Asocia

ția Secular Umanistă din România a transmis, din nou, Ministerului Educației, solicitarea de a

revizui atitudinea pioasă a instituțiilor publice în fața Bisericii Ortodoxe și să abordeze un pic mai raţional religia în școlile din România. Înfruntarea a avut loc la TVR, în cadrul emisiunii „Ora de știri”, acolo unde doamna Ministru Ecaterina Andronescu a uitat chiar de valorile pe care le dorește propagate în școli – toleranță, dreptul la opinie și blândețe.

Mantra doamnei Andronescu a fost ideea reprezentativității: „Dumneavoastră în numele cui vorbiți?”, întrebare repetată de patru ori în doar zece minute. Domnul Pătrașcu, reprezentantul ASUR în studio, a comis păcatul a de fi venit din partea unei organizații de drepturile omului care a avut o solicitare către Ministerul Educației. Se pare că ideea unei organizații non-guvernamentale care identifică și sesizează probleme către administrația publică este complet dezavuată de doamna Andronescu pe considerente „cantitative”. Cu atât mai mult cu cât, paradoxal, a recunoscut că „probabil există mii de organizații pe teritoriul acestei țări”. Suntem mulți, într-adevăr, dar nu suntem noi neapărat aceia proști.

Discursul argumentativ a fost degrabă anulat de sofisme de tipul apel la autoritate. Dincolo de lipsa de reprezentativitate a organizației (?!) ar fi stat lipsa „cunoștințe” în științele religiei ortodoxe a domnului Pătrașcu. Cu maximă decență și pioșenie, doamna Andronescu a admis că se delimitează și ea de aria experților în religie, uitând că, de fapt, calitatea ei nu este de avocat al religiei, ci de ministru. Şi cum îi şade bine unui ministru în 2012, doamna de la Educaţie şi-a afirmat deschiderea în faţa sfintelor competenţe: „Eu dau credit celor care sunt specialiști, au competențe”. Drept pentru care, în urmă cu „aproximativ două luni” doamna Andronescu s-a întâlnit cu însuşi capul Bisericii, Patriarhul Daniel, preocupată fiind de educația copiilor. Având în vedere că investirea doamnei Ministru s-a făcut la începutul lunii iulie, asumăm că aceasta a fost una dintre primele ei griji. Alături, bineînţeles, de examenul naţional de Bacalaureat (care încă nu cuprinde şi o probă de religie).

Argumentul cel mai puternic pentru menținerea religiei în școli a fost capacitatea acesteia de a „ține acest popor unit, pe aceste pământuri ani, mii de ani aș putea spune”. Un argument care nu are nicio legătură cu temele și problemele sesizate de ASUR și nici nu este suficient pentru a intimida o abordare critică cu privire la impactul pe care predarea unei discipline confesionale în școli l-ar putea avea asupra elevilor. Să nu uităm totuşi că doamna Andronescu face parte dintr-un guvern care ne împarte acum în bogaţi şi săraci, în informaţi şi manipulaţi sau în băsişti şi patrioţi

În ciuda faptului că doamna Ministru a reiterat valori precum toleranța și dreptul indivizilor de a-și exprima punctul de vedere, prestația de aseara a fost una profund marcată de contrariul acestora. Doamna Ministru a ridicat tonul ministerial, a certat un ONG pentru păcatul de a exista, el și alte „mii în țara asta”. Serviciul de guvernare de aseară (căci şi mesajele publice fac parte din exerciţiul de guvernare) a semănat izbitor de mult cu serviciile pe care le întâlnim la Poştă, în sistemul sanitar şi, evident, în educaţie. Servantul public se pierde în misticisme neo-comuniste şi invocă reprezentativitatea populară. Aseară, doamna Andronescu a fost doar roaba lui Dumnezeu.

Dar gura păcătosului adevăr grăieşte! Având în vedere rezultatele BAC-ului din ultimii ani, inflaţia de universităţi care instruiesc şomeri şi faptul că adolescenţii români ocupă penultima treaptă în clasamentele alfabetizării timpurii (rezultat și al politicilor educaționale promovate de veșnica Ministru al Educației Andronescu), doamna Ministru intuiește corect salvarea educației în România: doar Dumnezeu ne mai poate ajuta!

