Pe fondul dezbaterilor din Parlament privind modificarea Legii nr. 41/1994 reamintim ce s-a întâmplat în 2016 și 2017 cu legislatia care reglementează radioul și televiziunea publice:

  • Taxa radio‑tv a fost eliminată după mai multe încercări ale politicienilor în acest sens în ultimii ani.
  • Prin noile reglementări, bugetul TVR a crescut semnificativ în 2017. Aceleași reglementări au impus TVR să folosească sumele alocate de la bugetul de stat pentru a achita datoriile imense ale instituției față de buget, ceea ce s‑a și întâmplat în aprilie 2017.
  • Proiectul de modificare a Legii 41/1994, prin care se separă funcțiile de președinte și director general, nu a fost încă aprobat, aflându‑se pe agenda Comisiei de cultură și mass‑media din Senat.
  • Conducerea radioului public a demarat o campanie agresivă împotriva proiectului de separare a funcțiilor de președinte și director general. Această campanie a fost sancționată de CNA pentru lipsa imparțialității în dezbaterile difuzate.

Textul de mai jos este extras din Raportul FreeEx “Libertatea Presei în România 2016-2017”, publicat de ActiveWatch pe 3 mai 2017, de Ziua Mondială a Libertății Presei. Citește raportul integral aici.

 

Eliminarea taxei radio‑tv

Mecanismul de finanțare a mediilor publice a fost din nou pe agenda mediului politic, în contextul crizei financiare în care se scufundă televiziunea publică. Taxa radio‑tv a fost eliminată după mai multe încercări ale politicienilor în acest sens în ultimii ani.

Într‑o primă încercare, mai mulți parlamentari PSD au depus un proiect de lege prin care se elimina obligativitatea taxei de televiziune[1]. Aceștia și‑au argumentat inițiativa prin faptul că aceasta ar afecta situația persoanelor cu venituri scăzute și ar fi o „măsură inechitabilă” pentru „cei obligați să achite un serviciu care nu le satisface exigențele”. De asemenea, autorii considerau că legea în vigoare ar fi fost „neconstituțională, injustă și discriminatorie atât pentru beneficiari, cât și pentru operatorii privați. Guvernul și CNA au dat aviz negativ proiectului. Cele două camere ale Parlamentului au respins acest proiect (pe 2 martie 2016 Camera Deputaților, pe 13 iunie, Senatul)[2].

În luna octombrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a inițiat un proiect de lege prin care se eliminau 102 taxe nefiscale, cu începere de la 1 ianuarie 2017. Printre aceste taxe se numărau și taxele radio‑tv. În expunerea de motive, inițiatorii susțin că această măsură se impune pentru a asigura o transparență sporită și o eficientizare a activității celor două instituții. Proiectul depus menționa că finanțarea radioului și televiziunii publice urmează a se face de la bugetul de stat, fără a da alte detalii. Propunerea de eliminare a taxei radio‑tv a venit fără prezentarea de soluții alternative, fără identificarea resurselor bugetare necesare. Inițiativa liderului PSD a stârnit controverse în spațiul public, fiind criticată deopotrivă de politicieni, demnitari, membri ai societății civile și actuali sau foști manageri ai radioului și televiziunii publice. Irina Radu, Președinta‑Director General al TVR, nu s‑a numărat printre criticii acestei măsuri, precizând că și în alte state europene mediile publice sunt finanțate direct de la bugetul statului. În schimb, Ovidiu Miculescu, PDG al SRR, a criticat deschis eliminarea taxei, ulterior fiind acuzat de Dragnea că l‑ar fi amenințat telefonic pe liderul grupului parlamentar PSD[3].

Liviu Dragnea le‑a răspuns celor care au criticat proiectul pentru că ar crește dependența mediilor publice de Guvern cu argumentul că aceste instituții sunt deja politizate prin modul de numire a Consiliilor de Administrație, și că ele depind deja în proporții relevante de bugetul de stat. Președintele PSD a criticat și gestionarea defectuoasă a resurselor de la televiziunea publică, ale cărei datorii față de bugetul de stat și alți creditori privați depășesc 150 de milioane de euro. Acesta este motivul invocat de Dragnea împotriva măsurii alternative de creștere a taxei radio‑tv pentru a mări bugetul serviciilor publice de media: „Adică ni se propunea ca un management prost, cu rezultate dezastruoase în ultimii ani de zile, să fie suportat tot de către cei care primesc acasă factura de energie electrică și sunt obligați să plătească această neperformanță. Mărim birul, nu gestionăm bine, dar mărim birul!”[4]. Conducerea TVR și organizații neguvernamentale au atras atenția în ultimii ani asupra faptului că TVR este sub‑finanțată, nivelul taxei fiind neactualizat din anul 2003, ceea ce a contribuit semnificativ la acumularea acestor datorii.

