ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Policy Center for Roma and Minorities va atrag atentia asupra atitudinii iresponsabile si xenofobe a senatorului Iulian Urban.

In data de 25 iulie 2011, Iulian Urban a publicat pe blogul personal articolul “Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc UE”. Articolul propune o pseudo-explicatie pentru atentatul comis de norvegianul Anders Behring Breivik in data de 22 iulie 2011, prin prisma schimbarii atitudinii liderilor politici europeni fata de problema imigrarii si multiculturalismului, in special in ceea ce priveste musulmanii. Din acest articol citam:

 

 • “Franta sau Italia au creat isterii nationale impotriva tiganilor, Franta a interzis burka, in Ungaria defileaza detasamentele anti-tiganesti , adica politicienii europeni imping constient sau nu politica europeana catre o forma de extremism ce transforma Europa in cazanul de pulbere al planetei.
 Si cu toate astea, cu toate aceste presiuni din partea politicienilor, din cei 550 de milioane de europeni nativi ai UE, s-a gasit doar 1 care sa savarseasca un act de mare si inutila cruzime. Asta spune multe despre incredibila toleranta si rabdare [ inca ] a europenilor.”
 • “In acest haos extremist este uimitor ca doar un singur european a apasat pe tragaci pentru a exprima frustrarea fata de indiferenta si ipocrizia clasei politice europene in fata islamizarii si imigratiei ilegale care pun in pericol [ conform discursului public ] intreaga civilizatie si cultura europeana.”
 • “[…]Ceea ce a facut tipul asta este ceva extrem, insa cam toti sunt satui de muslimii care vor sa se impuna peste tot, religios vorbind. Alta problema e ca muslimii traiesc pe seama statului, fiind asistati social, nu vor sa munceasca si baga la inaintare scuza ca ei vin din tari cu razboi. Alta problema e ca nu respecta cetatenii tarii in care se afla, nu le cunosc obiceiurile, limba, traditiile. Va suna ceva cunoscut? Va aduc eu aminte de motivul expulzarii tiganilor romani din Franta din 2010!!!”
 • “Multiculturalismul este bun doar cand culturi asemanatoare calitativ se contopesc, nu mege sa amesteci oamenii din biblioteca nationala cu cei dintr-o carciuma din Ferentari sau dintr-o puscarie, la o petrecere de baieti olimpici la matematica poti aduce pe cei de la biologie, nu poti sa aduci si batausii cartierului.”
 • “E trist ca UE nu pune clar problema asta si sa stabileasca clar care e diferenta intre libertatea de expresie si colonizarea musulmana care se face in UE.”
 • “Multiculturalismul ne-a fost bagat pe gat fortat si in doza mare acum unii nebuni reactioneaza violent.”

Supus presiunilor din partea presei, senatorul a adus clarificari la textul postat pe blogul sau pe postul Realitatea TV, declaratiile sale fiind preluate in articolul “Politicienii europeni au bulversat populatia trecand de la toleranta la politici anti-emigrationiste” postat pe site-ul ziarului Evenimentul Zilei si preluat pe blogul lui Iulian Urban. In cadrul interventiei sale, senatorul Urban a declarat ca “atâta timp cât Europa s-a declarat templul corectitudinii politice, atâta timp că am fost învăţaţi să-i tolerăm pe musulmani, pe chinezi, pe evrei, pe romi, cu religia lor, cu cutumele lor, nu putem să schimbăm regula jocului, pentru că dacă schimbăm regula jocului din mers îi provocăm pe acei oameni. Dacă îi învrăjbim pe europeni împotriva acestor imigranţi ne vom trezi că vom avea o Europă care e un cazan cu pulbere”.

Cu toate acestea, senatorul nu s-a delimitat de opinia conform careia politicienii europeni au o parte din vina pentru manifestatiile anti-imigratie si a sustinut ca nu intentioneaza sa retraga de pe blogul personal articolul din data de 25 iulie 2011.

Consideram ca textul articolului “Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc UE” este unul profund iresponsabil si care aduce considerabile prejudicii de imagine Romaniei prin faptul ca un politician roman membru al partidului de guvernamant si aflat intr-unul din forurile decizionale ale statului sustine public ca liderii si decidentii europeni sunt (chiar si partial) responsabili de actiunile unui singur cetatean, membru ale unor formatiuni de extrema dreapta.

