Cu ocazia referendumului de suspendare a președintelui, agendele au devenit mai clare. Știm acum cine ce mănâncă și cui îi spune ”săru’ mâna pentru masă!”. Jurnalismul electoral a devenit un serviciu subordonat staff-urilor de campanie. Mulți profesioniști din presă au cedat definitiv ispitei de a face sau de a schimba istoria. Din nefericire, au pornit la drum alături de cea mai rapace categorie socială din România: politicianul de maidan. Presa = Politica = Aceeași mizerie*!

Interesul public negociat cu partidele politice și CNA

Mihai Constantin, realizator TVR (26 iulie 2012): ”Conform înțelegerii dintre susținătorii președintelui suspendat Traian Băsescu cu susținătorii demiterii acestuia și în acord cu SRTV și CNA alocăm următoarele 40 de minute tabereiadverse lui Traian Băsescu.

Postul public de televiziune a reconfirmat că este nevricos din fire și nu se poate uita în ochii plătitorilor de taxe din România. A ales, din nou, să-și camufleze mandatul public și misiunea editorială sub negocierea și împărțirea teritoriului de dezbatere publică națională cu principalele facțiuni politice din Parlament. Prin urmare, TVR nu a deranjat pe nimeni în această campanie și s-a ferit de orice controversă mediatică. Un lucru e cert: așa cum soarta SRTV nu se decide în SRTV, nici dinamica Referendumului nu a fost influențată de profesioniștii de presă publică din Calea Dorobanților.

Blitzkrieg mediatic la Antena 3

Radu Tudor, analist Antena 3 (18 iulie 2012): ”Am făcut aceste acuzaţii înainte ca Parchetul să pornească o anchetă şi mi le susţin. Dacă vrea cineva dovezi, niciun fel de problemă. Să vină la mine! O să le compar pe alea ale mele cu ale Parchetului.”

Postul Antena 3 a arătat că poate și a explicat de ce ocupă primele zece poziții în clasamentul tuturor dezbaterilor și emisiunilor informative autohtone. Întreaga campanie pentru Referendumul de suspendare a președintelui Traian Băsescu nu a fost decât o expoziție de arme și muniții. În acest sens, postul din Băneasa a defilat cu toți experții, analiștii, miniștrii, artiștii și pensionarii dispuși să se dedice cauzei de demitere a locatarului de la Cotroceni. Muniția folosită de trupele Antena 3 a fost de ultimă generație, iar strategiile de luptă afișate în timpul emisiunilor au cuprins, în doze bine calculate, atât lacrimi balcanice, cât și ritualuri de rugbyști din Noua Zeelandă.

B1TV și carența de vitamine

Robert Turcescu, realizator B1 TV (26 iulie): ”Nu, nu se ating de Blejnar. Pentru că, acolo, de la Blejnar dai în Marta. Și de la Marta dai în dosarul cu curve, care, iertați-mă, va fi un subiect tare în următoarele luni, da? În care apar niște băieți, printre care și politicieni tineri de la USL, de perspectivă! Da sunt poze cu fetele alea care erau pe bani, la un moment dat. Asta-i viața! (…) Apropos, Marta-i aici aproape, să știți, doamnelor și domnilor! E chiar aproape, la granița cu România, într-o țară vecină, la castraveți. Plantează puțini castraveți la bulgari. O să vină curând!”

Postul de pe Calea Victoriei a încercat să mențină echilibrul, adică să țină doar cu Traian Băsescu. S-au străduit să demonteze toate subiectele de la Antena 3 și să arate celelalte adevăruri. Au mimat totuși mai bine diversitatea opiniilor, oferindu-le invitaților useliști o priveliște plăcută spre Calea Victoriei, în timp ce erau puși pe tușa dezabaterilor din platou. Efortul depus de angajații B1TV a fost totuși anemic și nu a putut contracara ecourile dinspre Băneasa. Judecând după ratingurile anorexice pe care le înregistrează postul, dar și după vocile gâtuite care s-au pronunțat pe marginea Referendumului, putem diagnostica postul B1TV ca suferind de carențe severe de vitamine. Dar și de realism.

Celelalte televiziuni** și celelalte Românii

Restul Româniilor care nu s-au uitat obsesiv la Antena 3 și B1TV au beneficiat de diversitate de opinii și de ceva mai mult respect. Realitatea TV a ieșit curățică din campania asta, dar nu ne-a scutit de mici incidente acustice după orele nouă seara. Probabil au încercat să mai ciupească din audiența celui mai intact trust de presă din țară. Dar n-au făcut-o cu orice preț și ne-au delectat cu intervenții demne de un moderator de televiziune și nu de instigator.