Liderul PSD a mai susținut că prin eliminarea taxei își propune să rezolve problema finanțării TVR și SRR, astfel încât aceasta să fie una predictibilă, pe baza unor formule de calcul stabilite prin legea bugetului – 21 de lei/an pentru fiecare cetățean pentru SRR și 34 lei/an pentru TVR. Astfel, conducătorii celor două instituții nu s‑ar mai vedea nevoiți să solicite anual subvenții guvernamentale pentru completarea veniturilor insuficiente din taxă, mecanism care constituie, la rândul său, o formă de dependență față de politic. Dragnea a precizat că această creștere va fi însoțită de un „control serios din partea Parlamentului pe obiectivele asumate”[5] și a mai susținut necesitatea unui management executiv separat angajat pe bază de proiect de către Consiliul de Administrație.

Proiectul a fost adoptat de Senat la numai o lună după ce a fost depus de inițiatori. Guvernul tehnocrat s‑a opus acestei propuneri de a fi eliminate 102 taxe, susținând că va avea un impact negativ asupra bugetului. Chiar dacă Comisia de buget de la Camera Deputaților a scos taxa radio‑tv de pe lista celor 102 de taxe, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților pe 25 octombrie în varianta depusă de inițiatori. PNL a votat în favoarea proiectului de lege, exprimându‑și totuși rezerva față de eliminarea taxei radio‑tv.

Organizații internaționale precum European Broadcasting Union sau Public Broadcasters International au transmis președintelui Iohannis și lui Liviu Dragnea scrisori deschise în care s‑au exprimat deschis în favoarea menținerii taxei radio‑tv.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este necesară o discuție publică pe tema eliminării taxei radio‑tv. Președintele a participat la o astfel de dezbatere, organizată de ActiveWatch pe 10 noiembrie 2016, la care au mai participat jurnaliști, reprezentanți ai TVR și SRR, organizații profesionale de media, membri ai societății civile, inclusiv reprezentanți ai mediului academic. Președintele Iohannis a contestat ulterior legea la Curtea Constituțională, invocând faptul că „neconcordanța dispozițiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaților SRR și SRTv și poate afecta autonomia serviciilor publice de radio și televiziune”[6]. Sesizarea a fost respinsă de Curte. De asemenea, Președintele a recurs și la celălalt instrument legal de care dispune și a trimis legea înapoi Parlamentului spre reexaminare. Ambele camere au respins această cerere, astfel încât legea a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017.

Prin legea bugetului de stat, votată în februarie 2017, Guvernul a alocat TVR și SRR sume semnificativ mai mari decât în anii precedenți. Astfel, TVR beneficiază de un buget anual aproape dublu față de anul precedent – de la 501 de milioane lei la 950 de milioane în cazul TVR, alocația bugetară crescând de la 123 de milioane de lei la la 950 de milioane de lei. În cazul radioului public, bugetul instituției s‑a redus de la 418,5 de milioane lei la 383 de milioane lei, chiar dacă alocația bugetară a crescut de la 195,5 de milioane lei la 383 de milioane lei.

TVR este însă obligată să achite din acest buget toate datoriile pe care le înregistrează, ceea ce înseamnă că fondurile pentru producția editorială vor fi reduse. Cristian Zgabercea, producătorul general al TVR, a salutat alocarea bugetară primită de TVR, susținând că se repară efectele negative ale unor reglementări din ultimii 17 ani care au dus la pierderile imense ale instituției[7]. Pe 1 aprilie 2017, TVR a anunțat că a achitat la bugetul de stat suma de 522 de milioane de lei. Instituția a precizat că „schimbarea sursei de finanţare a permis plata acestei datorii acumulate într‑un deceniu” și că, în urma acestui demers, A.N.A.F. a ridicat sechestrul de pe toate bunurile TVR[8].

 

Modificarea legii de funcționare

Preşedintele Comisiei de cultură și mass‑media din Senat, Georgică Severin (PSD), a depus în februarie 2016 un proiect de modificare a Legii nr. 41/1994 a cărui principală prevedere este separarea funcțiilor de președinte și director general la televiziunea și radioul public. Conform textului proiectului de lege, directorul general urmează să fie selectat în urma unui concurs de proiecte de management, va avea autonomie decizională și va da socoteală de buna administrare a societăţii în faţa consiliului de administraţie. De asemenea, proiectul introduce o serie de criterii profesionale şi incompatibilităţi pentru viitorii membri ai consiliilor de administraţie ale SRR şi SRTv.

