Jurnalistul Ion Novăcescu le cere în instanță foștilor angajatori de la Realitatea TV să-i acorde dreptul la replică și susține că a fost prezentat în mod eronat într-un material ca fiind candidat la alegerile parlamentare.

Pe de altă parte, jurnalistul Silviu Mănăstire, autorul materialului care îl viza pe Ion Novăcescu, susține că acesta și-ar fi anunțat candidatura cu mai multe prilejuri, dar că nu a mai candidat, și că postul a dat deja o erată în acest caz.

„Erata” celor de la Realitatea apare la finalul materialului și precizează că „Ion Novăcescu a anunțat astăzi postul Realitatea TV că nu mai candidează la alegerile parlamentare”. Pe site-ul Realitatea, „erata” este prezentată sub forma: „UPDATE: Menţionăm că Ion Novăcescu şi-a retras candidatura la alegerile parlamentare cu câteva zile înainte de depunerea listelor”.

Ion Novăcescu, jurnalistul care „și-a retras candidatura”, deși nu a candidat

Jurnalistul clujean Ion Novăcescu, de la Realitatea TV Cluj, a „aflat”, în datele de 5 și 6 noiembrie, de la Realitatea TV București, că ar candida la alegerile parlamentare, pentru un post de deputat.

Această informație falsă (Ion Novăcescu nu și-a depus candidatura) a fost difuzată de Realitatea TV București de mai multe ori în două zile. Cu toate că Ion Novăcescu a luat legătura cu reprezentanții Realitatea TV de la București (inclusiv cu Cozmin Gușă), „știrea” a continuat să fie difuzată, așa că jurnalistul a depus plângere la CNA, și-a dat demisia și a decis să acționeze postul în instanță.

„Nu mi-am anunțat/declarat niciodată intenția de a candida la locale sau la parlamentare. Au fost doar zvonuri și speculatii, pe care eu le-am infirmat”, a declarat Ion Novăcescu, pentru FreeEx.

„Interesul denigrării mele a fost atât de puternic încât, în ciuda insistențelor […] făcute către conducerea postului Realitatea TV București, operațiunea de linșare mediatică a continuat, în ciuda nonsensului și aburdității sale”, a scris jurnalistul Ion Novăcescu, pe blogul personal, catalogând abordarea celor de la Realitatea drept „un atentat la onoarea și imaginea sa”.

Contactat de FreeEx, jurnalistul a povestit că și-a angajat avocat și că, deși a trimis o notificare către Realitatea TV în care solicita să i se ofere dreptul la replică, nu i s-a dat un răspuns pozitiv. „Voi cere justiției să-mi acorde satisfacție. Eu doresc ca publicul național să afle, tot de 15 ori, cât au difuzat ei minciunile și calomniile, că nu sunt candidat, ci jurnalist. Atât”, a declarat Ion Novăcescu.

Jurnalistul crede că zvonurile au fost alimentate de participarea sa la o emisiune televizată. „Am participat la o emisiune la Dan Diaconescu, în care am vorbit despre cartea mea: „Ion I.C. Brătianu. Concepție și management politic” și despre proiectul liberal de modernizare a României, în perioada interbelică. După această emisiune au apărut speculațiile legate de o posibilă candidatură. Dl. Dan Diaconescu a spus în acea emisiune că oameni cu pregătirea și dedicarea mea, pentru

binele comunității, ar trebui să intre în politică. După emisiune mi-a propus să candidez la Cluj în numele PPDD, însă l-am refuzat politicos”, a mai spus Ion Novăcescu.

La rândul său, Silviu Mănăstire, realizatorul materialului în care Ion Novăcescu a fost prezentat drept candidat (difuzat în cadrul emisiunii „Dosar de candidat”), și-a prezentat punctul de vedere, pentru FreeEx:

„Dacă faceți o documentare amănunțită, veți vedea că domnul Novăcescu a fost prezent la o emisiune a domnului Dan Diaconescu și a fost prezentat drept candidat. A făcut declarații și în presa locală, s-a prezentat săptămâni întregi intenția de a candida.

Domnul Novăcescu a intervenit la televiziune și a zis că nu mai candidează, așa că, de la a doua difuzare a materialului, am pus pe ecran o erată pe burtieră, în care am precizat că nu mai candidează. Următoarele difuzări ale materialului au fost însoțite de erata de pe burtieră.

Fac presă de 15 ani. A spune despre cineva că este candidat nu este o calomnie, chiar dacă nu e așa. Erata pe care am publicat-o de la a doua difuzare a materialului, după intervenția domnului Novăcescu, viza o informație eronată, nu o calomnie sau o presupusă insultă.

Nici o informație din acel material nu îmi aparține. Am zis că sunt doi oameni care și-au anunțat candidatura, am citat niște declarații ale lor și am citat sursele. Nu am făcut decât să decupez niște colaje și să le confrunt. Nu am avut de ce să îi contactez, pentru că nu îi acuzam de absolut nimic”, a declarat Silviu Mănăstire.

Vedeți emisiunea aici.