De asemenea, consideram profund xenofobe declaratiile: “muslimii traiesc pe seama statului, fiind asistati social, nu vor sa munceasca si baga la inaintare scuza ca ei vin din tari cu razboi”, “Multiculturalismul este bun doar cand culturi asemanatoare calitativ se contopesc, nu mege sa amesteci oamenii din biblioteca nationala cu cei dintr-o carciuma din Ferentari sau dintr-o puscarie, la o petrecere de baieti olimpici la matematica poti aduce pe cei de la biologie, nu poti sa aduci si batausii cartierului” sau “E trist ca UE nu pune clar problema asta si sa stabileasca clar care e diferenta intre libertatea de expresie si colonizarea musulmana care se face in UE”. Acestea sunt de natura a intari respingerea pe care o mare parte* a populatiei din Romania o simte fata de o minoritate religioasa atat de importanta in Europa, musulmanii, ceea ce ne indeparteaza de idealurile de toleranta si incluziune formulate la nivelul Uniunii Europene.

Dorim sa mai atragem atentia si asupra faptului ca liderii gruparilor din Parlamentul European au inceput sa se sesizeze cu privire la iesirea publica a senatorului Urban. Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialistilor si democratilor din PE a spus pentru RFI ca declaratia este revoltatoare si ca “ceea ce trebuie să facem noi acum este să tragem o linie clară între critici, declaraţii, opinii – cu care pot să fiu de acord sau nu şi care sunt acceptate în democraţie – şi afirmaţii de genul acesta, care sunt dincolo de orice toleranţă democratică”.

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Policy Center for Roma and Minorities solicita pe aceasta cale analizarea comportamentului senatorului Iulian Urban si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare in vederea minimizarii sanselor de aparitie ale unor derapaje similare in viitor.

 

Cu deosebita consideratie,

Mircea Toma

Presedinte – ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei

 

Valeriu Nicolae

Presedinte – Policy Center for Roma and Minorities

 

Sustine aceasta sesizare trimitand un e-mail la adresa radu@activewatch.ro cu numele tau si organizatia din care faci parte, daca este cazul.


*Implicarea civica si politica a tinerilor”, studiu realizat de Fundatia Soros Romania, publicat in aprilie 2011, conform caruia 42% din tinerii din Romania nu ar dori sa interactioneze cu musulmani

English version here

This article has 5 comments

 1. Din pacate suntem condusi de “oamenii de la Minolta”, si tot din pacate, oamenii cu caracter nu vor sa se murdareasca….

 2. Your car is German. Your pizza is Italian. Your falafel is Lebanese. Your democracy is Greek. Your coffee is Brazilian. Your movies are American. Your tea is Tamil. Your shirt is Indian. Your oil is Saudi Arabian. Your electronics are Chinese. Your number’s Arabic, your letters Latin. And you complain that your neighbour is an immigrant? Pull yourself together!’

 3. despre mantuire
  http://agonia.ro/index.php/author/23304/cristiana_pricop

  am avut o revelatie cu 10 ani in urma
  si, dupa asta,
  am inteles Ideea principala a Bibliei
  complet diferit de toate religiile lumii

  Biblia vorbeste despre o Separare Finala (Judecata de Apoi)
  intre “cei buni” si “cei rai”

  si am primit intelegerea
  ca aceasta separare nu va fi INTRE categorii diferite de oameni
  unii “buni” si altii “rai”

  ci va fi o separare INTERIOARA in fiecare suflet, in fiecare individ
  (care va fi vindecat de boala pacatului
  si va ramane numai esenta sa divina, chipul si asemanarea lui Dumnezeu)

  astfel noi, toti oamenii, (fiecare barbat si fiecare femeie)
  vom fi mantuiti, salvati,
  si vom merge in Imparatia cerurilor
  noi toti vom merge ACASA
  exact opusul a ceea ce actualele religii predica

  ps- ceea ce trimitem noi in lume. gandurile, vorbele si faptele noastre creaza lumea in care traim- daca vrei o lume mai buna- solutia nu e sa comiti crime ci ” sa fii tu schimbarea pe care o doresti in lume”- (Ghandi)- “ceea ce vrei sa-ti faca tie oamenii- fa-le tu lor mai intai” -Iisus: ” ce tie nu-ti place altuia nu-i face”- proverb romanesc-
  nu poti astupa o groapa sapand mai adanc in ea, nu poti trai intr-o lume mai buna facand elogiul violentei

 4. Pingback: Ghimpele » „Petiţia împotriva declaraţiilor xenofobe ale lui Iulian Urban” poate fi acum semnată online

 5. Pingback: ActiveWatch and Policy Center for Roma and Minorities notifies the Romanian Parliament regarding Senator Iulian Urban’s article |

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.