Proiectul preia și ideile cuprinse în inițiativa conducerii TVR de modificare a legii din martie 2015, propunând instituirea posibilităţii ca achiziţia de licenţe, producţia şi difuzarea evenimentelor de importanţă majoră cu caracter cultural, artistic şi sportiv, interne sau internaţionale, să poată fi finanţată din fonduri alocate de la bugetul de stat.

Camera Deputaților a respins proiectul pe 15 martie 2016, acesta aflându‑se la momentul redactării acestui raport la Senat, camera decizională. PNL s‑a opus deschis acestui proiect, considerând că nu este oportun și nu răspunde nevoilor urgente ale televiziunii publice.

Noua Comisie de cultură și mass‑media a Senatului a reluat în februarie 2017 dezbaterile pe marginea acestui proiect de lege, invitând conducerile SRR și TVR, sindicate, organizații profesionale și organizații de media. Proiectul a fost îmbunătățit față de varianta inițială. Până la data redactării acestui raport, Comisia nu și‑a exprimat votul în legătură cu forma finală a proiectului de lege.

 

Campanie SRR împotriva modificării Legii nr. 41/1994

Inițiativa legislativă a senatorului Georgică Severin privind separarea funcțiilor de președinte și director general la televiziunea și radioul public a fost dur criticată de radioul public, instituția declanșând o campanie împotriva modificării legii. Campania a dat naștere unor puternice controverse, unii jurnaliști acuzând intențiile manipulatorii ale conducerii, iar CNA a sancționat cu somație respectiva campanie SRR pentru lipsa imparțialității în dezbaterile difuzate. Sancțiunea pentru postul public de radio a vizat doar emisiunile de dezbatere, dar nu și spoturile radio care au făcut parte din campanie[9]. SRR a modificat spoturile, eliminând expresia „Nu distrugeți Radio România”.

Campania a fost construită sub sloganul „Salvați radioul public” și a constat într‑o serie de spoturi cu mesaje, plus emisiuni dedicate acestui subiect. De asemenea, a încercat să inducă ideea că radioul public ar fi amenințat de modificările legislative propuse în contextul situației dezastruoase de la televiziunea publică și a scos în evidență situația financiară bună a instituției și audiențele foarte bune înregistrate. Campania împotriva modificării legii a cuprins și așa‑zise dezbateri în cadrul cărora s‑a prezentat exclusiv un punct de vedere, cel împotriva modificării legii.

Unul din vectorii acestei campanii a fost mesajul că modificarea legislativă propusă ar afecta emisiunile culturale difuzate de posturile SRR, care ar fi „cel mai important promotor al culturii autohtone la nivel național şi internațional”.[10]

Textul de mai sus este extras din Raportul FreeEx “Libertatea Presei în România 2016-2017”, publicat de ActiveWatch pe 3 mai 2017, de Ziua Mondială a Libertății Presei. Citește raportul integral aici.

 

[1] Proiect lege, http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15426

[2]  „Propunerea de eliminare a taxei radio‑tv a fost respinsa de Parlament”, de Alina Neagu, HotNews.ro, 13.06.2016

[3]  „VIDEO. Liviu Dragnea, mesaj dur pentru șeful radioului: „Cum și‑a permis acum câteva minute să‑l amenințe la telefon pe liderul de grup de la PSD? O să vedeți voi ce o să pățiți!”, Iulia Bunea, Paginademedia.ro, 25.10.2016

[4]  „UPDATE Dragnea le cere deputaților să susțină eliminarea taxei radio‑tv”, Agerpres, 25.10.2016

[5]  „VIDEO. Dragnea, episodul 2: Mărim bugetul pentru radio și TV, dar va fi un control serios din partea Parlamentului”, Iulia Bunea, Paginademedia.ro, 25.10.2016

[6]  „CCR: Legea de eliminare a 102 taxe și tarife, constituțională”, Agerpres, 16.10.2016

[7]  „Bugetele SRR şi SRTV, avizate de Comisiile de Cultură. Cristian Zgabercea: Cu acest buget TVR va înceta să mai aibă datorii”, TVR.ro, 3.02.2017

[8]  „TVR și‑a achitat datoriile. SRTV a plătit la bugetul de stat 522 de milioane de lei”, TVR.ro, 01.04.2017

[9] „Radioul Public, somat public pentru lipsa de imparțialitate în campania «Nu distrugeți radioul»”, Iulia Bunea, Paginademedia.ro, 05.04.2016

[10]  PETIȚIE ONLINE: Nu distrugeți cultura la Radio România!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.