O informatie interesanta a atras ieri si azi atentia bloggerilor si a jurnalistilor. Un tanar, Mihai Serban, a filmat niste politisti de la brigada rutiera, care se pare ca stationau cu luminile oprite pe banda a doua a unei strazi. S-a apropiat de ei si i-a intrebat de ce stationeaza asa. Politistii s-au impacientat, l-au intrebat daca e beat si au incercat sa ii ia telefonul. Vedeti filmarile pe blogul chinezu.eu si alte stiri pe realitatea.net si hotnews.ro.

Ce am inteles noi din filmarea cu pricina este ca cetateanul care e interesat de o posibila incalcare a legii de catre un organ al statului trebuie fara indoiala sa fie beat. Alta explicatie nu pare a exista pentru logica unui militian. A nu se intelege ca ii consideram pe toti politistii militieni. Insa niste comportamente de militian iata ca persista.

Declaratiile lui Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, asa cum au aparut ele pe internet, inclusiv in comments-urile pe care le-a postat (vezi chinezu.eu, si hotnews.ro), ni s-au parut ingrijoratoare pentru cetateanul care ar dori sa filmeze ceva pentru a informa (organele statului, presa, prietenii, nu conteaza pe cine) in interes public. Asa ca l-am sunat pe dl. Ciocan, pentru a ne asigura ca am inteles bine declaratiile sale. Acesta ne-a precizat ca:

–       Orice politist in uniforma, aflat intr-un spatiu public, poate fi filmat, de catre oricine, fara sa i se ceara voie;

–       Dar, atentie, este necesara pastrarea unei distante fata de politist si trebuie sa nu existe un comportament amenintator la adresa acestuia. De aceea, trebuie sa avem grija cand filmam sa nu lasam impresia ca am avea in mana un spray sau un obiect care ar putea fi un pericol pentru integritatea fizica a politistului;

–       De asemenea, nu pot fi filmati politisti sub acoperire, aflati in ancheta, in sediul politiei si nu pot fi filmate documente din dosarul de ancheta;

–       Politistii trebuie sa adopte un comportament civilizat si un limbaj politicos in relatia cu cetateanul (nu trebuie sa foloseasca apelative de tipul: “Bai, baiatule!”);

–       In cazul lui Mihai Serban politia s-a autosesizat, dar ar trebui si ca acesta sa depuna o plangere;

–       Christian Ciocan este deschis la ideea unei dezbateri cu bloggerii, asa cum a propus chinezu.ro.

Daca am inteles ceva gresit de la dl. Ciocan, ne asteptam sa comenteze aici.

Va recomandam sa cititi in Ghidul juridic pentru ziaristi, capitolul IV.2. Sfidarea organelor judiciare – art. 272/1 din Codul Penal (pg. 102). Ghidul se refera in principal la presa, dar contine aparari si sfaturi care se aplica si oricarui cetatean.

Si va mai recomandam si sa nu va descurajati si sa continuati sa filmati, atunci cand aveti banuiala ca exista o incalcare a legii sau un comportament imoral al unor politisti.

Vezi si: “Pipi în caschetă”, de Andrei Manolescu, Dilema Veche

This article has 6 comments

  1. ciocan e depasit total de evenimente. lasati-l cu cainii, mastile faciale si nuntile lui, ca nu mai reprezinta de mult politia, ci doar pe el insusi. amin!

  2. Păi dacă polițistu’ e sub acoperire eu cum știu că fac o ilegalitate?

    Polițiștii sub acoperire poartă veste reflectorizante? Afișe cu “nu pozați” sau “atenție, sub acoperire”?

  3. Pingback: Propunere oficială de seminar cu bloggeri şi poliţişti » Chinezu - Un chinez ca tot romanu'

  4. Pingback: Christian Ciocan: „Politistii nu atacă, politiștii se apară” : Blogul ActiveWatch

  5. Pingback: Christian Ciocan: „Politistii nu ataca, politistii se apara” | Activewatch

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.