Un mesaj postat ieri pe pagina de FB a ActiveWatch ma arunca in tabara pupingoldistilor doar pentru o intrebare: care sunt ONG-urile si celelalte organizatii si liderii acestora din recentul protest anti Rosia Montana  care au primit finantari de la miliardarul George Soros si  daca  respectivele organizatii si conducatorii lor stiu exact sa ne delimiteze de la cine au incasat sumele respective: de la luptatorul pentru democratie George Soros sau de la biznismenul George Soros cu interese directe atat in mult hulita exploatare de la  Rosia Montana cat si in industria mondiala a aurului? Si daca s-au aflat chiar si pentru cateva minute intr-un conflict de interese cu parfum de coruptie nu guvernamentala dar macar morala?

Sunt jurnalist de investigatii freelancer membru al Asociatiei Europene a Jurnalistilor (AEJ), dupa ce am trecut pe la multe institutii media, care gaseste suspicioasa tacerea apasatoare sau din contra ocolirea dibace a unui raspuns transant. la aceasta acuzatie. Pozitia mea fata de proiectul Rosia Montana mi-am exprimat-o in urma cu cateva zile tot pe blogul ActiveWatch: e toxic.

Mii si zeci de mii de oameni s-au strans in jurul acestor ONG-uri si au iesit in strada la chemarea acestora si ai liderilor acestora. Aceiasi mii de oameni au infierat colhoznic faptul ca RMCG a cumparat la pachet mainstream-ul media ba chiar au agresat echipe de jurnalisti si le-au reprosat ca nu v-au dat mai des in buletinele  de stiri. Toata clasa politica a fost facuta zob – de la Traian Basescu pana la Victor Ponta si Crin Antonescu – pentru ca ar fi fost cumparata la pachet de aceeasi companie RMCG.

Dar cum se face ca atunci cand apare pe piata o acuzatie ca un batranel garbovit cu numele de George Soros s-ar afla – nu se stie daca in calitate de luptator pentru democratie sau de investitor la exploatarea de la Rosia Montana – in spatele protestelor din Piata Universitatii impotriva exploatarii aurului din Muntii Apuseni nu dati un raspuns elaborat si articulat ci fie aruncati acuzatia in derizoriu, fie o considerati ca o lovitura nedemna, sub centura,  fie o ignorati complet fie ii ziceti campanie de black PR, fie cei care indraznesc sa o rosteasca sunt numiti pupingoldisti? Cum se face ca atunci cand din acuzatori deveniti acuzati operati cu arme similare de inducere in eroare a opiniei publice  folosite de cei pe care ii acuzati pana mai ieri?

Stiti prea bine ca, la nivel mondial, marii oameni de afaceri capitalisti, fie ei din Vest sau din Est, cum este si domnul George Soros , care are interese majore in multe exploatari miniere inclusiv de aur, nu se dau in laturi de la nimic cand este vorba sa dea o lovitura mortala adversarului, sa castige cote de piata, sa cumpere pe gratis o afacere, sa duca la minim/maxim preturi la commodities etc. Cand ma refer ca ar face orice includ aici si finantarea unor ONG-uri oneste, pline de oameni frumosi, ingeniosi si extrem de bine pregatiti care sa puna la indolaia proiecte toxice cum este si cel de la Rosia Montana. Exista numeroase cazuri la nivel mondial de campanii extrem de bine articulate duse de ONG-uri impotriva a diverse proiecte.

Am vazut mai nou ca exista un interes din partea unor organizatii pentru demararea unor miscari politice care sa-si aiba originea in recentele miscari anti Rosia Montana. O miscare politica mai onesta decat cele prezente acum pe piata politica care sa-si aiba originea in astfel de proteste a caror sursa de finantare este debatable si indoielnica nu se deosebeste cu nimic de una izvorata din protestele fake din iarna lui 2012 pe care , in cele din urma, USL a recunoscut cu jumatate de gura ca le-a finantat.

Credeti ca daca hrebenciuci s-au deranjat sa intretina financiar protestatari impotriva unui guvern PD-L corupt doar pentru a pune mana pe resursa bugetara si pe Putere un proiect de cateva miliarde de dolari cum este exploatarea de la Rosia Montana nu s-ar gasi biznismeni interesati sa-l compromita chiar mai mult decat au facut-o initiatorii acestuia doar ca sa puna mana pe acesta mai ieftin acum ca tot au scazut cu peste 70% actiunile RMCG la bursa din Toronto?