 

 

This article has 4 comments

  1. Am vazut-o aseara pe tsatsa Andronescu pe TVR2. Se comporta de parca ar fi sluga umila a Preanesimtitului Daniel si de parca ar fi purtatorul de cuvant al bisericii si nu ministrul invatamantului. Printr-o asemenea atitudine incalificabila umileste statul roman, fiind invitata acolo in calitate de ministru, nu de tsatsa Caterina din Mehedinti. E la al doilea mandat si nu stie nici macar atat! In plus cam tot ce debita pe-acolo denota ca n-are cele mai vagi notiuni despre educatie si consecintele ei. Confunda educatia etica cu cea religioasa, orele de dirigentie cu cele de religie. Nici macar nu parea beata, ca sa aiba o circumstanta atenuanta. Parea sa nu stie ca modul cum sunt educati copii din Romania nu afecteaza doar copii respectivi, pe parintii lor si pe profesori ci afecteaza indirect pana si grosimea ghetii de pe Ruwenzori. In plus, avea o atitudine fata de societatea civila de genul unui dictator din Uzbekistan. Nu poate fii atat de stupida! Singura explicatie este ca de fapt a fost scoasa la inaintare de mafia popilor. Si cica e reprezentanta unui partid socialist! O dovada in plus ca politrucii nostrii nu au decat doctrina ciolanului, ii doare-n 14 de dreapta si stanga. Daca asta ar fi o tara normala i s-ar cere urgent demisia dupa o asemenea aparitie pe un post public de televiziune.

  2. nu stiu de ce ma mai mira faptul ca ministrii nu preiau stafeta in nici un fel de la predecesorii lor – la sfirsitul lui aprilie un grup de vreo 12 organizatii, printre care si asur, s-au dus sa-i semnaleze ministrului de atunci (baba, parca) diverse probleme legate de prezenta materiei religie in scoli, ridicind inclusiv problema manualelor si propunind si niste solutii si niste cai de urmat. ministerul s-a angajat atunci sa revizuiasca manualele – dar poftim educatie, tot cu manualele alea defileaza, iar madam andronescu se mai si otzarashte la toma ca in numele cui vorbeste el si cum de-si permite sa debiteze chestii despre care nu cunoaste… noi ne-am dus atuci cu lucruri foarte concrete, rezultatul unor eforturi pe care le-am facut cu totii de a ne pune la punct cu materia, ca sa zic asa. ori doamna ministru e clar ca habar n-are de aceasta istorie inceputa de si cu un grup de asociatii cu ceva timp in urma si cu acte inregistrate chiar la registratura domniei sale. noi vom relua discutiile si sper sa se prinda si doamna aceasta ca toma nu vorbeste prostii pe campii si ca nici nu vorbeste in numele lui propriu sau doar al organizatiei lui. e balamuc mare acu inainte de alegeri, iar batalia pe ciolan o determina pe doamna ministru sa fie mai crestina decit insusi preanesimtitul – pe principiul ca you do what you gotta do ca sa ramii cu mina pe ciolan. ma, da’ nici chiar asa!

  3. @Roxana: de-acord. Si noi am fost la acele discutii. si, mai important, nu doar dl. Baba a fost acela care ne-a dat dreptate, ci oameni cu state vechi din Minsiter (dna. Preoteasa, de exemplu). Deci dincolo de schimbarile politice, oamenii astia statornici din ministere ar trebui sa asigure aceasta coerneta. dar deh..

  4. Vaca asta este atat de proasta incat nu a inteles nici pana acum ca disciplina se numeste “Religie” si nu “Ortodoxie”. Numai taranii din Evul Mediu puneau semnul egal intre Religie si Religia Noastra, ca saracii erau complet ignoranti cu privire la existenta altor religii. Asta e ministresa educatiei, o taranca din Evul Mediu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.