viagra purchase

/>Nu-i de mirare că îi fierbe sângele („It boils my blood!”, strigă el) când aude că studenții la Jurnalism încă învață să lucreze mai degrabă pentru print, decât pentru online. Doar circulă legenda că era jurnalist new media dinainte să existe new media. Cu toate astea, evită să se prezinte drept jurnalist, producător sau documentarist. Depinde ce vrei de la el, așa că preferă titulatura de „one man band of the new millennium”. Îi mai place să spună că poartă pălării diferite în situații diferite.

„Viitorul e online”

Jeff MacIntyre este producător al postului ABC News de peste 15 ani și, în paralel, deține, din ’98, compania de producție Content Media Group, care face filme, documentare pe diverse teme și prezentări video de organizații non-profit. Anul ăsta, călătorește prin lume să le vorbească oamenilor despre noile media. Un motiv în plus să-l asculți e că a primit șapte din cele 19 premii Emmy la care a fost nominalizat, și un

premiu Edward R. Murrow, considerat una dintre cele mai mari distincții în jurnalism.

Dar Jeff nu face caz de asta. Își scoate cu grijă din geanta cât o trusă de scule cabluri, trepieduri telescopice, un tripod de susținut smartphone-ul când filmează, o lampă manuală ce își reglează intensitatea și culoarea luminii în funcție de necesități, un microfon care se cuplează la telefonul mobil printr-un fir special și încă niște chestii care încă nici nu au corespondent în limba română. Dacă nu ai ști câte ceva despre traseul lui profesional, ai crede că vrea să-ți vândă ceva. Într-un fel, chiar o face, dar nu așa cum te-ai aștepta. Își „vinde” concepția despre viitorul jurnalismului. Iar „viitorul e online”, spune Jeff. A optat să pună accent în prezentarea sa pe conceptul de Mojo (mobile journalism), care exprimă modul în care poate fi utilizat telefonul mobil în activitatea jurnalistică zilnică, deoarece telefonul este la îndemână oricui și poate surprinde și transmite aproape instantaneu pe Internet „the right moment”.

„Trebuie să sapi după o poveste bună”

Numai americanii urcă pe Youtube, într-o singură oră, 24 de ore de filmare, așa că, dacă vrei „să faci diferența” în contextul exploziei de materiale produse de utilizatori, trebuie să vii cu o poveste la care lumea rezonează, spune Jeff. „Fă-i pe oameni să se enerveze, să plângă, să fie fericiți – numai fă-i să simtă ceva!”. „Good stories can change the world”, așa că Jeff pune mare preț pe modul cum ambalezi informația. „Trebuie să sapi după o poveste bună. Nu găsești o mină de aur mergând pe autostradă, mina e ascunsă în munți. Trebuie să aprofundezi, să cauți drumuri neumblate, să urmărești indiciile. Faptele plictisesc, dar poveștile bune vând”, adaugă el. E conștient că jurnaliștii nu au întotdeauna timp și resurse să facă jurnalism de calitate, bine documentat, dar crede că situația poate fi îmbunătățită cu ajutorul noilor tehnologii. „Cu toții ne vom baza pe asta ca să ne facem treaba”, spune Jeff, arătând spre smartphone-ul tău. Pentru el, nu contează foarte mult firma de la care îți iei aparatura sau tipul de gadget folosit. „Just produce good content!”, îndeamnă Jeff. „Camera de filmat de la telefonul tău poate fi calea ta de acces către lume, instrumentul care te ajută să surprinzi un eveniment pe care un jurnalist trebuie să-l comunice”, spune el.

Modelul clasic de jurnalism dispare

Jeff e conștient că unele din sfaturile lui nu se încadrează în modelul clasic de jurnalism. De exemplu, dacă ai o firmă de producție și lucrezi și la o televiziune, cum face el, poți evita conflictele de interese dacă ești transparent și sincer. Și dacă îți rezervi dreptul contractual de a denunța eventualele derapaje din partea angajatorului. „Asta e tot ce avem, în special noi, jurnaliștii: reputația. Și trebuie să o protejăm. Dar totul se schimbă. Cine știe cum va arăta jurnalismul în 5-10 ani? Cu siguranță nu ca acum”, spune el.

La Centrul pentru Jurnalism Independent, unde Jeff MacIntyre și-a ținut aseară prelegerea, au venit și jurnaliști care, abia în 2007, în prag de

absolvire, asistau la montarea primelor cabluri de Internet din facultate. Mulți dintre ei au învățat despre noile media la locul de muncă sau în cadrul unor dezbateri susținute de oameni ca Jeff. Alții încep abia acum să se preocupe de media online, fiindcă patronii lor nu au înțeles până de curând rostul de a avea un site.