Va rog sa aveti o comunicare publica cat mai convingatoare care sa elimine protestele anti Rosia Montana din jurul intereselor filantropului, luptatorului pentru democratie si bzinismenului cu interese directe  in exploatarea de la Rosia Montana, George Soros. Rugamintea se indreapta catre ONG-urile si unii lideri informali implicati in recentele proteste anti Rosia Montana. Fiecare zi care trece fara oferirea unor informatii credibile  si oneste va aduce mai aproape, in opinia mea, de protestele fake din iarna lui 2012 atat de mediatizate de Antena 3 in special.

Nu am cum sa nu reiterez inca o data multumiriile mele pentru ajutorul extraordinar oferit de ActiveWatch in lupta mea cu Antena 3 ale carei practici de santaj le-am dezvaluit in 2011 dar si pentru faptul ca, din cand in cand, mi-a gazduit unele articole.

This article has 8 comments

 1. Perfect de acord ca e foarte plauzibil sa apara ceva miliardar care sa fie interesat. Poate chiar a platit ceva ONG-uri. Dracu stie. Dar problema ramane. Majoritatea prietenilor mei spun acelari lucru: nu e nimeni impotriva exploatarii in sine. Ci impotriva practicilor si netransparentei RMGC. Si impotriva poluarii. E vorba de multa neincredere. Si vina e a RMGC in primul rand.

 2. Maximus, eu sunt împotriva exploatării în sine pt că va include poluare, în forma actuală a tehnologiei canadienilor. Dar consider că vina e a celor care i-au oploșit pe canadieni aici, din epoca Radu Vasile încoace. Ăia dau lovitura unde li se permite și pleacă precum lăcustele… vezi exploatarea din Canada și agitația costisitoare de acolo pentru oprirea infiltrării cianurii în pînza freatică.
  În rest, că e Soros pe fir au ba, că vor fi preluați cei de la Gold Corp. printr-o lovitură de pirat au ba… prea puțin interesant; tot ce ne interesează pe noi românii e ca exploatările de la Roșia, Certej, Bîrlad, Vama Veche să nu fie demarate în forma preconizată, sau să fie oprite unde s-a pornit pe șest, vezi Vama.
  Să conspirați bine! 😉

 3. am participat si la protestele din ianuarie 2012, fara sa primesc in schimb ceva de la cineva, iar cauza RM o apar de peste 2 ani, in urma unei vizite in Muntii Apuseni. daca iti place cat-de-cat natura, petrece o saptamana, sau macar un week-end in Muntii Trascaului si te vei indragosti iremediabil de acea zona. apoi, imagineaza-ti ca vine cineva si rade de pe fata pamantului patru munti, sapand un crater imens in locul lor. daca ramai indiferent, atunci ai o mare problema, prietene!
  ca Basescu a sustinut pe fata mizeria asta, depasindu-si flagrant atributiile; ca Ponta a zis una inainte de a fi premier si alta dupa; ca legea propusa e plina de bube ca haita de purici – este evident.
  ca Soros ar fi in spatele protestelor este doar o presupunere rauvoitoare, pentru ca protestele au in spate pareri avizate – una din ele este a Academiei Romane – si oameni a caror reputatie nu este manjita de interese politice; oameni care sunt in stare sa gandeasca cu propriii lor creieri; oameni carora le pasa.
  P.S. nu sunt si nu am fost vreodata membru al unui ONG.

 4. Pingback: Scrisoare deschisa adresata ONG-urilor finantate de filantropul/biznismenul/luptatorul pentru democratie George Soros: Va rog frumos jucati cu TOATE cartile pe masa! : Blogul ActiveWatch

 5. Pingback: Scrisoare deschisa adresata ONG-urilor finantate de filantropul/biznismenul/luptatorul pentru democratie George Soros: Va rog frumos jucati cu TOATE cartile pe masa! | Steliante - Enemy of the state

 6. Domnule Stelian Negrea, mie mi-a șoptit o păsărică faptul că v-a plătit RMGC. Iar judecând după aceeași logică pe care o folosiți mai sus, eu nu trebuie să dovedesc nimic, dumneavoastră trebuie să veniți să vă disculpați.

 7. Pingback: Aproape 70 miliarde de lei vechi, respectiv 1 milion si jumatate de euro, a fost bugetul agentiei sorosiste ActiveWatch pe 2012. Mircea Toma a “halit” banii tiganilor pe “team-building”, “training de conflict management”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.