate. Genul acela de complexat care face caz de treaba cu care s-a nascut si isi striga pe ulita dimensiunile, vocal pana spre isterie, cu un amestec de clabuci si venin la gura.
  6. Pe net poate oricine sa arunce cu laturi, „semnand anonime”. Eu nu o sa las vreun nickname oximoronic precum „Hippyotul razboinic” (pe care s-au umflat muschii online). Imi asum mesajul.

  Va urez intalniri placute, relaxa(n)te si pozitive!
  Marius Matei

Comments are closed.