Dar celelalte Românii și televiziuni chiar n-au contat în ultimele 20 de zile. Astăzi aflăm că suntem divizați, manipulați, lași și nesimțiți. Ăsta e feedback-ul televiziunilor partinice. Suntem vinovați că ne jucăm cu soarta țării și că nu vrem să înțelegem că un talkshow, urmărit până la capăt, face cât juma’ de ștampilă.

Și totuși, ceva bun și nesperat s-a petrecut în delirul mediatic din ultima vreme. După cinci ani de noapte europeană, la noi în țară s-a discutat altfel despre UE. Cetățenii de la Tecuci au putut afla că frau Merkel este rudă politică cu alde Băsescu și Boc. S-a mai vorbit puțin și despre cât înseamnă un vot în Consiliul European și cam care sunt mizele pe axa București – Bruxelles. C-au mânjit cu rahat naționalist și subiectele astea, nu neagă nimeni. Noroc că noi nici să ne facem de râs nu știm s-o facem cu trebuie.

Contuzii

În lipsa unor concluzii clare care să descrie starea post-electorală a națiunii, vom lista principalele traumatisme și stări experimentate de publicul larg în ultima lună:

  • necrozarea dreptului fundamental de a fi informat corect și echilibrat, cauzată de breaking news-uri, conferințe de la sedii de partid și atacuri politice administrate în exces
  • fisurarea timpanelor, cauzată de expunerea la zgomotele produse de ”loviturile de stat”, ”dezvăluirile incredibile și senzaționale” sau de ”replicile dure” din spațiul public românesc
  • anxietate și vertij, cauzate de suprasolicitarea spiritului civic și național, clamate excesiv de jurnaliști, politicieni, shaormari și psihologi.

 

Tratament recomandat

 

Jurnaliștii și comunitorii publici își vor administra intensiv doze din Codul deontologic unic, adoptat de Convenția Organizațiilor de Media în 2009:

 

3.1. Jurnalistul va evita să se afle într-o situaţie de conflict de interese. Instituţiile mass

media vor asigura jurnalistului un mediu de lucru în care se practică o separare totală a

activităţilor jurnalistice de cele economice.

5.1. Jurnalistul care distorsionează intenţionat informaţia, care face acuzaţii nefondate,

plagiază, foloseşte fără drept fotografii sau înregistrări audio-video sau defăimează

săvârşeşte abateri profesionale de maximă gravitate.

 

6.1. Jurnalistul va face demersuri rezonabile pentru a verifica informaţiile înainte de a le

publica. Informaţiile false sau cele despre care jurnalistul are motive temeinice să

creadă că sunt false nu vor fi publicate.

 

8.1. În relatarea faptelor şi a opiniilor, jurnalistul va acţiona cu bună-credinţă.

8.2. Jurnalistul nu are dreptul să prezinte opinii drept fapte. Jurnalistul va face

demersuri rezonabile pentru a separa faptele de opinii.

Subnote

* – În spatele acestui text de opinie se ascund o metodologie, un eșantion de monitorizare (analizăm tot ce mișcă la TV în prime-time-ul de seară, adică de la 19 la 23, în perioada mai – august 2012), o echipă de monitorizare (6 oameni împărțiți în: 5 femei și 1 bărbat) și o bază de date în Excel care cuprinde peste 6000 de câmpuri completate cu cifre, litere și coduri secrete.

** – Urmărim cu multă atenție și în flux continuu posturile: Antena 1 și Antena 3, Pro TV, Realitatea TV și TVR 1. Ocazional, zăbovim și pe B1 TV, Digi 24, România TV sau OTV. În principiu, ne ghidăm după audiențele generale ale televiziunilor. Facem asta ca să nu ne iasă vorbe.

This article has 2 comments

  1. ha ha ha Postul referitor la TVR ma face sa imi dau seama cat de profesionisti sunteti in ale presei… auzi…ca a ales TVR sa imparta spatiul etc. Ce ziceti de Parlament si de CNA? Ia vedeti cine a ales pt TVR. Si vad ca nu e bine nici cand e impartialitate. E “nevricos” si “nu poate privi in ochii telespectatorilor”….Deci pana la urma ce sustineti? eforturile pentru impartialitaten sau partizanatul?
    S-a dus in aer toata “metodologia” si “esantionul” de care v-ati folosit daca nu sunteti in stare sa treceti de o alta etapa fundamentala a cercetarii, si anume definirea termenilor si a universului cercetarii.
    Multumim pentru eforturi, anyway. Dar va rog doar sa nu va mai prezentati drept autoritati in ale presei daca nu stiti sa va definiti nici contextul de analiza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.