“In ‘90, la noi spre deosebire de tarile din jur, foste parte din blocul sovietic , tranzitia s-a petrecut cu trauma, deci cineva a scapat controlul” (Mircea Toma pentru dela0.ro).

“Presa romana a pornit pe drumul catre libertatea cuvantului in decembrie 1989, descatusandu-se de comunism. Atunci a izbucnit o pletora de publicatii, s-a practicat jurnalismul mesianic si oricine a vrut a devenit ziarist. Incet-incet breasla s-a cernut si s-a profesionalizat, au aparut patronii straini, a urmat Guvernarea Nastase, luna de miere din primul Guvern Tariceanu, cumpararea ziaristilor in campaniile electorale din 2008 si 2009. A urmat declinul, pe fondul crizei financiare si a managementului defectuos al unei profesii care n-apucase sa se maturizeze. Astazi presa este radicalizata, tabloidizata si amenintata, pe langa restrictiile financiare, de expansiunea neasteptata a internetului. Urmeaza un tablou pestrit, dar plin de nuante, al presei din ultimii 20 de ani, cu conflictele care marcheaza astazi nu doar profesia, ci si destinatarii produselor sale.

Descatusarea

Big bang-ul presei romane a fost decembrie 1989, explica Ioana Avadani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent din Bucuresti. Atunci au aparut o multime de publicatii, pe fondul unei presiuni uriase a libertatii de exprimare, urmand celor 50 de ani de comunism.

„In perioada aia, numai cine nu voia sa fie jurnalist nu era. Eu am migrat de la inginerie la jurnalism, literalmente in doua zile. Vineri am auzit exista Mediafax, luni m-am dus sa dau o proba, miercuri eram angajata”, isi aminteste Ioana Avadani.

(…)”

Citiți continuarea pe www.dela0.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.