E oficial! Sunt în bazele de date ale operatorilor de sondaje de cercetare a opiniei publicu

lui. Nu știu pe unde mi-o fi

scăpat numărul de telefon, sau dacă mi-a fost cumpărat de băieții cu joja în mintea poporului, cert e că, deși nu știu dacă părerea mea contează, măcar unii sunt interesați de ea.

Ieri, am primit un telefon. Un băiat de la ISOP* m-a întrebat dacă sunt de acord să particip la un sondaj** referitor la referendumul de pe 29 iulie. O ofertă de nerefuzat. Eram curios și io cum se fac asemenea sondaje. Mai participasem la unul, când cu alegerile locale, care era atât de prost făcut, încât operatorul și-a cerut scuze de la mine că m-a deranjat cu prostiile lui.

Dacă prima întrebare, „Sunteți conștient că pentru validarea referendumului va fi nevoie de participarea a minim 9 milioane de alegători?”, mi-a redat încrederea în sociologi, a doua întrebare mi-a confirmat încrederea în manipulatori: „Știți că puteți să votați pentru demiterea președintelui Traian Băsescu de la orice secție de votare din țară?”. Nu m-am putut abține și i-am spus că întrebarea pare una de propagandă și că știu că pot vota de la orice secție din țară și ca să-l demită, și ca să-l păstreze pe Băsescu, și ca să-mi anulez votul. Ba mi-am permis să pun și eu o întrebare: cine a comandat sondajul? A refuzat să-mi răspundă, deși am insistat.

A treia întrebare era despre opțiunea mea vot, dar la asta am refuzat eu să răspund. Nu vreau să ajut nicio tabără cu date statistice.

Îmi imaginez, însă, cum ar suna o întrebare similară din partea unei societăți comerciale, să zicem Neckermann (că tot au cerut insolvența și nu pot da pe nimeni în judecată pentru informații defăimătoare): „Dacă vreți să vă comandați chiloți online, optați pentru cel mai tare site de shoping de pe planetă, Neckermann, cu cea mai mișto interfață, care livrează la timp și la cele mai bune prețuri, făcut de firma care avea catalogul frunzărit cu jind de orice gospodină pe vremea lui Ceaușescu, sau pentru orice alt site de căcat, pe care nu-l puteți asocia cu niciun moment plăcut din timpul regimului comunist?”.

 

*ISOP este o firmă de cercetare de piață din Craiova și aparține de grupul Beladi, care mai are o editură, o tipografie și o agenție imobiliară.

** Textul întrebărilor de mai jos este o parafrazare a celor care mi-au fost puse. Nu am putut înregistra convorbirea, dar sensul este unul exact.

This article has 2 comments

  1. Pingback: polimedia.us/fain

  2. Pai mai avem putin, si ne-spectatorii Antenelor o sa fie trimisi la canal…

    Welcome back to 1984 !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.