IMG_5868Peste 3000 de ciobani din toate colțurile țării au venit astăzi la Parlament cu autocare plătite de asociații de crescători de oi și capre pentru a protesta împotriva unor modificări aduse legilor pășunatului și vânătorii, care le impun să dețină mai puțini câini și, spun ei, le limitează libertatea de mișcare (în perioada decembrie-aprilie).

Protestatarii au escaladat gardul Casei Poporului și au rupt cordonul de jandarmi, pentru a pătrunde în curtea instituției, unde au protestat aproximativ cinci ore, timp în care câțiva ciobani au fost delegați să participe la consultări cu reprezentanții din Parlament, departe de ochii presei.

La finele consultărilor, deputatul Ninel Săpunaru, din Vrancea, Președintele Comisiei pentru Agricultură de la Camera Deputaților, a ieșit în fața Senatului și a spus că se vor modifica „câteva articole” din legi și a subliniat că discuțiile s-au purtat fără presă, „pentru că știți cum e cu presa, se trezesc dup-aia și cer și anularea legii”. Declarația lui a fost urmată de huiduieli îndelungi, un motiv fiind acela că legea a fost inițiată de Parlament, ceea ce face ca Guvernul să nu o poată modifica prin ordonanță de urgență.

Ciobanii au avertizat că, dacă nu se ajunge la o înțelegere, vor picheta birourile parlamentare din teritoriu și vor veni cu oile la Parlament. „Dacă ne ignoră, venim aici cu tot cu oi. Și oile-s mai multe decât noi”, a spus un cioban cu 1000 de oi la stână.

De-o parte și de alta a zidului Casei Poporului, ciobanii și-au cerut drepturile și au cerut să nu le fie omorâți câinii, au scandat („Nu facem ca voi, să lăsăm lupul la oi”, „Opriți-i pe braconieri, nu lăsați câinii șomeri”, „Ne-ați furat pășunile, ne-alungați și câinele?”, „Noi vă hrănim, voi ne omorâți”), au agitat steaguri și ghioage, unii au cântat, au dansat și au strigat la jandarmii ecveștri să-și adape caii și să-i hrănească.

Câțiva ciobani i-au tachinat pe jandarmi numindu-i „berbeci cu cască” sau zicându-le că sunt „tot niște ciobani, numai că plimbă turma pe unde li se zice”.

După galeria foto găsiți și imagini video de la eveniment.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.