Sub ascunzisul nickname-urilor, forumistii se inghesuie sa huiduie tiganii, sa-i deporteze, sa-i faca sapun, sa-i impuste, sa le arda bebelusii sau sa-i invoce religios pe Antonescu, Zelea Codreanu si Hitler. Desi unele site-uri de ziare (adevarul.ro, evz.ro) sustin fie ca modereaza continuturile, fie ca interzic postarile rasiste, discriminatorii etc, comentariile apar in numar mare, sunt comentate la randul lor si raman acolo nederanjate. In fond, pe rasisti nu-i afla nimeni, sunt doar niste virtuali cu nume “haioase” de genul Hitler, C.Z.C, Skinheadu’, Antonescu, Capitanu’ etc. Numai moderatorii i-ar putea sti dupa nume si email, insa pe ei nu pare a-i deranja cu nimic.

Site-urile par sa aiba o politica de marketing imbatabila: ma declar decent si joc murdar. Astfel potolesc si “postacii ONGisti” si ii racoresc si pe rasisti. Cam asta fac cateva site-uri de media de la noi pe care am avut rabdarea sa le citesc zilele astea: Evenimentul Zilei, Adevarul, Gandul, Hotnews.ro. Ar trebui inventata o matematica speciala ca sa calculam gradul in care rasismul ajuta presa versus gradul in care presa ajuta rasismul. Necunoscuta ramane in continuare etnia roma (“tiganii”, ca sa priceapa si comentatorii extremi despre cine vorbesc). Pentru ca romii raman tot cu problemele lor, cu bogatii si saracii lor, cu infractorii si cinstitii lor, cu proiectele si eforturile lor. Dupa fiecare isterie anti-romi,  iar ii uita toata lumea, iar se vor izbi de discriminarea de zi cu zi, de lipsa accesului la serviciile medicale de baza, de segregare in scoli sau de trimiterea timpurie la scoli ajutatoare prin manipularea unor parinti analfabeti. Si atat jurnalistii, cat si moderatorii de forumuri vor dormi linistiti, doar ei nu au facut nimic.

Acum un an noi am propus, in colaborare cu proiectul guvernamental S.P.E.R., un draft de cod etic anti-discriminare pentru spatiul virtual. Cei mai multi ne-au acuzat ca vrem sa reglementam internetul, ca le vom stirbi libertatea de exprimare etc., cand nu doream decat sa le dam un instrument pe care sa-l gestioneze singuri, nu ne transformam noi intr-o instanta a internetului. Din punctul meu de vedere, discutia ramane de actualitate, mai ales avand in vedere faptul ca senatoarea Lia Olguta Vasilescu este extrem de hotarata sa propuna in septembrie un proiect de lege a Internetului indreptata in special impotriva comentariilor injurioase de pe forumurile site-urilor de media. Singura aparare a presei importiva acestei legi periculoase o constituie autoreglementarea. Dar trebuie sa demonstram ca ea functioneaza… Asa ca poate cititi Codul propus de S.P.E.R. in 2009 si il dati mai departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.